O víkendu „oficiálně“ začalo jaro, a i když venku to zatím může vypadat jakkoliv, postupně se nám ukáže v celé své kráse. Dny se prodlužují, více se ukazuje sluníčko, začínají rašit první květy a ptáci příchod jara vítají nadšeným štěbetáním. A my pro změnu odkládáme teplé kabáty a silné svetry. Možná s obavami, že silné svetry skrývaly nějaký ten kilogram navíc. Možná jsme během zimného „lenošení“ nahromadili více „zásob“, než by se nám v jarním oblečení líbilo.
Psychika na jaře
PhDr. Šárka Slabá, Ph.D., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN, spolupracující na projektu Žij zdravě vysvětluje, jak se jarní únavě vyhnout: „Ač by se tedy mohlo zdát, že jaro zrychlí všechny naše procesy a výkony, je mnohdy lepší a vhodnější pravý opak. Zpomalit, nesnažit se vše stihnout v co nejkratším čase, resp. dohnat co nejrychleji to, co jsme v zimě nestačili.“
Doporučení, jak překonat jarní únavu
§ Věnujte se sami sobě
§ Buďte pozitivní
§ Hýbejte se
§ Naučte se (nebo nepřestávejte) odpočívat
§ Smějte se
§ Dodržujte pitný režim
§ Obohaťte si jídelníček
Jarní jídelníček
Jarní bylinky a zelené natě
Pro doplnění uvedených látek doporučuje Mgr. Hlavatá jarní bylinky a zelené natě. Zelené natě jsou bohaté především na vitamin A a C. Hodí se k ochucení tvarohových pomazánek, polévek, do zapékaných jídel apod. Typickými jarními bylinami jsou kopřiva, smetanka lékařská a popenec. Z kopřiv se připravují čaje, přidávají se do nádivek, bylinkových polévek, oblíbený je také kopřivový špenát.
Mladé listy smetanky a popence se hodí zejména do jarních salátů nebo polévek. K ozdobení tvarohových dezertů, ovocných pohárů nebo např. mrkvového salátu je možné využít květy chudobek nebo violek. Z listů břízy, jahodníků nebo maliníku se připravují chutné a hlavně zdravé čaje.
Inspirovat se můžeme také u našich předků, kteří na jaře drželi půst a omezili konzumaci tučných mas, uzenin, smetanových mléčných výrobků. My bychom se navíc měli vyhýbat fast foodu a nepřehánět konzumaci alkoholu. Místo toho je vhodné zvýšit příjem zeleniny, zdraví prospěšných planých rostlin a zelených natí, ovoce a ovocných šťáv.
Jarní recepty
Zajímavá staročeská jarní jídla můžete najít v Receptech na portálu Žij zdravě. (Proklik: http://www.zijzdrave.cz/prijem-energie/recepty/jarni-recepty.html). Internetové stránky, kde recepty najdete, jsou součástí celostátního projektu Žij zdravě financovaného z fondu prevence VZP ČR.
Nový komentář
Komentáře
každý člověk by to měl dělat a vůbec mu to neuškodí
Tak já jsem si to naordinovala už před skoro třemi týdny. Jím dost jogurtů, čerstvé ovoce a zeleninové saláty, do kterých si nakrájím na drobno medvědí česnek (to teď dělám každý den a přítel říká, že je to ze mě strašně cítit
). Zkoušela jsem mu ten česnek dát do špenátu a na chleba s paštikou, ale neuspěla jsem.
Mladé kopřivy, petržel, medvědí česek a popenec dáváme do hlavičky. Je to taková nádivka, která se dělá na velikonoce právě z těchto prvních zelených rostlinek.