Původně to byla křišťálově čistá přírodní voda z řeky Dungourney. První vlastnosti zůstaly. Jen z vody je whiskey. A ne tak ledajaká. Je z ní Jameson!

 

Tam na severu, v Irsku, teče řeka - krásná řeka Dungourney, která protéká palírnou Midleton Distillery. Řeka je průzračně čistá, a jen voda z ní je základem pro nápoj, který dnes reprezentuje Irsko po celém světě.

 

Pochopitelně že pouze z vody by whiskey neuvařil dokonce ani svatý Patrik, patron všech Irů. Proto se k vodě přidávají zrna toho nejkvalitnějšího irského ječmene a kvasinky. Z části ječmene se vyrábí ječný slad. Ten se suší v uzavřených pecích, aby nepřišel o svoje jemné přírodní aroma, které je to, co na Jamesonovi tolik oceňují jeho příznivci. Slad se tedy vyrábí bez toho, aby zrna přišla do styku s kouřem – odtud pramení výsledná čistá chuť.

 

Následuje mletí přesně daného množství sladového a nesladového ječmene, který se smísí s horkou vodou z řeky Dungourney ve vystíracích kádích. Chemickou reakcí sladu vzniká jakýsi mezistupeň, kterému se říká „zápara.“ Ta se oddělí od zbytku zrn a přečerpá do kvasných kádí, kde se pod přísnou tepelnou kontrolou přeměňuje cukr na alkohol.

 

Vzniklá tekutina se poprvé destiluje a vzniká z ní „mladá whiskey“, která se potom zahřívá v tradičních obřích destilačních kotlích, které jsou vyrobeny z mědi. Po trojí destilaci je whiskey Jameson na světě. Právě ona magická trojka je klíčem k jemnosti tohoto nápoje.

 

To ale samozřejmě ještě není výsledek. Jako každá whiskey musí i Jameson zrát! Proces probíhá v dubových sudech, ve kterých byla předtím uložena whisky Bourbon a sherry Oloroso. Během tohoto zrání se odpaří a vytratí část původního alkoholu. Poeticky se tomuto procesu říká „andělská daň“.

 

Po vyzrání whiskey přichází ke slovu míchač – blender, který je zodpovědný za to, aby nápoj, jenž je smíchán z mnoha různých typů whiskey, které zrály vedle sebe, chutnal stále stejně, tedy přesně tak jako tehdy v 18.století, kdy John Jameson založil svoji palírnu.

 

A to je celé kouzlo whiskey, ve které můžete cítit celou magii irského ostrova, kdekoli a kdykoli si jenom vzpomenete. Celý popsaný proces tvoří právě s dlouhou tradicí z Jamesona něco víc než alkoholický nápoj… Jameson, to je irská poezie, kterou můžete cítit na svém jazyku.

 

Vše o irské whiskey Jameson naleznete na stránkách www.jameson.cz

TÉMATA:
KRÁSA