bublanina3.jpg (556 KB)

Foto: Šárka Škachová

Bublanina se vždycky v létě pekla z úrody ze zahrady a zužitkovat se na ni dalo všechno. Babičky někdy pekly v Remosce a tak se dalo pozorovat, jak se těsto zvedá a drobné lesní jahody nebo borůvky se propadají až nejsou vůbec vidět. To byly časy, když byl čas sedět u trouby a čekat dokud se to neupeče a nepoloží na stůl. Přesně tohle jsou vzpomínky foodblogerky Šárky Škachové.

Suroviny

(množství na jednu velkou Remosku nebo kulatou koláčovou formu, na velký plech třeba dávku zdvojnásobit)

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • cukr moučka na poprášení
  • 2 hrnky ovoce (rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, jahody - dle sezóny možno použít i jiné ovoce)

bublanina2.jpg (661 KB)

Foto: Šárka Škachová

Postup

Mouku je nejlepší provzdušnit přes síto, smíchat s práškem do pečiva, cukrem a dobře promíchat vařečkou. Postupně vmíchejte vejce, mléko a olej a vytvořte hladké tekuté těsto. Formu vymažte máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Předehřejte ji na 200 °C. Drobné ovoce omyjte, nechejte okapat a osušit, dle potřeby dobře odstopkujte.

Do formy vlijte těsto tak, aby tvořilo rovnoměrnou vrstvu, poté poházejte ovoce. Vložte do horké trouby a počkejte, až povrch zezlátne. Bublanina je upečena do 25 minut, ale pro jistotu je dobré udělat párátkový test. Pokud po vpíchnutí párátka neulpí na jeho povrchu těsto, je hotovo. Bublaninu nechejte trochu vychladnout, ocukrujte, nakrájejte a podávejte. 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.

Reklama