Studie vyšla v časopisu Laboratory Investigation a přináší šokující závěry. Především pro milovníky rychlého občerstvení a typických českých jídel.
Je dobře známo, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků je jedním z faktorů, který přispívá ke vzniku srdečního onemocnění. Většina z nás už mnohokrát slyšela, že dlouhodobá konzumace tučných jídel nás ohrožuje. Ale je vůbec možné, aby účinky jednoho jídla byly okamžitě rozpoznatelné a dokonce škodlivé? Tuto otázku si položili vědci z Medical College of Georgia v Augustě a laboratorními testy zjistili následující.
Tučná jídla a červené krvinky
Studie se zúčastnili zdraví muži, kteří pravidelně cvičili a měli normální hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Polovina z nich dostala koktejl s vysokým obsahem tuku, ta druhá s nízkým obsahem. Vědci provedli čtyři hodiny po jídle účastníkům laboratorní vyšetření krve se zaměřením na dopad obsahu tuku na červené krvinky. A proč právě na ně? Červené krvinky jsou velmi důležité pro zdraví našeho srdce. Rozvádějí kyslík ke tkáním a svým složením mohou ovlivňovat i vlastnosti cévní stěny.
Co způsobila tučná strava?
Vědci zjistili u účastníků několik změn červených krvinek. Změnily velikost a tvar. Už nebyly hladké, ale objevily se na nich „hroty“; rostla sedimentace erytrocytů a změny byly pozorovány i v monocytech, které představují jeden z typů bílých krvinek. Kromě toho vědci odhalili další významnou změnu, a to zvýšení hladiny enzymu (MPO), který je spojován s tvorbou volných kyslíkových radikálů; ty se pak podílejí na kornatění tepen; to vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny. Volné kyslíkové radikály mohou vést k narušení funkce červených krvinek, ale i cévní stěny.
Vyšetření ke stanovení rizika onemocnění srdce a cév
„Lidé by měli především snížit ty rizikové faktory, které jsou ovlivnitelné-nekouřit, jíst dost ovoce a zeleniny, udržet si normální tělesnou hmotnost a pravidelně se hýbat,“ říká na úvod profesor Jaroslav Racek, vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie v Plzni. „Jedním z vyšetření ke stanovení rizika kardiovaskulárních problémů, infarktu a mozkové mrtvice, je lipidový profil. Lipidový profil zpravidla zahrnuje vyšetření celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL cholesterolu a triacylglycerolů.“ (Podrobné informace o těchto vyšetřeních na www.laboratornitesty.cz ) „V případě nežádoucích výsledků může lékař pacienta odeslat na speciální pracoviště k doplnění metabolických či genetických vyšetření.“
Výsledky výzkumu mají i svou pozitivní stránku. Měly by nás přimět více přemýšlet o tom, co jíme, a jaké to bude mít pro nás důsledky. Pokud totiž dietní chyby opakujeme znovu a znovu, naše tělo si s tím už neumí poradit.
Nový komentář
Komentáře
This game is recognized as playing the best game in popular card game of Euchre. So many my friends also wants to play this https://myeuchre.com all time and invite to create team and p[lay for free. In this card game two to seven player can play and enjoy. Thank you so much to this game platform.
Tučné jídlo nejím, jsem si vědoma toho, že není zdravé.