DSC_0059.jpg (208 KB)

Suroviny

Játra

  • 800 g krůtích nebo kuřecích jater
  • 2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 2 lžičky tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Zapečené brambory se slaninou

  • 800 g brambor
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky drceného kmínu

Postup

Nejprve si dejte zapékat brambory. Oloupané brambory nakrájejte na kousky, kolečka nebo osminky, jak chcete. Doporučujeme raději menší kousky, ať se brambory dlouho nepečou. Dejte je do pekáče. Přidejte slaninu nakrájenou na špalíčky. Cibule nakrájejte nahrubo a také přidejte do pekáče. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Důkladně promíchejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Brambory budou upečené zhruba za 45 minut. 

Mezitím, co se pečou brambory, připravte si játra. Játra očistěte, nakrájejte na menší kousky. V pánvičce si rozehřejte olej. Na něj dejte opékat nahrubo nakrájené cibule, kostičky slaniny a hned také játra. Okořeňte je pepřem, tymiánem a římským kmínem. Restujte společně tři minuty a přidejte 150 ml vody. Vařte dalších 10 minut. Nakonec osolte. 

Na závěr vše posypejte zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Játra jako perfektní oběd

Krůtí játra se zlatavou cibulí

kruti1.jpg (72 KB)

Opékaná játra se sázeným vejcem

5bed6ed7e5270obrazek.png (743 KB)

Krůtí játra s tymiánem a hořčicí

DSC_2273.jpg (121 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama