A co si na ní vlastně ceníme?
- Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku a vitaminu B6. V kombinaci s rýží či celozrnným chlebem poskytuje plnohodnotné bílkoviny. Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě. Škroby přítomné v luštěninách se pomalu vstřebáva
- Červenou čočka není třeba máčet, a přesto je velmi rychle uvařená. Stačí přibližně 15 minut a můžete podávat na stůl.
- Nevýhodou luštěnin (fazole, hrách, soja a čočka) je přítomnost látek způsobujících nadýmání. Mohou zato oligosacharidy ve slupkách, které se částečně štěpí až v tlustém střevě, a uvolněné škroby pak rychle zkvasí . Červená čočka se prodává slupek zbavená, je tedy velice dobře stravitelná.
Červená čočka se hodí i jako první bílkovina vůbec, kterou svému miminku můžete nabídnout (samozřejmě po mléku). Pro ty nejmenší je dobré přidávat červenou čočku do zeleninových polévek.
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
sarobrouk: DM je chain drogérií, ale mají tam i koutek zdravé výživy.
bendova.s: V obchodech se zdravou výživou, ale i běžně v hypermarketech (opět v regálech u zdravé výživy). V Tescu ji mají zcela určitě.
Je fakt výborná, zvlášť pro dětičky - nenadýmá, je rychle hotová a navíc dobrá.
Já nevím, co je DM?
cabinka: pro starémladé klouby (v mém případě spíš staré a opotřebované) a hlavně postižené artrózou nejsou luštěniny vhodné, protože obsahují puriny, které se nějakým způsobem v koubech usazují (způsobují také dnu). Jenom nevím jestli červená čočka netvoří výjimku.
Červenou čočku jsem dělala zatím jenom jednou... Klasicky, jako "normální" čočku, tj. s cibulovou jíštičkou, česnekem a kapkou octa
Loro, musí se tahle čočka máčet jak dlouho dopředu?
Sarobrouk: hrachovou kaši mi nepřimomínala barvou, spíš konzistencí. Oproti normální čočce dost zhoustne. V normálním obchodě jsem ji nevyděla, padla jsem na ni v obchodě se zdravou výživou.
Já jsem ji ještě nikde neviděla
Luštěniny miluji, takže jak ji uvidím, hned ji koupím. Ale nepochopila jsem jak může barvou připomínat hrachovou kaši - hrách je zelený ne? Nevo se tím myslí ten bleďoučký, co se prodává půlený?
Nedávno jsem vyhrála balíček zdravé výživy a byla tam i červená čočka. Udělala jsem ji klasicky na cibulce, chutnala nám a tak jsem si teď koupila další balíček. Ráda bych ji udělala i nějak jinak. Nemáte někdo nějaký receptík? Je na ní fajn, že se nemusí namáčet i chuťově je trochu jiná.
červenou čočku znám, používám ji občas jako vložku do polévky (místo těstovin, rýže či noků)
Díky za článek, včera jsem se na ni dívala v prodejně zdravé výživy, jenže u všech luštěnin tam chybí návod na zpracování, teď už vím, jak na ni, tak ji příště vyzkouším.