Suroviny
- 1 kg vepřové kýty
- 300 g Staročeské slaniny Krásno
- 1 cibule
- 3 vejce
- sádlo
- sůl a pepř
- 2 hrnky plné nasekaných jarních bylinek – sedmikráska, popenec, medvědí česnek, kopřivy
Na přílohu
- 800 g brambor nebo batátů
- 4 velké mrkve
- olivový olej
- sůl a pepř
- mléko a máslo
- 2 velké červené cibule
- medvědí česnek
Postup
Připravte si nádivku do rolády. Zahřejte pánvičku a vsypejte na ni na kostičky nakrájenou slaninu. Použijte 150 g slaniny. Po pár minutách přidejte nahrubo nakrájenou cibuli. Opékejte dokřupava, dozlatova. Poté vypněte plotnu a vyklepněte do pánvičky vejce. Ochuťte lehce solí a pepřem. Promíchejte a nechejte ztuhnout. Většinou se to povede ze zbytkového tepla pánvičky. Nechejte úplně vychladnout. Po vychladnutí vmíchejte nasekané jarní bylinky.
Vepřovou kýtu prořízněte ostrým nožem podélně, aby z ní vznikl co největší plát. Ten ještě paličkou rozklepejte do pěkného tvaru. Někomu se může podařit proříznout kýtu i natřikrát. Je k tomu potřeba ostrý nůž.
Z obou stran osolte a opepřete. Pokud máte pesto z medvědího česneků, můžete jím plát masa pomazat. Na plát masa naskládejte plátky slaniny, které pak zakryjte vychladlou nádivkou.
Maso pevně smotejte a zajistěte provázkem. Ve větší pánvičce zahřejte sádlo a na něm připravenou roládu ze všech stran opečte. Poté dejte do pekáče. Kdo chce, může kolem naskládat nakrájenou cibuli a podávat spolu s roládou. Občas pekáč otevřete a přelijte roládu výpekem a roládu také otáčejte.
Přiklopte víkem a pečte na 150 °C, dvě hodiny.
Na přílohu si dejte vařit brambory nebo batáty, případně směs obojího. Mrkev nakrájejte podélně napůl a dejte do pekáčku bez víka. Osolte, opepřete a lehce zakapejte olivovým olejem. Položte do trouby, kde se peče roláda a pečte asi 15 minut, dokud mrkev nezačne tmavnout.
Polovinu mrkve nechejte stranou a nakrájejte na menší kousky.
Sceďte uvařené brambory (batáty) a do hrnce k nim přidejte polovinu upečené mrkve. Přidejte pár kousků másla a asi 150 ml horkého mléka. Vyšlehejte do krásné nadýchané kaše. Opečte ještě červené cibule nakrájené na půlkolečka, na kousku sádla, dokřupava. Do hotové kaše pak ještě vmíchejte opečené cibule a nasekaný medvědí česnek.
K masové roládě nakrájené na plátky podávejte kaši a také kousky opečené mrkve.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Vypadáte skvěle, určitě si to uvařím.