shutterstock-1804470373.jpg
Muchorůrka růžovka, Foto: Shutterstok

Muchomůrce růžovce se lidově říká masák a tento název pramení z její chuti, která připomíná maso. Tato lahodná houba skvěle dochutí ostatní houby ve smaženici nebo jiných houbových pokrmech a najdete ji růst prakticky všude. Jedinou její nevýhodou je snadná záměna s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. 

Muchomůrka růžovka vs Muchomůrka tygrovaná

Muchomůrku růžovku poznáte podle její jak jinak než růžové barvy. Její odstíny se ovšem liší podle výskytu od světle růžové až po hnědou. Klobouk je v mládí polokulovitý, později plochý s bílými až šedými zbytky plachetky, tedy skvrnkami. Lupeny jsou husté, bílé a později červeně skvrnité, na noze můžete pozorovat vroubkovaný prstenec. Jejím poznávacím znakem je to, že na rozdíl od jiných muchomůrek nevyrůstá z pochvy, z tzv. kalichu smrti. Nejspolehlivěji ji ale poznáte podle toho, že po rozkrojení růžoví.

Muchomůrka tygrovaná, nebo též panterová, má hnědý klobouk s bílými šupinkami, vyrůstá z pochvy a na noze spatříte hladký prstenec. Hlavním rozdílem mezi ní a růžovkou je ale ten, že muchomůrka tygrovaná nerůžoví po rozkrojení. Přesto buďte při sbírání velmi opatrní, otrava touto houbou má halucinogenní projevy a po jejím požití může dojít až k udušení.

shutterstock-1805131762.jpg

Muchorůrka tygrovaná, Foto: Shutterstok

Kde růžovku najít a jak ji zpracovat

Tato jedlá muchomůrka hojně roste od června do listopadu v listnatých, míšených i jehličnatých lesích, v nížinách i na horách. Z růžovky zpracováváme pouze oloupaný klobouk (který ihned zrůžoví) a bude chutnat skvěle jen osmahlý na másle, nebo přidaný do houbové polévky či guláše. Hotová lahůdka! Pro sušení ji ale raději nepoužívejte, snadno se rozpadá a nedrží tvar.

Zdroj: autorka článku, Houby rostou