ro.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 70 g měkkého másla
  • 1 vejce
  • 10 g soli
  • 25 g cukru
  • 20 g čerstvého droždí

Postup

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a rozdrobte do něj droždí. Nechejte 10 minut stát na teplém místě, dokud se na povrchu neudělají bubliny. Kvásek je připravený.

Dejte ho do mísy na těsto a přidejte zbylé suroviny – mouku, vejce, měkké máslo, sůl. Umíchejte nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu mouky.
Těsto nechejte kynout na teplém místě, přikryté utěrkou, 90 minut. Zdvojnásobí svůj objem.

Poté ho rozdělte na 10 bochánků, které postupně rozválejte na placky. Zamotejte do tvaru rovného rohlíku a oba konce pevně stiskněte.

Skládejte na plech vyložený pečícím papírem, s většími rozestupy. Rohlíky ještě nakynou. Nechejte ještě 40 minut na plechu kynout. Potřete všechny rohlíky rozšlehaným vejcem.
Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, 30 minut, dozlatova.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ještě jeden recept na žemle a ty nejlepší náplně na hot dogy

1.jpg (78 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Americký hot dog

2.jpg (123 KB)

Foto: archiv redakce

Reklama