Pro většinu lidí je káva jakási droga. Někdo vypije denně jeden či více šálků. Považuje to za jakýsi rituál. Někomu stačí, dát si jen občas.

Nejoblíbenější se stala turecká káva neboli „turek“. Stále však roste počet těch, kteří si pochutnávají i na jiných druzích.

Kávě byly vždy přisuzovány mimořádné pozitivní účinky. Nejúčinněji působí při nespavosti, únavě, dále pak zlepšuje duševní činnost a mírně působí jako projímadlo. A co víc, šálek kávy před cvičením rychleji pomáhá spalovat tuky!
Bohužel jsou i negativní účinky. Pitím kávy se odvodňuje organismus, proto je nezbytné po každém vypitém šálku vypít i sklenici vody. Co se týče žen, ty by měly být s pitím kávy opatrnější. Při větší konzumaci hrozí ve stáří osteoporóza.

Ať připravujete kávu jakýmkoli způsobem, zalitím v šálku, filtrováním či spařováním, vždy je třeba dodržet určité zásady.

1. Jak umlít kávu?
Dle použití. Hrubě namletá káva je vhodná do překapávače, středně hrubá pro espresso neboli „preso“ a jemně mletá pro klasické zalití, tj. pro tureckou kávu.
2. Na běžnou kávu se počítá 6-8 gramů (1 a ½ lžičky) prášku na 1 šálek, nebo 1 lžička instantního prášku.
3. Káva se připravuje pouze z čisté studené vody.
4. Kávu také není vhodné připravovat do zásoby. Platí to především pro překapávače. Opakovaným přihříváním na plotýnkách, které jsou součástí překapávače nebo přihříváním v mikrovlnné troubě, pak ztrácí své aroma a chuť.
5. Kávu je nejvhodnější skladovat, pokud používáte mletou v sáčku, v dobře uzavíratelné tmavé sklenici a v chladu.

Pár tipů na chutné kávové variace
Káva berlínská (dietní) – šálek instantní kávy, trochu mléka
Bílá káva s čokoládovou šlehačkou – sklenka instantní kávy, trochu sypké smetany do kávy, pařížská šlehačka, hořká čokoláda
Do sklenky na nožičce nalijeme kávu, nasypeme smetanu, navrch dáme šlehačku a posypeme nastrouhanou čokoládou
Káva choca – kousek čokolády, ½ šálku mléka, šálek instantní kávy
Čokoládu rozmícháme ve vroucím mléce a zalijeme kávou.
Nugátová káva – sklenka instatní kávy, 1 lžíce nugátového krému, šlehačka
Do sklenky na nožičce dáme nuttelu, zalijeme horkou kávou a přizdobíme šlehačkou
Marocká káva – 2 plátky oloupaného pomeranče, lžička cukru, ½ šálku vody, ½ šálku instantní kávy, šlehačka
Do šálku vložíme pomeranč, posypeme cukrem a zalijeme vroucí vodou. Necháme krátce působit. Poté zalijeme horkou kávou a dozdobíme šlehačkou.

Alkoholové kávové opojení
Pařížská káva – 30 ml kávového likéru, šálek instatní kávy, šlehačka
Do sklenky na nožičce nalijeme likér, zalijeme horkou kávou a ozdobíme šlehačkou
Staropražská káva – 30-50 ml vaječného koňaku, šálek instantní kávy, šlehačka
Do šálku nalijeme koňak, zalijeme kávou a ozdobíme šlehačkou
Farizejská káva – lžíce cukru, 2 lžíce rumu, šálek instantní kávy, šlehačka
V šálku smícháme cukr s rumem, zalijeme horkou kávou a ozdobíme šlehačkou

Všechny tyto recepty jsou vyzkoušené a dobré.
Tak co, nedali byste si teď nějakou z nabízených káviček?