
Nejoblíbenější se stala turecká káva neboli „turek“. Stále však roste počet těch, kteří si pochutnávají i na jiných druzích.
Kávě byly vždy přisuzovány mimořádné pozitivní účinky. Nejúčinněji působí při nespavosti, únavě, dále pak zlepšuje duševní činnost a mírně působí jako projímadlo. A co víc, šálek kávy před cvičením rychleji pomáhá spalovat tuky!
Bohužel jsou i negativní účinky. Pitím kávy se odvodňuje organismus, proto je nezbytné po každém vypitém šálku vypít i sklenici vody. Co se týče žen, ty by měly být s pitím kávy opatrnější. Při větší konzumaci hrozí ve stáří osteoporóza.
Ať připravujete kávu jakýmkoli způsobem, zalitím v šálku, filtrováním či spařováním, vždy je třeba dodržet určité zásady.
1. Jak umlít kávu?
Dle použití. Hrubě namletá káva je vhodná do překapávače, středně hrubá pro espresso neboli „preso“ a jemně mletá pro klasické zalití, tj. pro tureckou kávu.
2. Na běžnou kávu se počítá 6-8 gramů (1 a ½ lžičky) prášku na 1 šálek, nebo 1 lžička instantního prášku.
3. Káva se připravuje pouze z čisté studené vody.
4. Kávu také není vhodné připravovat do zásoby. Platí to především pro překapávače. Opakovaným přihříváním na plotýnkách, které jsou součástí překapávače nebo přihříváním v mikrovlnné troubě, pak ztrácí své aroma a chuť.
5. Kávu je nejvhodnější skladovat, pokud používáte mletou v sáčku, v dobře uzavíratelné tmavé sklenici a v chladu.
Pár tipů na chutné kávové variace
Káva berlínská (dietní) – šálek instantní kávy, trochu mléka
Bílá káva s čokoládovou šlehačkou – sklenka instantní kávy, trochu sypké smetany do kávy, pařížská šlehačka, hořká čokoláda
Do sklenky na nožičce nalijeme kávu, nasypeme smetanu, navrch dáme šlehačku a posypeme nastrouhanou čokoládou
Káva choca – kousek čokolády, ½ šálku mléka, šálek instantní kávy
Čokoládu rozmícháme ve vroucím mléce a zalijeme kávou.
Nugátová káva – sklenka instatní kávy, 1 lžíce nugátového krému, šlehačka
Do sklenky na nožičce dáme nuttelu, zalijeme horkou kávou a přizdobíme šlehačkou
Marocká káva – 2 plátky oloupaného pomeranče, lžička cukru, ½ šálku vody, ½ šálku instantní kávy, šlehačka
Do šálku vložíme pomeranč, posypeme cukrem a zalijeme vroucí vodou. Necháme krátce působit. Poté zalijeme horkou kávou a dozdobíme šlehačkou.

Pařížská káva – 30 ml kávového likéru, šálek instatní kávy, šlehačka
Do sklenky na nožičce nalijeme likér, zalijeme horkou kávou a ozdobíme šlehačkou
Staropražská káva – 30-50 ml vaječného koňaku, šálek instantní kávy, šlehačka
Do šálku nalijeme koňak, zalijeme kávou a ozdobíme šlehačkou
Farizejská káva – lžíce cukru, 2 lžíce rumu, šálek instantní kávy, šlehačka
V šálku smícháme cukr s rumem, zalijeme horkou kávou a ozdobíme šlehačkou
Všechny tyto recepty jsou vyzkoušené a dobré.
Tak co, nedali byste si teď nějakou z nabízených káviček?
Nový komentář
Komentáře
Simba: v příbuzenstvu jen neurologa
Andula: Sleduješ zajímavé výzkumy. Máš v okolí nějaké chirurgy?
Simba: to už prokázal nejeden výzkum, lékaři pijí a kouří a moc jedí, obzvláště prý chirurgové
Andula: No toto
, tak naplno zhodnotit lékaře?
man-mimo: navíc, proč by neměli rádi sami sebe, že?
Andula: On nebyl uražený, byl to šarmantní Francouz a rád přijel i na druhé jednání. Jen už si prozřetelně vybral kafe a ne pilinové kapučíno.
Andula: podle posledních mně známých výzkumů, sice kafe na tlak působí, ale prý to není kofeinem
A k těm zákazům, lékaři milují tlusté chlastající kuřáky, protože jim mají co zakazovat
Vivian: já mám taky nízky tlak a doktor by kromě kafe doporučoval i panáky :-)))
Jinak kafe ale působí spíše tak, že krátkodobě zvedne ten tlak i energii, ale pak to všechno spadne ještě níž.
Nicméně, tchán má vysoký krevní tlak a co mu zakázali? Kafe.
btw.- já jsem vždycky četla, že na nízkej tlak (můj případ) se doporučují kofeinové nápoje... sra*ku jako je kola bych ovšem nikdy nepozřela (natož abych ji dávala dětem, jak se leckde doporučuje) a tak jsem pila kafe, snad od třinácti let... a bylo to houby platný... takže s tím vlivem kofeinu na tlak to asi opravdu nebude tak jednoznačný...
Andula: ano, přesně tak... to, že škodí kloubům jsem ovšem nevěděla, jen to, že se na "odkofeinění" používá nějakej šmejd chemickej... kterej nejspíš (mimo jiné) škodí kloubům...
když už si dám jednou za uherskej rok kafe, tak určitě ne turka... to máš pravdu, že je to česká zpotvořenina...
turek mi teda už vůbec nechutná
Vivian: káva bez kofeinu údajně škodí kloubům, a kofein naopak není tak nebezpečný pokud jde o tlak, jak se dosud tvrdilo. Ovšem, řeba výzkumy za 10 let ukáží, že vše je ještě jinak.
Vivian: taková tuzemská spotvořenina, čatso z nejlevněšího kafe
btw.- instantní je zdravější než klasický mletý (to obsahuje látky podporující zvyšování hladiny cholesterolu v krvi).
a kafe s kofeinem je zdravější než kafe bez kofeinu. (nevím přesně proč, ale ty postupy, jimiž se kofein z kávy odstraňuje jsou snad nějak závadné, používají se na ně nějaké drsné chemikálie...)
Andula: a co to je?
perlina: cesky turek prece neni kafe
Vivian: jestli je to jen presovač na kafe, tak ne.
Já přiznávám, kafe mám ráda a to dobrý, doufám, že to není moc velký hřích
Nejčastěji teď piju překapávanou kávu s mlékem v poměru 1:1 a mám ráda sladkou.
Určitě vyzkouším tu s nuttelou.
Andula: ten obchod znám, ale jinak mě tohle téma nic neříká, kafe nepiju a když už na něj jednou za měsíc dostanu chuť, tak si ho připravím a pak jen usrknu a druhej den ráno ho studený vylejvám...
prostě to není můj šálek kávy...
ale presovač doma jeden mám, dostala jsem ho od ségry k něčemu... nevíš, dá se použít ještě k něčemu jinýmu, než na kafe?
Vivian: já tedy snoby nemusím, ale dobrý presovač bych si dala říct. Vážně. Kafe miluju.
Btw, La Vechia Bottega je sympatický, by´t poněkukd drahý obchod.
(bez otazníku)