Šálek kávy nás dokáže „nakopnout“ k nevídaným výkonům, zvýší tlak, zažene únavu. Chválabohu za kofein! Jenže, co když patříte mezi ty, jimž je zapovězen? Pak jistě vezmete zavděk alespoň takzvaným dekafem. Víte ale, jak káva bez kofeinu vzniká? Možná se vám to nebude líbit.
Zatím se ještě nepodařilo vyšlechtit kávovník, který by plodil zrnka prostá kofeinu. Proto jej z nich musí výrobci kávy pracně odstraňovat až po sklizni. Ano, to byste pravděpodobně vydedukovali sami. Tušíte ale, jak to dělají? Existuje hned několik způsobů, ale ne všechny se obejdou bez pomoci chemikálií. Ač jsou všechny schváleny jako zdravotně nezávadné, některé výzkumy hovoří jinak. Proto se vyplatí vědět, co pijete.
1) Evropský proces
Většina bezkofeinové kávy je připravena pomocí chemických látek - rozpouštědel, jako je dichlormethan nebo ethylacetát. Jaký je postup? Zelená kávová zrna se po sběru namočí do vody, aby se rozevřela. Jakmile se tak stane, je opakovaně promývána v chemické látce, dokud ta do sebe neabsorbuje naprostou většinu kofeinu.
Evropské zákony dovolují v takzvaném dekafu pouze 0,1 % kofeinu u zrnkové a 0,3 % u instantní kávy. |
---|
Jakmile jsou kávová zrna bez kofeinu, párou se z nich odstraní použité chemikálie, aby mohla být následně usušena.
Výhoda tohoto procesu spočívá v tom, že kávě zůstane z velké části její původní aroma i chuť, byť zůstává patrná i chemická příchuť v chuťovém dozvuku nápoje.
V minulosti se k výrobě dekafu používal také benzen. „První bezkofeinová káva vznikla již na počátku 20. století, a to napařováním roztokem slané vody a proplachováním benzenem. Není překvapením, že tento postup byl následně opuštěn kvůli zdravotním rizikům, které s sebou nesl,“ vysvětluje Daniel Kolský z pražírny kávy mamacoffee.
2) Švýcarská vodní cesta
Za nejšetrnější a bezpečnou metodu dekofeinizace se nyní považuje takzvaná Švýcarská vodní cesta. „Během té se zelená káva ponoří na 8 - 10 hodin do čisté vody, do které se postupně louhuje kofein a další látky. Voda se následně filtruje přes uhlíkové filtry. Celý proces se opakuje tak dlouho, dokud v kávě nezůstane pouhé 0,1 % kofeinu,“ vysvětluje Daniel Kolský.
Snad jedinou nevýhodou tohoto procesu je fakt, že s kofeinem mizí také éterické oleje a aromata, což se neblaze podepíše na výsledné vůni a chuti kávy. O to víc, oč je pražená káva méně kvalitní. Pokud se ale tento způsob kombinuje s kvalitními kávovými zrny, zůstává chuťový prožitek i tak vysoký.
3) CO2 metoda
I při této metodě je kofein odstraňován ze zelených zrnek. Ta jsou napařena a následně vystavena proudění oxidu uhličitého zahřátého na extrémně vysokou teplotu. Při tomto procesu do sebe CO2 kofein pohltí. Ostatní složky obsažené v kávových zrnech však zanechá.
4) Sparkling Water Process
Funguje na podobném principu jako CO2 metoda. Jen je při ní oxid uhličitý vpouštěn do zrn, která jsou namočena ve vodě, a to tak dlouho, dokud jí nenasáknou a kofein nepustí. Následně mohou být zrna pro přípravu kávy bez kofeinu usušena.
Podle odborníků z pražírny kávy mamacoffee jsou obě metody odstraňování kofeinu pomocí CO2 sice velmi kvalitní, často však pokulhává kvalita vstupních kávových zrnek. Proto prý bývá takto připravený dekaf chuťově plytký.
