
Ingredience
Těsto:
- 120 g studeného másla
- 3 g soli
- 200 g mouky
- 1 vejce
- 80 g přebytečného kvásku (nebo menší vejce)
Máslo s moukou promíchejte na drobenku – ručně nebo střední metlou robota. Ve chvíli, kdy máte drobenku, přilijte kvásek a vejce a nechte míchat, dokud se těsto nezačne spojovat v kouli. Pokud se těsto nespojuje, přilijte postupně 1–3 lžíce ledové vody.
Hotové těsto rozválejte do koláčové formy a v ní nechte alespoň 20–30 minut vychladit.
Náplň:
- 150 g směsi zelených bylinek – špenát, kopřiva, pažitka, česnek medvědí či podivný. Pokud máte jen špenát, tak přidejte alespoň stroužek klasického česneku.
- 50 g baby špenátu bokem
- 200 g smetany ke šlehání
- 3 g soli
- 1 g pepře nebo podle chuti
- 3 vejce
- 100 g čerstvého sýra – mozzarella či jiný jemný bílý sýr
Smetanu přiveďte k bodu varu a spařte v ní opláchnutou směs zeleného lupení – stačí, aby zavadlo. Přidejte stroužek česneku, pokud ve směsi chybí. Odstavte a promixujte spolu s vajíčky, solí a pepřem, následně do směsi přimíchejte natrhaný sýr a lístky baby špenátu. Směs ochutnejte, dosolte a opepřete podle potřeby.
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C na horní a dolní pečení, nebo zvolte program na pizzu. Bylinkovou směs nalijte do těstem vyložené formy a dejte koláč péct. Plech s formou na roštu lze na prvních 15 minut položit na dno, popřípadě na nejnižší možnou úroveň (pizza program), čímž se koláč upeče dohněda i zespod bez předchozího předpékání korpusu. Quiche pečte asi 40–45 minut (pokud příliš rychle hnědne, přikryjte volně alobalem), poté nechte vychladnout a krájejte až zatuhlý – asi po hodině od upečení.
Zdroj receptu: Electrolux, @Maškrtnica


Nový komentář