Foto: Shutterstock
Pryč se starými listy
Jahodiště je po zimě plné odumřelých listů. Přestože už z jejich hnědé záplavy začínají tu a tam vykukovat čerstvě zelené lístečky, nenechte je o místo na slunci a vzduchu bojovat. Brzy zjara všechny suché a poškozené části jahodníku opatrně odstraňte. Nesmí na záhonku zůstat hned ze dvou důvodů. Kromě toho, že budící se rostlince brání v rozletu, tak na ni mohou přenést i plísně, choroby a přezimující škůdce.
Raději se ale vyhněte jejich otrhávání. Při něm totiž můžete poškodit i živou rostlinku. Nebo ji vytáhnout ze zeminy. Vezměte si na pomoc nůžky, byť je to trochu mravenčí práce.
Pokud jste to neudělali už na podzim, odstříhejte také šlahouny, na nichž jsou odmladky, aby rostlině neubíraly sílu. Tu teď potřebuje na přípravu k zazelenání se a plození.
Prokypřete půdu
Aby mohl vzduch a voda i ke kořínkům, pusťte se do prokypření zeminy. Jen těsně kolem jahodníků postupujte s největší opatrností a ne moc do hloubky. Poškodili byste kořeny.
Zbavte záhon plevele
Když už budete u kypření, zbavte se plevele. Nenechávejte na záhonku žádné konkurenční rostliny, které by s jahodníkem soupeřily o živiny či vláhu. Vše zelené navíc poctivě vytrhejte i s kořínky. A při tom pečlivě prohlédněte i samotné jahodníky. Zaměřte se na jejich srdíčko (uprostřed). Je zhnědlé a bez života? Rostlinka zřejmě během zimy uschla nebo zmrzla. Nahraďte ji jinou. Pokud se někde tísní dva jahodníky, oddělte je. Teď je zároveň i pravý čas dosázet nové exempláře do prázdných míst.
Doplňte zásadní živiny
Brzy na jaře, kdy jahodníky nasazují listy, touží po hnojivech bohatých na dusík. Naopak před nasazením květů už by byl jeho přebytek na škodu. To ho už musí nahradit hlavně draslík a fosfor. Jen tak se můžete těšit na bohatou úrodu, větší plody a jejich vyšší cukernatost.
A když hovoříme o hnojení, nemusí se jednat pouze o továrensky zpracované produkty. Vyrobit si můžete i svá vlastní hnojiva, přírodní. Kompost, listovka, kopřivy nebo třeba zvířecí trus (hlavně slepičince). U toho posledních si ale dejte pozor na jeho koncentraci. Měl by být dostatečně zředěný vodou, aby rostliny nespálil.
Jak na hnojivo z kopřiv, které už brzy začnou růst ve velkém? Naplňte jimi kbelík do tří čtvrtin, zalijte dešťovou vodou a přiklopte. Po dvou až třech týdnech za občasného promíchání bude zákvas připravený k použití.
Další hnojení budou rostlinky potřebovat, jakmile odplodí. Už v té době totiž tvoří základ pro úrodu v příštím roce.
Pamatujte si, že hnojit je nejlepší po deštích. Nejen že půda živiny ochotněji přijímá, ale také nehrozí, že je další sprška odplaví.
Nepodceňte zálivku
Když už jsme u zálivky, jahodníkům svědčí méně častá, zato vydatná závlaha. Jakmile už nasadí plody, a ty se začnou nalévat, potřebuje vody o to víc. Platí, že půda nesmí nikdy zcela vyschnout. Nedostatečnou zálivku detekují mravenci. Jakmile váš záhon opanují, máte tam příliš sucho.
Mulčování ochrání rostliny i úrodu
Jestliže nechcete přicházet až příliš rychle o vláhu v záhoně ani v létě pak bědovat na zahnívajícími plody, neobejdou se jahodníkové záhony bez ochranného mulče. Může to být netkaná textilie, ale také sláma, dřevní hobliny, štěpka nebo dokonce nasekaná tráva. Takže si vystačíte i materiálem z vlastní zahrádky.
Ochraňte je před jarními mrazíky
Když už rostlinky očistíte od starých listů, sledujte předpovědi počasí. Měly by se vrátit větší mrazíky? Raději přes záhonek přehoďte ochrannou netkanou textilii.
Zdroj informací: Rostlinky, Jahodárna Brozany, Hnojík
Nový komentář