Jarní příroda je plná jedlé krásy. Sedmikrásky, fialky, pampelišky, medvědí česnek, kopřivy. To všechno roste volně na louce či v lese. Většina těchto rostlin má v sobě mnoho léčivých účinků a také dobrou chuť. Vyzkoušejte s námi dnes pampeliškové listy a sedmikrásky.
Původně jsem chtěla připravit salát ředkvičkový. Ale chyběly mi k němu doma ředkvičky. Ty u nás každé jaro frčí a z lednice mizí rychlostí blesku. Takže člověk počítá, že je v lednici najde, pěkně připravené na pracovní jarní salát a nejsou tam. Proto jsem použila suroviny dostupné doma a na zahradě.
Salát, který vznikl, byl opravdová pecka. Chtěla jsem se rozdělit a nechat trochu rodině, ale nešlo to :-)
Nebojte se použít mladé pampeliškové listy a sedmikrásky ze zahrádky, stejně jako já. Stačí je jen omýt a přidat do salátu.
Suroviny
- 3 mrkve
- 250 g drobných těstovin (já jsem použila ditalini rigati)
- sůl
- kousek másla
- 150 g mozzarelly
- 200 g rukoly
- 150 g cherry rajčátek
- 2 hrsti mladých pampeliškových listů
- hrst sedmikráskových květů
Postup
Těstoviny dejte uvařit do osolené vody. Na skus. Mrkev oloupejte a škrabkou naloupejte tenké plátky.
V kastrolku si rozpusťte kousek másla (asi 1 - 2 lžíce) a vsypejte mrkev. Poduste, asi pět, sedm minut. Mrkev pěkně změkne. Stáhněte z plotny a přidejte omyté pampeliškové listy.
Uvařené, scezené těstoviny, dejte do mísy. Přidejte mrkev s pampeliškovými listy, nakrájená rajčátka, omytou a osušenou rukolu a natrhanou mozzarellu. Smíchejte, dokud jsou těstoviny ještě teplé. Mozzarella se lehce rozpustí.
Nakonec dejte sedmikráskové květy. Promíchejte a podávejte. Salát může být klidně vlažný, ale i studený.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Jandywoman — #12 co je to za pověru s květy sedmikrásky? Sice je netrhám, ale nikdy jsem o tom neslyšela...
Játra si pročisťuji každoročně pampeliškou - květy se stopkou
Eva_CZ — #13 Jj, já vím, to mě jen takhle hezky zblbla jedna bylinkářka v TV. Ta to tam ďobala na procházce s botanikem, panem profesorem Větvičkou, a jeho jméno, to je u nás pojem. Tak teď ďobu taky
Jandywoman — #12 jatra se procistuji sama.
Ty saláty jsou supr, taky nějaký udělám, jen ty květy sedmikrásky z pověrčivosti nikdy netrhám. A k těm ml. listům pampelišky,... těch se fakt nebojte, nač kupovat drahou rukolu?... vždyť je to skoro totéž. Já si občas ďobnu v sezóně i květ na pročištění jater
tetička25 — #9šotek :-) V textu receptu už jsou květy správně :-)
elly — #7tak proč máš v receptu napsáno hrst sedmikráskových listů
na fotce květy jsou, ale v rozpisu surovin jsou sedmikráskové listy ne květy
Maria28 — #6Jsou chuťově hodně podobné jako rukola, lehce nahořklé. Musíte vybírat ty mladé, menší. Jsou moc dobré :-)
tetička25 — #3Pampeliškové listy a sedmikráskové květy. Přesně ty se tam dávají...
Rukolu mám ráda, ale jak je to s těmi pampeliškovými listy? Pokukuju po nich, ale nejsou hořké? Nemám ani odvahu je ochutnat...
copak jsem kralik? A rukolu nenavidim.
Proč se tam dávají ze sedmikrásky listy nejsou lepší květy? Teď kvetou jako o život, tak proč to nevyužít.
sbíhají
paráda, nádherná a zdravá inspirace. Už se mi zbíhají sliny. určitě tento týden nějaký salátek vyrobím.