V kuchyni vám může asistovat celá rodina, tak dobře rozdělte úkoly a užijte si společně strávený čas.

Focacciový medvídek
Vyzkoušejte letos na jaře upéct i něco kreativnějšího, než je beránek či velikonoční zajíček. Slaný focacciový Zlatý medvídek potěší nejen děti, ale i dospělé. Máte jen klasické formy? Nevadí, nevěste hlavu a stejně se do receptu pusťte, stojí totiž za to. Na jeho přípravu stačí základní suroviny doplněné o rajčátka, parmezán a čerstvou bazalku. Už cítíte, jak tato italská delikatesa krásně voní?

Ingredience:

  • 5 g čerstvého droždí
  • 75 ml vlažné vody
  • Špetka cukru
  • 125 g mouky
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje (samostatně)
  • 3 špetky soli
  • Hrubá mořská sůl
  • 2 rajčata
  • 1 hrst bazalkových lístků
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce strouhaného parmezánu
  • Sůl a pepř

Postup:
1. V míse smíchejte droždí s vlažnou vodou a špetkou cukru, dokud se nerozpustí. Přidejte mouku a přikryté těsto nechte 10 minut odpočívat.
2. Poté přidejte jednu lžíci olivového oleje a sůl a propracujte rukama do hladkého těsta. To pak přikryjte a nechte ho na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
3. Předehřejte troubu na 220 °C na horním a spodním ohřevu. Vymažte Haribo formu Zlatého medvídka tenkou vrstvou olivového oleje a vysypte trochou mořské soli.
4. Znovu těsto dobře propracujte, dejte ho do formy a dobře jej vtlačte dovnitř. Těsto nechte ještě jednou 10 minut kynout. Pak prsty vytlačte do těsta malé prohlubně, pokapejte povrch olivovým olejem a posypte jej mořskou solí. Formu vložte do trouby a pečte focacciového medvídka 25 minut.
5. Mezitím omyjte rajčata, rozčtvrťte je, odstraňte zbytky stopek a rozkrájejte na malé kousky. Omyjte bazalku, vytřepte ji dosucha a nahrubo ji natrhejte. Stroužek česneku oloupejte a rozdrťte jej najemno. To vše v míse smíchejte s parmezánem a 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. Okořeňte dle chuti solí a pepřem.
6. Ještě teplého focacciového medvídka vyjměte z formy a servírujte jej s rajčatovo bazalkovou salsou.

Ovocný cheesecake
Co by to bylo za jaro bez sladkých dobrot? Vyzkoušejte recept na malinovo ostružinový cheesecake. O tom, že chutná opravdu skvěle svědčí i fakt, že tento recept se loni dostal až do velkého finále rodinné soutěže Haribo Malý cukrář. Vyzkoušejte jej nyní i vy a pochutnejte si na svěžím ovocném dezertu s Haribo Berries.

Ingredience:
Na základ:

  • 150 g sušenek (dle vlastních preferencí)
  • 70 g másla
  • 10 g třtinového cukru

Na krém:

  • 200 g ricotty
  • 150 g řeckého plnotučného jogurtu
  • 100 g smetany ke šlehání 33 %
  • 75 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1x bonbony HARIBO Berries

Na ovocné želé:

  • 250 g ovoce (maliny a ostružiny)
  • 30 g cukru
  • 10 g želatiny v plátcích

Postup
1. Nejdříve si připravte základ. Sušenky a cukr rozmixujte na jemnou strouhanku, do které přidejte změklé máslo a promíchejte. Směsí naplňte formičky a prsty stlačte. Formičky dejte na 30 minut do lednice, aby základ pěkně ztuhl.
2. V míse smíchejte ricottu, jogurt, vanilku a větší polovinu cukru a dobře promíchejte nebo našlehejte. Želatinu připravte dle návodu na obalu, přidejte ji do krému a promíchejte. Smetanu a zbylý cukr vyšlehejte do polotuha a taktéž přidejte do krému. Hotový krém navrstvěte na základ ze sušenek až po 1 cm pod okraj formičky. Navrch krému ke krajům naaranžujte bonbony Haribo a lehce stlačte. Přikryjte fólií a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny.
3. Nyní si připravte ovocné želé. Želatinu namočte do studené vody. Ovoce s cukrem dejte vařit. Jakmile změkne a pustí šťávu, rozmixujte jej tyčovým mixérem a směs propasírujte, abyste se zbavili zrníček. Poté přidejte želatinu. Vlažné ovocné želé nalijte na krém a opět dejte do lednice ztuhnout. Nakonec ozdobte dle vlastní fantazie.
 
 
 
 

Reklama