7af993-rolada_IG.jpg (256 KB)Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 kg vepřové kýty
  • 300 g Staročeské slaniny Krásno
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • sádlo
  • sůl a pepř
  • 2 hrnky plné nasekaných jarních bylinek – sedmikráska, popenec, medvědí česnek, kopřivy

Na přílohu 

  • 800 g brambor nebo batátů
  • 4 velké mrkve
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • mléko a máslo
  • 2 velké červené cibule
  • medvědí česnek
c286732db6476-ry5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Kuřecí roláda s kozím sýrem

Postup

Připravte si nádivku do rolády. Zahřejte pánvičku a vsypejte na ni na kostičky nakrájenou slaninu. Použijte 150 g slaniny. Po pár minutách přidejte nahrubo nakrájenou cibuli. Opékejte dokřupava, dozlatova. Poté vypněte plotnu a vyklepněte do pánvičky vejce. Ochuťte lehce solí a pepřem. Promíchejte a nechejte ztuhnout. Většinou se to povede ze zbytkového tepla pánvičky. Nechejte úplně vychladnout. Po vychladnutí vmíchejte nasekané jarní bylinky. 

Vepřovou kýtu prořízněte ostrým nožem podélně, aby z ní vznikl co největší plát. Ten ještě paličkou rozklepejte do pěkného tvaru. Někomu se může podařit proříznout kýtu i natřikrát. Je k tomu potřeba ostrý nůž.
Z obou stran osolte a opepřete. Pokud máte pesto z medvědího česneků, můžete jím plát masa pomazat. Na plát masa naskládejte plátky slaniny, které pak zakryjte vychladlou nádivkou. 

Maso pevně smotejte a zajistěte provázkem. Ve větší pánvičce zahřejte sádlo a na něm připravenou roládu ze všech stran opečte. Poté dejte do pekáče. Kdo chce, může kolem naskládat nakrájenou cibuli a podávat spolu s roládou. Občas pekáč otevřete a přelijte roládu výpekem a roládu také otáčejte.

Přiklopte víkem a pečte na 150 °C, dvě hodiny. 

Na přílohu si dejte vařit brambory nebo batáty, případně směs obojího. Mrkev nakrájejte podélně napůl a dejte do pekáčku bez víka. Osolte, opepřete a lehce zakapejte olivovým olejem. Položte do trouby, kde se peče roláda a pečte asi 15 minut, dokud mrkev nezačne tmavnout.
Polovinu mrkve nechejte stranou a nakrájejte na menší kousky. 

Sceďte uvařené brambory (batáty) a do hrnce k nim přidejte polovinu upečené mrkve. Přidejte pár kousků másla a asi 150 ml horkého mléka. Vyšlehejte do krásné nadýchané kaše. Opečte ještě červené cibule nakrájené na půlkolečka, na kousku sádla, dokřupava. Do hotové kaše pak ještě vmíchejte opečené cibule a nasekaný medvědí česnek.
K masové roládě nakrájené na plátky podávejte kaši a také kousky opečené mrkve. 

Dobrou chuť přeje Elly.