Podle čeho vybírat
Jak poznáte, kterým procesem byl z kávy kofein odstraněn? Těžko, na etiketě to nemusí být, a většinou ani není, uvedeno. Jedinou možností je kontaktovat výrobce. Druhou šancí, jak vědět, co pijete, je navštívit specializovanou pražírnu a investovat do kávy, která na štítku postup dekofeinizace uvádí.
Jak doma snížit obsah kofeinu
„Množství kofeinu v kávě lze ovlivnit i její přípravou a mletím. Obecně platí, že čím jemněji je káva namletá a čím déle se louhuje, tím více kofeinu se dostane do výsledného nápoje,“ radí Daniel Kolský z mamacoffee.
Zdroj fotografií: www.shutterstock.com
Nový komentář
Komentáře
Já bych řekla, že musí být určitě káva bez kofeinu zdravější. Tím, že v ní právě chybí ten kofein, tak nenabudí lidský organismus a člověk se nemusí bát vypít za den víc jak dva šálky :-) Alespoň já to tak mám :-) . Za den si jich dám klidně i víc než pět :-) .
Zajímavý pohled. Musím se přiznat, že já moc kávu bez kofeinu nemusím. Raději tu klasickou. Co je podle mě ale vůbec nejhorší je studená káva. Tu opravdu ráda nemám. Já to třeba řeším tak, že si kávu vždy dělám do takového termohrnku, který se mi podařilo sehnat tady: https://www.emako.cz/lahve-na-vodu--termosky-a-termohrnky/ V tom vydrží horká i několik hodin. :-)
Jsem milovník kávy, ovšem nikoliv odborník na kávu. Když moje spotřeba stoupla na 4 denně, začala jsem kávu střídat s Carem. Bezkofeinovou jsem nikdy nepila.
Pijeme s mužem dvě kafe denně a klasicky s kofeinem...už to jiné nebude...
Nejsem znalec kávy, ale ta bez kofeinu mi nechutná.
man-mimo — #3 Účinky kofeinu na lidský organizmus jsou jedny z nejlépe prozkoumaných. Je to proto, že pití kávy je jeden z nejčastějších návyků - ano kofein je návykový. Takže je skutečně dostatečně jisté, že po vypití kafe se krátkodobě zvyšuje krevní tlak a také tepová frekvence.
Nicméně jedno kafe nevadí ani při vysokém tlaku. Problém je, že současně s vysokým tlakem nastupují také různé arytmie a únava, které pacienti s návykem na kofein řeší další dávkou kávy. Nevědomky tak zvyšují rizika spojená hlavně s velkým kolísáním tlaku a tepu.
bezkofejnová ne
MARIE MATEJKOVA — #6mě taky nechutná ,byla jsem zvyklá pít kávu s kofeinem a mlékem a bohužel mě po ní už nějakou dobu bylo špatně tak jsem kávu přestala pít úplně.Než ,abych pila bez kofeinu tak radši žádnou.
Kafe piju výjimečně- to už musím být fest unavená. Chuť mi nijak nevadí, ale nepotřebuji ji.
Kávu piji abych do sebe dostala kofein, když tedy pominu že mi chutná. Takže za mě bezkofeinová NE.
Také si myslím, že káv bez kofeinu není káva. Vypiji dva šálky denně tak si myslím,že mi to neublíží.
risina — #4 to já vím taky, jen si nejsem jistý, co z toho je lepší/horší
A těhotné mnohdy tuhle chemii pijí...
když káva , tak jedině s kofeinem
Než pít kávu bez kofeinu,tak to raději žádnou. Prostě mi nechutná.
my vypijeme dost kávy a proto máme doma vždy na výběr : bezkofeinová, instantní , mletá.....Podle toho na jakou mám cŤ nebo jak se citím - turek při nízkem tlaku je totiž nejlepší...
man-mimo — #3 Netusim, ale vim, ze lidi s vysokymntlakem piji decaf.
risina — #2 vliv kofeinu je už opravdu věrohodně prokázány?
man-mimo — #1 Vysoky tlak milovniku te chuti?
A opravdu existuje jediný rozumný důvod výroby kávy bez kofeinu?