Únava jako pokles výkonnosti jedince je jen velmi obtížně hodnotitelná a většinou záleží jen na vůli každého z nás, jak rychle se s ní vypořádá. Někdo se nenamáhá vůbec, a pokud možno nic nedělá, aby se neunavoval. Tím ovšem klesá jeho celková výkonnost stále hlouběji a pak končí s diagnózou chronického únavového syndromu. Druhým extrémem jsou lidé, kteří si únavu vůbec nepřipouštějí, pracují dál a stále více. Paradoxně mohou dopadnout stejně jako ti předchozí, protože jejich organismus zátěž nevydrží. Většina lidí se však s únavou vypořádat dokáže.

Zvýšená únava se projevuje po infekčních onemocněních, zvlášť virového původu, po větších stresech nebo po změně prostředí (například stěhování z města na venkov a opačně).

Nejznámější je únava po zimě, tedy jarní únava. Únava však také provází řadu chronických, pomalu začínajících onemocnění, například štítné žlázy, a může být také prvním projevem počínající alergie. Při déle trvající únavě je proto vhodné vyhledat lékaře.

 

Jarní únava

Příčina jarní únavy dosud nebyla jasně definovaná. Určitě ji však nelze zužovat na nedostatek vitaminu C, i když je jasné, že zimní strava není zdaleka tak pestrá na ovoce a zeleninu jako v ostatních ročních obdobích. Mimo změn ve stravovacích režimech – jíme méně ovoce a zeleniny a o to více masa a tučných jídel – se na jarní únavě podílí i činnost štítné žlázy, která se i u zdravého člověka těžko vypořádává s rychlými změnami teplot, a celý neuroendokrinní systém.

 

Nedostatek slunce a deprese

Dlouhodobý nedostatek slunečního svitu způsobuje depresivní nálady, které se mohou projevovat pouze únavou.

Podzimní a zimní období je největší zátěží pro náš imunitní systém, který se s drobnými virózami vypořádá, ale jeho aktivaci vnímáme velmi často právě jako zvýšenou únavu.

S jarní únavou tedy musíme počítat a snažit se jí předejít.

 

 

 

Jak jíme

Stravovací návyky se mění jen velmi těžko, ale měli bychom se poučit od našich předků, kteří právě na počátku jara držívali půst. Změna nezdravé stravy na zdravou však občas vede paradoxně k zažívacím obtížím, takže je dobré zažívaní pomoci například přípravkem Denoxinal, který podpoří jaterní a ledvinové funkce a pročištěním organismu pomůže překonat i únavu.

 

Pohyb a očistné kúry

Zvýšený příjem vitaminu C je důležitý pro boj s infekcemi. Nesmíme zapomínat na pohybovou aktivitu. Při sportu nebo příjemné jarní procházce dochází k vyplavování endorfinů, které pomohou překonat depresivní nálady z nedostatku slunce.

Nejdůležitější pro boj s únavou je odhodlání začít. Pokud spojíme zahájení očistné kúry Denoxinalem se změnou stravování a zvýšením pohybu, nálada se určitě velmi brzy zlepší a únava ustoupí. 

 

Očistná kúra s Denoxinalem

Denoxinal je detoxikační přípravek firmy Walmark. Detoxikační neznamená doslovně chemické odstranění jedovatých látek z potravy a ovzduší, které se usadily těle, ale zlepšení očisty našeho organismu přirozenou cestou – podporou metabolismu, trávení a vylučování.

Preparát je směsí rostlin (lopuch, řešetlák, smetanka, jetel, česnek, ostropestřec mariánský), jejichž účinky ověřily již naše babičky. Zároveň obsahuje výtažek ze sladkovodní řasy chlorelly, která má pozitivní vliv na podporu imunity a metabolismu. V Denoxinalu je také vláknina – pektin a vitamin C v dostatečné dávce pro denní potřebu. Vitaminy a ionty obsahuje i řada rostlin v preparátu. Jeho kompletní složení je uvedeno na obale, takže alergici si jej mohou zkontrolovat a nemusí se obávat alergické reakce na neuvedenou složku.

 

Jak látky obsažené v Denoxinalu působí?

Na ostropestřec mariánský spoléhali už naši předci coby na prostředek pro ochranu jater. Těchto jeho účinků však využívá i současná medicína v preparátech, jejichž součástí je silymarin – jde o léky chránící játra před poškozením.

Právě játra jsou orgánem zodpovědným za odstranění většiny škodlivých látek z těla, a proto také nejvíce trpí poruchami životosprávy. Látky toxické pro náš organismus vznikají také během metabolismu, takže játra jsou zatěžována, i když dietně nijak nehřešíme, ale i tehdy, pokud nejíme vůbec nic a tělo čerpá z vlastních zásob.

 

Poruchy trávení patří mezi civilizační nemoci, ale také doprovázejí všechny změny stravování. I přechod na zdravější stravu někdy znepříjemní průjmy či zácpa, což většinu lidí odradí od změny jídelničku. Zlepšení trávení stimulací tvorby žaludečních šťáv napomáhá smetanka.

 

Řešetlák působí povzbudivě na hladké svaly tlustého střeva, a proto se používá jako mírné projímadlo. Jetel luční má spíše opačný efekt.

 

Česnek se vždy používal jako přírodní antibiotikum. Pokud dochází ke změnám stravování, a tedy i trávení, mění se i střevní flóra. Škodlivé bakterie ničí právě česnek. Další důležitou látkou upravující střevní mikroflóru je inulin, který obsahuje lopuch a smetanka.

 

Ledviny jsou dalším orgánem, při jejichž poruše se v těle hromadí škodlivé látky a zadržuje voda. Mírné močopudné účinky má lopuch, na záněty močových cest se používá smetanka lékařská.

 

Denoxinal je tedy vhodně kombinovaná směs rostlin a dalších látek, která povzbuzuje trávení a vylučování, zlepšuje metabolismus a následně i celkovou výkonnost přirozenou cestou. Preparát je vhodný po větší zátěži organismu, ať už se jedná o stres, infekci nebo dietní chyby. Jako očistnou kúru ho lze doporučit, ale mělo by to být vždy společně s dietním a režimovým opatřením, tedy zlepšením životosprávy a zvýšením pohybu. Denoxinal svým komplexním působením zmírňuje rovněž negativní stránky pozitivních změn v naší životosprávě.

 

                                                                                              MUDr. Helena Marečková, CSc.

 

TÉMATA:
ZDRAVÍ