Za pár měsíců jako když najdete

První pomocí, jak naložit se zbylým vánočním cukrovím, je samozřejmě mrazák. Neznáme větší radost, než když se na jaře vytáhne z mrazáku krabička cukroví. Dobrotu ke kávě či čaji ocení snad každý. A je to dobrá vychytávka pro případ, že se objeví nečekaná návštěva. Základem je cukroví umístit do dobře uzavíratelné nádoby vystlané alobalem a raději ho nenechávat v mrazáku déle než půl roku. Mražení ovšem neprospívá sněhovým těstům a také těm příliš tučným. Například kokosky mají tendenci žluknout.

V novém kabátě
Suché druhy cukroví lze také rozemlít či nadrtit a zamrazit v uzavíratelných igelitových sáčcích. Následně ho můžete v průběhu roku používat jako posypku na zmrzlinu, do jogurtu, jako ozdobu na dort apod. Drobky se dají využít i jako drobenka, tu můžete nasypat například na zapečená jablka v troubě.

Cukroví už vám po Vánocích leze krkem, ale po jiném druhu dezertu se doma určitě zapráší. Zbytky tak můžete přetvořit ve zcela nový pokrm. Velmi jednoduchá je například obyčejná buchta na plech. Cukroví v něm nahradí mouku i cukr. Stačí cukroví umlít, přidat prášek do pečiva, jedno vejce, lžíci rumu a zředit mlékem. Těsto se peče na 180 stupňů asi třicet minut. Vršek můžete následně vyšperkovat třeba čokoládovou polevou.

Cheesecake neboli sýrový dort je velmi oblíbeným druhem moučníku. Je sladký, ale zároveň lehký. Jako základ na cheesecake se používají rozdrcené sušenky smíchané s máslem. A právě tady se hodí zbytky cukroví, kterými lze kupované sušenky nahradit. Můžete to vyzkoušet například v tomto receptu na cheesecake, který otestovala Klára Křížová. 

Vynikající pochoutkou je také sušenkové máslo. I v tomto případě se budou hodit spíše suché druhy bez náplně, ale fantazii se meze nekladou. Zbylé cukroví dejte do mixéru a mixujte, v průběhu mixování postupně přidávejte plnotučné mléko, dokud nevznikne máslová konzistence. Výsledek uchovávejte v zavřené sklenici v lednici, kvůli mléku ovšem ne déle než týden. Máslo si můžete přidat do jogurtu, namazat na toast, ale nejlepší bude stejně jen tak na lžičku.

Další možností, jak využít zbytky je milkshake. Cukroví umixujte s mlékem a třeba kopečkem zmrzliny. Připravit z něj můžete i vrstvené dezerty do skleničky. Můžete vrstvit například rozdrcené cukroví s pudinkem nebo tvarohem.

Jednou z alternativ je také cukroví nadrtit a smíchat například s kondenzovaným mlékem nebo datlemi rozmixovanými na pastu. Z hmoty lze následně uválet kuličky.

Takhle tedy ne!
Řada lidí dává zbytky do krmelců lesní zvěři a ptáčkům do krmítek. Domněnka, že takto zvířatům přilepšíte, je ovšem mylná. Ba naopak. Cukroví i další zbytky lidského jídla jim může způsobit vážné zažívací problémy. Do krmelců patří seno, bukvice, žaludy, popřípadě trocha nepřemrzlého ovoce, jako jsou jablka. Čím můžete přilepšit ptáčkům, jsme psaly zde.  

Čtěte také:

Reklama