Jarní polévky jsou skvělé, protože do nich můžete dát řadu voňavých bylinek, které sotva vylezly ze země. Použijte medvědí česnek, méně známý popence nebo listy mladých kopřiv. Ve všech se skrývá přírodní síla a dodají vašemu tělu prospěšné látky.
Na posypání polévky se hodí také čerstvá pažitka nebo petrželka, která může vyrůst v květináči, pokud nemáte vlastní zahradu.
Suroviny
- 1/2 květáku
- 1 velký batát
- sůl
- pepř
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce špaldové mouky
- 2 vejce
- 2 stonky jarní cibulky
- několik listů medvědího česneku
- petrželka, pažitka, popenec nebo jiné čerstvé bylinky podle chuti
Postup
Z jarní cibulky odkrojte bílé části. Ty nasekejte nadrobno.
V hrnci rozpusťte máslo a nechejte na něm zesklovatět nakrájenou jarní cibulku. Přidejte oloupané, na malé kostičky nakrájené batáty a malé kousky květáku.
Zasypejte moukou, promíchejte a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Ochuťte solí a pepřem.
Nechejte 15 minut vařit. Květák by měl zůstat pěkně křupavý.
Do horké polévky zamíchejte dvě rozšlehaná vejce, nasekané zelené části jarní cibulky, medvědí česnek a další bylinky, které jste si připravili.
Ihned podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Uvařte si také:
Nový komentář
Komentáře
už jsme dlouho neměli,díky za připomenutí
Květákovou polévku mám moc ráda.
Květákovou polévku vařím často, dávám do ní ještě kmín, přijde mi pak chuťově zajímavější
Dobrý nápad ,vyzkouším tento způsob přípravy.Květáková polévka je u nás jednička.