Jarní, předvelikonoční týden v našem Vaření, bych ráda začala jarním, zeleným salátem. Velice ráda ho dělám ze směsi zelených salátů, když už jsou mladé listy pampelišky nebo přidáte baby špenát, bude salát dokonalý.
Suroviny
směs listových salátů - polníček, rukola, špenát, mladé listy pampelišky
slanina
vejce
bageta nebo toastový chléb na krutonky
voda
ocet
zálivka
1 lžíce vinného octa
1 lžička soli
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce oleje
1 stroužek česneku
Postup
Listy salátu omyjeme a osušíme. Na tohle se mi skvěle osvědčila odstředivka, kterou jsem koupila v obchodním domě Ikea. Osušený salát natrháme na menší kousky a připravíme do misky nebo na talíř.
Metličkou vyšleháme ocet se solí, než se sůl rozpustí. Potom přidáme hořčici, olej a nasekaný česnek. Důkladně prošleháme, až vznikne krásně hladká a voňavá zálivka. Tu si dáme stranou a připravíme si zastřená vejce, slaninu a krutony.
Slaninu nakrájíme na malé kousky, toastový chleba nebo bagetu na menší kostičky. Všechno dáme do teflonové pánve, není potřeba používat oleje ani jiný tuk. A takto nasucho opečeme dokřupava.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, do které přidáme trochu octa. Až mírně vaří (ne žádný prudký var! Vejce by se rozpadlo), roztočíme vodu do víru, doprostřed kterého vyklepneme vejce. Vaříme při mírném varu asi 2 minuty tak, aby žloutek zůstal tekutý. Můj žloutek, jak vidíte na fotografii, neteče. Toninka mi rozbila digitální minutku, a tak jsem je ve vodě asi nechala moc dlouho.
Na připravené salátové listy nasypeme krutony a slaninu, nahoru vejce, které jsme z vody vybrali děrovanou naběračkou. Celý salát přelijeme česnekovou zálivkou a ihned podáváme.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Určitě ho vyzkouším, vypadá dobře
. Jen počkám na léto, saláty beru jako osvěžení a v té zimě, co je teď, by mi asi moc nechutnal.
Trefa:pampeliska a koprivy jeste vubec nerostou.jinac recept vyzkousim.
blanca — #18 mám dojem, že to kdysi dělal Pohlreich v nějakém pořadu a od té doby si to pamatuju...
Tyhle různé listové saláty hrají hlavní roli v našem jídelníčku
Zálivka z dijonské hořčice i taky chutí
hm tak ten bych si dala ale u zbytku rodiny bych neuspela
simaj — #20 na pampelišky se musíš přichystat a ty, které hodláš použít na salát, přikrýt překlopeným květináčem, např...ale to chce vlastní zahrádku. A tam zas pampelišky netrpíme.
Až na ty pampelišky vypadá dobře
, vyzkouším to bez ní
už se těším na čerstvý salát a zeleninu a ne ty chemický
ten vypadá moc dobře, hned bych si dala
saláty můžu kdykoliv v jakémkoliv množství, spíš víc
a navíc recept na zastřené vejce, roztočit vodu do víru, to mi nenapadlo
hmm, dala bych si
mechanik — #13 já si právě udělala z ledového salátu, protože na svačinku je jak dělaný. Na sezóně mi nezáleží, zelené můžu celý rok. A co teda děláš k hlavnímu jídlu jako přílohu, aby nebylo jenom maso s něčím?
ááá, konečně rada, jak správně uvařit ztracené vejce. Já dělala minule, ale nepovedl se mi hezký tvar. Takže vířit - a bude to OK. Díky.
no hned jsem na něj dostala chuť, ale musím vydržet do oběda..
Saláty mám ráda,ale v horkých letních dnech
Spíš něco teplého než salát, saláty mám ráda, ale teď bych si zatím nedala.
Nějak si nedám.
Vypadá pěkně
vypadá skvěle, ale dokud mrzne, nemám na salátky chuť....