Jarní únava je stav způsobený především nedostatkem sluníčka v průběhu zimy a také zanesením organizmu toxiny. Takto oslabený organizmus je pak méně odolný vůči útokům bacilů, které přichází typicky s příchodem jara.

Charakteristické příznaky

  • nechuť se do čehokoli pouštět
  • přetrvávající vyčerpanost
  • podrážděnost
  • poruchy koncentrace
  • ospalost
  • lehčí bolesti hlavy

jarní únava

Jarní únava však není nemoc, se kterou je třeba jít hned k lékaři. Na druhou stranu se jedná o velmi rozšířený stav, jehož mechanizmus vzniku není dosud zcela prozkoumán. Velkou roli při vývoji jarní únavy hraje hormon melatonin, který se tvoří ve tmě a účastní se při regulaci spánku.
V období dlouhých zimních měsíců se tvoří ve zvýšené míře. Vysoké hladiny melatoninu pak mohou způsobit, že ani během dne se necítíme ve formě.
Když se začínají dny prodlužovat, vzrůstá tvorba serotoninu, látky, která se podílí na vzniku našich nálad, v tomto případě začíná dodávat pocit svěžesti. Časnější východ slunce však může mít zpočátku za následek i předčasné probuzení a pocit nevyspalosti.

Na jaře dochází k aktivaci naší látkové výměny. Typický je zejména nedostatek vitamínů způsobený jednostrannou zimní stravou, jenž je pokládán za jednu z hlavních příčin jarní únavy.

Jak předcházet jarní únavě

  • čerpat sílu ze slunce a dýchat čerstvý jarní vzduch
  • přivykat naše tělo na pohyb, zvláště na čerstvém vzduchu
  • pít více tekutin, omezit pití alkoholu
  • dbát na pestrost našeho jídelníčku
  • zařadit více čerstvé zeleniny a ovoce
  • zvýšený přísun vitaminu C - dělá divy!

jarní únavaVitamin C je silný antioxidant, který zvyšuje imunitu organismu, chrání naše buňky před poškozením a pomáhá tělu s využitím energie z potravy, čímž odstraňuje pocit únavy. Také snižuje cholesterol v krvi. Vitamin C je nejvíc obsažen v citrusových plodech (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit). Dalšími jeho významnými zdroji jsou i šípek, rakytník, paprika, řeřicha, brambory, rajčata, květák a nebo černý rybíz, jahody, kiwi a brusinky.

Důležitým bodem proti únavě je také detoxikace a vyčištění organizmu. Jedna z nejvhodnějších bylin na vyčištění organizmu je kopřiva, ale pozor, čaj z kopřivy je vhodné pít maximálně jednou týdně. Pak si dejte minimálně týden pauzu a kůru můžete opakovat. Právě teď na jaře má kopřiva ve svých výhoncích největší sílu. Kopřivy se dávají také do velikonočních nádivek, polévek, dělá se z nich jarní špenát, dají se přidat do karbanátků. Jisté je, že tato žahavá potvůrka plní svůj úkol na jedničku! A když k ní pošlete do těla ještě i nějaké ty minerály a vitaminy, máte vyhráno!

jarní únava

A jak poznáte, že jste nad jarní únavou zvítězili? Jednoduše. Nedostaví se.

jarní únava

Zdroj: Damien Downing, Slunce zdroj života a zdraví, Eugenika, 2005
Chronická únava, kolektiv autorů, Portál, 2006