Muchorůrka růžovka, Foto: Shutterstok
Muchomůrce růžovce se lidově říká masák a tento název pramení z její chuti, která připomíná maso. Tato lahodná houba skvěle dochutí ostatní houby ve smaženici nebo jiných houbových pokrmech a najdete ji růst prakticky všude. Jedinou její nevýhodou je snadná záměna s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou.
Muchomůrka růžovka vs Muchomůrka tygrovaná
Muchomůrku růžovku poznáte podle její jak jinak než růžové barvy. Její odstíny se ovšem liší podle výskytu od světle růžové až po hnědou. Klobouk je v mládí polokulovitý, později plochý s bílými až šedými zbytky plachetky, tedy skvrnkami. Lupeny jsou husté, bílé a později červeně skvrnité, na noze můžete pozorovat vroubkovaný prstenec. Jejím poznávacím znakem je to, že na rozdíl od jiných muchomůrek nevyrůstá z pochvy, z tzv. kalichu smrti. Nejspolehlivěji ji ale poznáte podle toho, že po rozkrojení růžoví.
Muchomůrka tygrovaná, nebo též panterová, má hnědý klobouk s bílými šupinkami, vyrůstá z pochvy a na noze spatříte hladký prstenec. Hlavním rozdílem mezi ní a růžovkou je ale ten, že muchomůrka tygrovaná nerůžoví po rozkrojení. Přesto buďte při sbírání velmi opatrní, otrava touto houbou má halucinogenní projevy a po jejím požití může dojít až k udušení.
Muchorůrka tygrovaná, Foto: Shutterstok
Kde růžovku najít a jak ji zpracovat
Tato jedlá muchomůrka hojně roste od června do listopadu v listnatých, míšených i jehličnatých lesích, v nížinách i na horách. Z růžovky zpracováváme pouze oloupaný klobouk (který ihned zrůžoví) a bude chutnat skvěle jen osmahlý na másle, nebo přidaný do houbové polévky či guláše. Hotová lahůdka! Pro sušení ji ale raději nepoužívejte, snadno se rozpadá a nedrží tvar.
Zdroj: autorka článku, Houby rostou
Nový komentář
Komentáře
Myslím, že sezóna růžovek už končí. A byla jich skoro všude záplava. Taky je mám ráda. Je potřeba zdůraznit, že ty kloboučky jsou hodně křehké, vzhledem k transportu je lepší nechat je neoloupané a dočistit až doma. Aby vydržely pohromadě.
Růžovka je jedna z mých nejoblíbenějších hub, opravdu vynikající! Letos jsme si jí moc neužili, u nás mívá sezónu v létě a to bohužel kvůli suchu houby nerostly. Za posledních pár lovů pouhé dvě růžovky, zato bílých hřibů požehnaně. K té záměně - právě kvůli růžovění je prakticky nemožné si ji splést s tygrovkou. Větším rizikem je sběr muchomůrek šedivek, u nichž už člověk skutečně musí sledovat takové znaky, jako je prsten. Další zajímavá houbička je muchomůrka císařská, taktéž jedlá a prý vynikající, v Itálii na ni nedají dopustit. Neměla jsem tu čest - i kdybychom na ni někde narazili, je chráněná.