obrazek.jpgVyvar-Akademie-kvality-final1.jpg´Foto: Akademie kvality

Ingredience:

Zeleninový vývar

  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
  • 50 g řepíkatého celeru
  • 50 g cibule
  • 50 g pórku
  • 10 g listové petržele
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g květáku
  • 100 g cukrového hrášku
  • 50 g libečku
  • sůl
  • pepř

Kudlásky

  • 1 vejce
  • 70 g polohrubé mouky
  • 5 g listové petržele
  • podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Zeleninový vývar
Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu. Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni. Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu. Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
 Dochutíme solí a pepřem.
 
Kudlásky
V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželí. Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 5 min.
 
Tip: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.