col.jpg
Foto: Shutterstock

Svěží a mladistvá pleť je jedním z atributů krásy. To, v jaké je formě, ovlivňuje řada faktorů. Důležitou roli hraje genetika, své udělá i životní styl, prostředí, ve kterém žijeme, míra stresu a samozřejmě věk. Přibývající roky pokožce nelichotí a její „údržba“ bývá čím dál náročnější. Zásadní roli v tomto směru hraje kolagen. To díky němu je pokožka pevná a pružná. Nejen pro ni je ale kolagen důležitý.

Kolagen je ve vodě nerozpustný protein vláknitého tvaru, přirozeně se vyskytující v organismu. Hraje důležitou roli při budování a podpoře mnoha tkání – od kostí a chrupavek přes kůži, vlasy, oči až po trávicí systém. Existuje více druhů kolagenu (a z nich 4 primární), ale zdaleka nejrozšířenější je kolagen typu I.

Hladiny kolagenu klesají už po 25. roce života

Jak stárneme, hladiny kolagenu v těle začínají přirozeně klesat (už po pětadvacátém roce života se jeho produkce zpomaluje a ve vyšším věku – okolo šedesátky – se téměř zastaví). To je důvod, proč má kůže tendenci s přibývajícími roky ochabovat, ztrácí pružnost a svěží vzhled a „nevrací se na své místo“ tak rychle. Proto je důležité začít kolagen cíleně do jídelníčku doplňovat co nejdříve. Pokožka s jeho nedostatkem bývá tenká a suchá, nepružná a bez jiskry, celkově málo odolná vůči vnějším vlivům. Kožní buňky rychle ztrácejí vodu a regenerační schopnost a mazové žlázy přestávají produkovat ochranný tukový film. V okamžiku, kdy kolagen pronikne do druhé kožní vrstvy, tzv. škáry, bývají jeho účinky jasně zřejmé: pleť krásně zpružní, je viditelně hladší, hydratovaná a vypnutá.

Lidské tělo je přibližně z 10 % tvořeno kolagenem, přičemž kolagen typu I představuje asi 90 % veškerého jeho množství. Samotná pokožka je kolagenem utvářena asi ze 60 %.

Kolagen má celou řadu funkcí - zdaleka nejde jen o zdraví pokožky

  • Udržuje pokožku svěží: Kolagen v těle je nezbytný pro udržení pružnosti pokožky a mladistvého vzhledu. Jeho dostatek zpomaluje tvorbu vrásek a celkově zlepšuje stav kůže. Pomáhá mimo jiné také s léčbou a prevencí akné.
  • Chrání vlasové folikuly: Kolagen je tvořen aminokyselinami, které pomáhají s tvorbou keratinu, stavebního proteinu, ze kterého se primárně skládají vlasy. Dostatek kolagenu chrání vlasové folikuly, zlepšuje elasticitu a pevnost pokožky hlavy, čímž potenciálně pomáhá předcházet řídnutí vlasů.
  • Zlepšuje kvalitu nehtů: Kolagen má vliv také na pevnost a kvalitu nehtů. Podporuje jejich růst, eliminuje lámavost a šupinatění. V tomto směru jsou zásadní kolageny typu I a III.
  • Je zásadní pro pohybový aparát: Kolagen je velmi důležitý také pro pohybový aparát. Mírní bolesti kloubů (udržuje zdravé chrupavky a snižuje riziko degenerativních kloubních onemocnění) a zabraňuje úbytku kostní hmoty. Jako velmi hodnotná bílkovina v těle je kolagen důležitou součástí také kosterního svalstva, které buduje a chrání. Cíleným doplňováním kolagenu zejména v pozdějším věku lze eliminovat svalový úbytek, který přichází přirozeně s věkem.
  • Chrání srdce: Kolagen pomáhá snižovat také riziko srdečních onemocnění. Utváří cévní strukturu a udržuje jejich pružnost a elasticitu. Chrání před aterosklerózou (zúžení tepen, které může vést k infarktu či mozkové mrtvici).
  • Řeší poruchy spánku: Kolagen obsahuje glycin, aminokyselinu, která urychluje nástup hlubokého spánku a celkově zlepšuje jeho kvalitu. Jde o inhibiční neurotransmiter uklidňující centrální nervový systém a pomáhající s uvolněním a relaxací.

coll.jpg
Foto: Shutterstock

Existuje mnoho druhů kolagenu, nejdůležitější jsou čtyři

  • Typ I: Tvoří přibližně 90 % přirozeně se vyskytujících zásob kolagenu v těle. Tento typ pomáhá zajistit zdravou strukturu kostí, zubů, kůže a pojivových tkání.
  • Typ II: Skládá se z volněji zabalených vláken, která jsou delší než u předchozího typu, a nachází se především v kostních chrupavkách (tvoří je asi ze 70 %).
  • Typ III: Bývá obsažen především v kůži, svalech, kostech a nehtech. Slouží jako pomocník při poranění a podporuje hojení ran. Nachází se zejména v mladém organismu, později se jeho tvorba eliminuje a ztrácí.
  • Typ V: Je zásadní pro pružnost cév.

Existují tři hlavní zdroje

Existují 3 hlavní zdroje kolagenu, které se využívají k výrobě stravovacích doplňků: hovězí, mořské a veganské, přičemž nejpodobnější tomu, co produkuje lidské tělo, je ten hovězí. V jeho případě jde o směs kolagenu typu I a III. Mořský kolagen je kolagen typu I a ze všech tří se nejsnáze vstřebává (proto bývá široce využíván v kosmetických produktech). Veganský kolagen technicky neexistuje, protože kolagenový protein se skládá z unikátní sady aminokyselin přirozeně se nevyskytujících v rostlinách. Existují však veganské alternativy ke kolagenovým doplňkům, které obsahují živiny podporující produkci kolagenu v organismu.

Není hned nutné sáhnout po kolagenových doplňcích stravy, protože existují potraviny, které kolagen obsahují, případně jeho tvorbu v organismu podporují. Svůj jídelníček můžete v této souvislosti obohatit například o vajíčka (vaječný bílek), kvalitní hovězí vývar, tučné ryby, černé i zelené olivy, červené ovoce, citrusové plody, ořechy a semínka, fazole nebo sójové produkty.

Čtěte také:

Zdroje: healthline.comwelleasy.co.ukeverydayhealth.com