Patříte mezi odvážné gurmány, kteří se nebojí ochutnat i to, co se třeba před chvílí někde plazilo, po něčem se slinulo, bzučelo nebo třeba kuňkalo? My ano! A někteří hosté restaurací a naší Fousaté Matyldy také! Jak vám chutnala žabí stehýnka?
Nějak jsem ten den neměla potřebu jíst jako pokaždé v Matyldě, a tak jsem vzala kamarádku Kamilu, která za námi pravidelně jezdí, a jela obědvat ke konkurenci.
Konkurenci v uvozovkách, protože právě s „Bohemkou“ si vlastně vůbec nekonkurujeme a navíc tam umějí báječného lososa s chřestem. Když jsme otevírali Matyldu, záměrně jsme si na menu tento pokrm nedávali, abychom měli stále důvod do Bohemky chodit.
U mozzarely a rybky jsme s Kamilou v katalogu studovaly, co musíme do Matyldy objednat.
„Ty bláho, tady maj žabí stehýnka a celkem to cenově jde. Co kdybychom je nabídli Varnsdorfu jako specialitu?“ napadlo mě.
„Musíš se zeptat kuchaře, jestli je dokáže udělat, jinak proč ne?“ povídá Kamila, „ale mě bys do toho nedostala, je mi nevolno, jen to slyším.“
„Nebuď labuť, já je jedla, je to fakt strašně dobrý,“ vysvětluji.
„Prase!“
„Hele, ujišťuju tě, že když se přeneseš přes pocit, že je to žába, to maso je podobné jako kuřecí, ale stokrát lepší.“
„Nikdy! A kdes to pozřela, člověče?“
„Ále, v Holandsku. Přijdeme do restaurace a jídelák v holandštině. Umím pochopitelně prd, a ne holandsky, takže jsem do toho zírala a jen doufala, že si neobjednám omylem „kuvér“.
Pak jsem spatřila jídlo, co se jmenovalo KIKKERBILLE. Povídám si, „kiker… kikiryký… to bude něco od drůbeže, na tom nic nezkazím.
To totiž okamžitě poznáš, co to je, protože se to nedá nepoznat. Pak jsem si všimla, jak ten pingl šibalsky pokukuje. Evidentně mu bylo jasný, že vim houby, co si dávám.
Počkej, ty holomku zlomyslnej, já ti dám.
Počala jsem se tvářit, že to zdaleka nevidím poprvé a že doma vlastně obden, jako předkrm, běžně… ty bláho, málem mě ranila mrtvice, když jsem vkládala první sousto.
Ovšem, Kamilo, to je tak dobrý, že si to neumíš představit…“
„Umim. Bych vrhla.“
„Jestli ale chceš,“ navrhla Kamila, „klidně jim to udělej a jako dezert tam dej Ježkovy voči, ať to mají stylové," smála se.
„No to je nápad! Bude to moučník, hele, necháme to udělat u cukráře. Mohl by to být nějaký košíček, co bude vypadat jako oko. To je dobrej fór! Dík!“
Dali jsme žabí stehýnka na pátek jako specialitu dne a vytiskli na každý stůl už ve středu upoutávku. Do pátku jsme pak trpělivě zodpovídali dotazy typu: „A to jako vážně budete tady podávat žáby?“
„Jistě.“
„No to je síla, to snad i přijdu,“ pravil jeden pán a nepřišel. :-)
Bylo to fakt dobrý
Našli se ale čeští gurmáni, kteří si tuhle skutečnou delikatesu, kterou jsme připravili na víně a šafránu se smetanou a s opečeným bílým chlebem, dali.
I zeptala jsem se slečny, která se napřed deset minut ptala, jestli je to opravdu žába a jak to vypadá, ale nakonec neodolala, jak jí chutnalo.
„Musím říct, že jsem nechtěla, ale mám dneska výročí a ukecali mě kamarádi. Šla
Stehýnek šlo sedm porcí z deseti. Zbyly nám tři porce. Dvě jsem snědla já, protože mně to tedy vážně moc chutná, a jednu si dal přítel Radek, který je už také dříve jedl.
