Ingredience:
Zeleninový vývar
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
- 50 g řepíkatého celeru
- 50 g cibule
- 50 g pórku
- 10 g listové petržele
- 1 stroužek česneku
- 80 g květáku
- 100 g cukrového hrášku
- 50 g libečku
- sůl
- pepř
Kudlásky
- 1 vejce
- 70 g polohrubé mouky
- 5 g listové petržele
- podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Zeleninový vývar
Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu. Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni. Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu. Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
Dochutíme solí a pepřem.
Kudlásky
V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželí. Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 5 min.
Tip: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.
Nový komentář