646b5b6830431obrazek.jpgZdroj foto: Electrolux

Ingredience 

Těsto: 

  • 120 g studeného másla
  • 3 g soli
  • 200 g mouky
  • 1 vejce
  • 80 g přebytečného kvásku (nebo menší vejce)

Máslo s moukou promíchejte na drobenku – ručně nebo střední metlou robota. Ve chvíli, kdy máte drobenku, přilijte kvásek a vejce a nechte míchat, dokud se těsto nezačne spojovat v kouli. Pokud se těsto nespojuje, přilijte postupně 1–3 lžíce ledové vody. 
Hotové těsto rozválejte do koláčové formy a v ní nechte alespoň 20–30 minut vychladit. 
 
Náplň: 

  • 150 g směsi zelených bylinek – špenát, kopřiva, pažitka, česnek medvědí či podivný. Pokud máte jen špenát, tak přidejte alespoň stroužek klasického česneku. 
  • 50 g baby špenátu bokem
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 3 g soli
  • 1 g pepře nebo podle chuti
  • 3 vejce
  • 100 g čerstvého sýra – mozzarella či jiný jemný bílý sýr 

Smetanu přiveďte k bodu varu a spařte v ní opláchnutou směs zeleného lupení – stačí, aby zavadlo. Přidejte stroužek česneku, pokud ve směsi chybí. Odstavte a promixujte spolu s vajíčky, solí a pepřem, následně do směsi přimíchejte natrhaný sýr a lístky baby špenátu. Směs ochutnejte, dosolte a opepřete podle potřeby.
 
Postup 

Troubu předehřejte na 200 °C na horní a dolní pečení, nebo zvolte program na pizzu.  Bylinkovou směs nalijte do těstem vyložené formy a dejte koláč péct. Plech s formou na roštu lze na prvních 15 minut položit na dno, popřípadě na nejnižší možnou úroveň (pizza program), čímž se koláč upeče dohněda i zespod bez předchozího předpékání korpusu.  Quiche pečte asi 40–45 minut (pokud příliš rychle hnědne, přikryjte volně alobalem), poté nechte vychladnout a krájejte až zatuhlý – asi po hodině od upečení.

Zdroj receptu: Electrolux, @Maškrtnica  

4.jpgFoto: Jana Nováková

6.jpgFoto: Alena Kolaříková