Příště možná zkusíme oblažit sever Čech zase nějakým jiným exotickým živočichem, kterého půjde sehnat a upravit.
Už jste jedli žabí stehýnka? Dali byste si je? Jedli jste nějaké jiné, ne zrovna tradiční maso? Jaké bylo?
Nový komentář
Komentáře
zatím jsem neochutnala
nejedla jsem je,ale dala bych si.Jedla jsem klokana,chutnal jako lepší hovězí.
Michaela Kudláčková — #55 Slyším a nebojím se. Já jsem vrána rychlá, mě jen tak nějaká čtenářka nesežere.
Rikina — #61 Já jsem si to myslela,že to bude chutnat jako slepičí vývar.S tím škubáním souhlasím,máma mi vždycky dává bažanta,protože je líná to škubat,je to pěknej vopruz.
kebulkaevulka — #60 Vraní polévka velmi podobně jako slepičí vývar, a prakticky se i stejně vaří. Je lepší z mladých vran, jsou méně tuhé. V historických dobách se vraní polévka vařila jako posilující pro nemocné. Můžou se do toho dát různé bylinky pro lepší příchuť. Ale je to hrozná práce oškubat to ptactvo.
Rikina — #59 Ty jsi vážně jedla vrány?jak to chutná?
Michaela Kudláčková — #55 To bylo dávno, doba her a malin nezralých, dnes jsou přede mnou vrány poměrně bezpečné.
Eh, přiznám se, neumím anglicky, a doposavad jsem se domnívala, že crow je kohout. Děkuji tedy za rozšíření obzorů.
Včera jsem se vrátila od Míši,mám pro tebe specialitku,říká mi s úsměvem,to už se moc těším co to je?jsou to žabí stehýnka,s díky jsem odmítla:srabe,a začala se přede mnou cpát.Jinak jsem masožravec,sním veškeré maso,miluji tatarák,ale žabí stahýnka-nenašla jsem odvahu,možná příště

Žábí stehýnka jsem jedla v rybím domě a byly bezva.
Šneky jsem dávala na listy salátu nebo čínského zelí a věřte, že to byla na stole i pastva pro oči. Tchýně vždy zvolala:"Fuj! Šneci!" a děti za ní jásaly, že jich zbude víc na ně. A z ulit je vybíraly a komentovyly:"Ňam, ňam, ňam..." S odstupem času si myslím, že to byl i druh jejich dětské pomsty, neboť se prý do mě beze mě navážela.
Rikina — #51 ..vraní polévka -
cristy. crow - vidíš to??
...ale ochutnala bych...vlastně je málo toho, co bych neochutnala...
Michaela Kudláčková — #30 ale zabitej a právě staženej králík je přece normální, zabitý prase, drůbež...? Nebo to takhle přijde jen mně? Děje se to u nás, co pamatuju.
Nejsem schopna sníst žádné maso
Jo taková šnekárna to je lahůdka.Je tu od nás pár km.Pracovala tam kamarádka,víc jak 2dny nevydržela.Zpracovávají tu šneky,nevím co konkrétně dělala za práci,ale co jsem se doslechla,je to jen pro silné žaludky.Ulity a zbytky se pálí v pecích.Stačí projet okolo a srad cítíte široko daleko
Ale jo, sem s žábou. Já sním skoro všechno, když to neutíká z talíře.
To je podmínka, tepelné zpracování, výjimku jsem ochotna připustit pro tatarák, neb ten utíkat nedokáže ani za syrova.
Potvory z moře vytažené taky můžu, a netradiční maso... hm, je vrána netradiční? Taková vraní polívka... Jinak osobně zabít a vykuchat zvládnu rybu, evetuálně drůbež. S králíkem už mám problém, neumím to stáhnout z kůže, a větší zvíře zpracovat na pokrm neumím, jsem městské dítě, které nemělo příležitost přihlížet zabijačkám a podobným záležitostem.
Alka1 — #44 tak to je fakt nářez

a k těm rybkám s očičkama..třeba takový grundle přece nemají chybu
Alka1 — #44
Michaela Kudláčková — #45 U toho byl ještě tuším text "Chutná, chutná?"
Nestyda — #40 o ou - že se jí omlouvám