Popisoval mi, jak se po čas jeho změny děly různé věci, nejprve vnímal, jak ho některé činnosti se změnou pokrmů přestaly bavit, jak se v podstatě čistil od mnohaletých vnitřních nánosů, vnímal věci a lidi z jiných úhlů. Když jsme tak spolu probírali jeho novou cestu životem, vzpomněla jsem si na přednášku Indiána, který jezdí po celém světě s nabídkou transformace na vyšší úroveň vnímání za pomoci stravy.

Asi se budu opakovat, ale jídlo je základ, skrz to, co dáváme tělu, sytíme i svou duši - protože jak pravil někdo moudrý, vše je energie…

Jedním z pokrmů, který si, myslím, zaslouží pozvat na naši hostinu, je ječmen. Mnoho mých kamarádů by se mi teď vysmálo, mávlo by nade mnou v despektu rukou a dalo by si salám (nic proti kvalitnímu salámu).

Ječmen a jeho zrnka můžete dnes bohudík koupit téměř v každém supermarketu. Podle dochovaných pramenů patří mezi nejstarší zemědělské plodiny a vyskytuje se v čínské a indické mytologii, archeologicky je doložen již v prehistorických dobách v Evropě, Asii a Africe. K nám do Čech se ječmen dostal se stěhovavými národy z jihozápadní Asie přibližně před pěti tisíci lety!

Zrnka ječmenu obsahují především sacharidy, bílkoviny, v nižším zastoupení tuky a vlákninu. Ječmen je ceněn pro svůj obsah vitaminů skupiny B a E, kyselinu pantotenovou a minerální látky, z nichž převažují fosfor a draslík, v menší míře je zastoupen i sodík, vápník a hořčík, mangan, železo, měď, zinek, síra, jod, chrom, selen a nikl.

Ječmen je mnoha lidem znám i pro další vynikající účinky na organismus - v první řadě dodává sílu, energii a odolnost (podle vaření.cz). Má nezpochybnitelnou funkci snižovat výskyt srdečních onemocnění, pravidelná konzumace ječmene dokáže snižovat koncentraci celkového cholesterolu v krvi. Zrnka ječmene pomáhají i proti zácpě, pro pozitivní ovlivnění vředových žaludečních chorob i jako pomocník
protirakovinného působení.

Podle některých pramenů zařazením ječmene do svého jídelníčku můžete ovlivnit i odolnost vůči stresu.

Ječmen byl ceněn i starověkými národy, pěstovaly ho nejen jako potravinu, ale vařilo se z něj i pivo, to bylo velice oblíbené ve starém Egyptě na faraonově královském dvoře. Podle dochovaných pramenů ječmen měl i svou roli u starých Řeků a Římanů. Ve formě kaše býval běžným jídlem, ale používal se i jako oběť bohům. Ječné odvary posilovaly gladiátory v aréně, používaly se jako náhradní výživa miminek nebo při rekonvalescenci při těžkých nemocech.

Co myslíte, zkusíte ječmen? Já sama jsem se naučila používat ječmenné vločky do zeleninových polévek jako zahuštění, věřím, že energie ječmenu, kterou ctili dávní gladiátoři, může mému tělu a životu jen prospět. Když se totiž budu cítit lépe já, mohu to předávat dál, a třeba se bude cítit o něco lépe i mé okolí - jako kruhy na vodě, jeden vytváří druhý a tak dál.

Reklama