Původně to byla křišťálově čistá přírodní voda z řeky Dungourney. První vlastnosti zůstaly. Jen z vody je whiskey. A ne tak ledajaká. Je z ní Jameson!
Tam na severu, v Irsku, teče řeka - krásná řeka Dungourney, která protéká palírnou Midleton Distillery. Řeka je průzračně čistá, a jen voda z ní je základem pro nápoj, který dnes reprezentuje Irsko po celém světě.
Pochopitelně že pouze z vody by whiskey neuvařil dokonce ani svatý Patrik, patron všech Irů. Proto se k vodě přidávají zrna toho nejkvalitnějšího irského ječmene a kvasinky. Z části ječmene se vyrábí ječný slad. Ten se suší v uzavřených pecích, aby nepřišel o svoje jemné přírodní aroma, které je to, co na Jamesonovi tolik oceňují jeho příznivci. Slad se tedy vyrábí bez toho, aby zrna přišla do styku s kouřem – odtud pramení výsledná čistá chuť.
Následuje mletí přesně daného množství sladového a nesladového ječmene, který se smísí s horkou vodou z řeky Dungourney ve vystíracích kádích. Chemickou reakcí sladu vzniká jakýsi mezistupeň, kterému se říká „zápara.“ Ta se oddělí od zbytku zrn a přečerpá do kvasných kádí, kde se pod přísnou tepelnou kontrolou přeměňuje cukr na alkohol.
Vzniklá tekutina se poprvé destiluje a vzniká z ní „mladá whiskey“, která se potom zahřívá v tradičních obřích destilačních kotlích, které jsou vyrobeny z mědi. Po trojí destilaci je whiskey Jameson na světě. Právě ona magická trojka je klíčem k jemnosti tohoto nápoje.
To ale samozřejmě ještě není výsledek. Jako každá whiskey musí i Jameson zrát! Proces probíhá v dubových sudech, ve kterých byla předtím uložena whisky Bourbon a sherry Oloroso. Během tohoto zrání se odpaří a vytratí část původního alkoholu. Poeticky se tomuto procesu říká „andělská daň“.
Po vyzrání whiskey přichází ke slovu míchač – blender, který je zodpovědný za to, aby nápoj, jenž je smíchán z mnoha různých typů whiskey, které zrály vedle sebe, chutnal stále stejně, tedy přesně tak jako tehdy v 18.století, kdy John Jameson založil svoji palírnu.
A to je celé kouzlo whiskey, ve které můžete cítit celou magii irského ostrova, kdekoli a kdykoli si jenom vzpomenete. Celý popsaný proces tvoří právě s dlouhou tradicí z Jamesona něco víc než alkoholický nápoj… Jameson, to je irská poezie, kterou můžete cítit na svém jazyku.
Vše o irské whiskey Jameson naleznete na stránkách www.jameson.cz
Nový komentář
Komentáře
tak tuhle Whisku miluje můj manžel, jeho kamarád i náš syn
Karolka: reklamy te stvou, ty na alkohol nejvic... Z upoutavky je jasny, ze tento clanek je reklama na alkohol. Zes nesla cist neco jinyho?
Ch.Z. Kochanská: jj, reklamu maj naadhernou. Zvlast tu tebou zminovanou
ten bubenik me tolik nebere
Karolka... no nemusíš se hne dopít, jedna sklenička tě do stavu bezvědomí nedostane... zobecňovat vše pouze na alkohol je stejný jako říct, že všechno jídlo je jen jídlo..myslím, že mezi kvalitním alkoholickým nápojem a pančovaným rumem je stejný rozdíl jako mezi plesnivým chlebem a francouzskou specialitou
Tys neviděla asi ten reklamní spot...
To co tam na něm vidím, se mi líbí. Právě to maskování, dredy, styl... Vůbec nechápu, proč bych si to měla odmyslet. Pro mě je to příjemnej estetickej zážitek právě v této podobě.
Ch.Z. Kochanská: prosím tě, co na něm vidíš? Odmysli si to maskování, černé brejličky a představ si ho jen tak. Vždyť za tím není vůbec vidět! A může to být vlastně i ženská
tolik poezie kvůli alkoholu
velice se mi líbí ten rocker z reklamy! Velice!!!
Na tuhle whisky nezapomenu do smrti smrťoucí
Krolka: označit Jameson jako chlast
Jameson rulezz! Tuhle whiskey ochutnávám opravdu rád.
A reklama na cigára nebude?
A nebude o tuhle whisku soutěž? Takový vánoční dárek by se mi hodil.