Historie využívání citronu v léčitelství sahá hluboko do minulosti. Již Tradiční evropská medicína si byla vědoma jeho blahodárných účinků. Ale jaký je vědecký základ těchto tvrzení? Ponořme se společně do světa citronové vody a odhalme její tajemství.
Je to na mě moc kyselé
Tento názor možná přehodnotíte, když zjistíte, že v Tradiční evropské medicíně (TEM) se kyselá chuť (vedle hořké) používala jako lék na různé neduhy. Antické lékařství bylo založeno na teorii čtyř živlů (země, voda, oheň, vzduch) a čtyř tělesných tekutin (krve, žluči, černé žluči a hlenu). Podle této teorie bylo zdraví člověka závislé na rovnováze těchto čtyř tekutin. Kyselá chuť zastávala v historickém jídelníčku mnohem důležitější roli než dnes, byla považována za povzbuzující a podporující proudění šťáv. Koneckonců i dnešní věda potvrzuje, že kyselá chuť může stimulovat slinění, a tím přispívat k lepšímu trávení. Citronová šťáva byla součástí mnoha léčebných receptur a byla považována za univerzální lék na různé neduhy.
Benefity citronové vody:
|
Je důležité si uvědomit, že každý organismus je jiný a může reagovat na citronovou vodu odlišně. To, co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, konzultujte konzumaci citronové vody se svým lékařem.
Alternativa k citronu?
Pokud citronovou vodu nesnášíte z důvodu problémů se zuby, resp. zubní sklovinou nebo s pálením žáhy, můžete si pomoci octovou vodou známou z Tradiční evropské medicíny, kterou požívali již staří Římané. Octová voda podporuje trávení a má antibakteriální účinky. Podmínkou je však kvalitní ovocný raw ocet s přirozenou kyselinou, která vodu jen jemně ochutí. Klasický lihový ocet použijte raději na úklid domácnosti. Kdo se necítí na pronikavou kyselinu octa, může si vyrobit oxymel, směs medu, octa a bylin. Citronovou vodu můžeme na jaře nahradit i březovou mízou, která je bohatá na minerály a vitamíny a podporuje detoxikaci organismu. Při detoxikaci pomáhají i květové vody (hydroláty) z růží, levandule nebo fenyklu rozpuštěné ve vodě. A nesmíme zapomenout na studené nálevy z listů a květů jarních bylinek jako je mladá kopřiva nebo plicník, které jsou plné vitamínů a antioxidantů.
Tradiční evropská medicína není jen o jednom konkrétním nápoji, ale o celém spektru možností, jak si připravit zdravou a chutnou výživu.
Více naleznete na temperatio.cz
Nový komentář