Tři kategorie vod, které pijeme
O pitné vodě se asi vypisovat nemusíme. Díky tomu, že žijeme v moderní civilizaci, máme k ní všichni přístup a můžeme ji snadno konzumovat. Ne vždy má ale „kohoutková“ voda tu správnou kvalitu. Proto stále více lidí používá filtr na vodu. Ten může odstranit přebytečné minerály, chlór nebo jiné látky, které by mohly způsobit zhoršení chuti a zdravotní problémy. Je podstatné pravidelně měnit filtrační patrony a udržovat čistotu nádobí, ve kterém se voda podává.
Nicméně každý si alespoň občas rád dá perlivou vodu. Ale pozor – mezi perlivou a přirozeně sycenou minerální vodou je velký rozdíl! Pokud nějaký výrobce nabízí portfolio s perlivou, jemně perlivou a neperlivou vodou, je vždy sycena umělým oxidem uhličitým. To není pro člověka škodlivé, ale nemá to ani žádné zdraví prospěšné účinky.
A pak jsou tady přirozeně sycené minerální vody nebo také kyselky, které přímo vyvěrají sycené přírodním oxidem uhličitým. Tyto vody tisíce let naleptávaly v podzemí okolní horniny, a tak se obohacovaly o rozpuštěné minerály. Zdraví nejprospěšnější můžou tedy být minerální vody, na které jsou i z hlediska legislativy kladeny nejvyšší nároky.
Poznejte nejspíše nejlepší minerální vodu v Čechách
Příklad typické minerální vody bohaté na množství minerálů ve vodě? Vratislavická kyselka, která je středně mineralizovaná a obsahuje pouze přírodní CO2. Je to tedy přírodně sycená minerální voda (není uměle dosycována) a pyšní se výjimečně vysokým obsahem křemíku. Vratislavickou kyselku si můžete vychutnat jak čistě přírodní, tak s tradičními příchutěmi citronu a pomeranče, které obsahují opravdovou ovocnou šťávu.
Pramen minerální vody byl ve Vratislavicích nad Nisou objeven již v roce 1862. Stalo se to zcela náhodou, při hloubení studny pro bělírnu látek (více se dozvíte zde). Jako léčivý, byl ale pramen uznán až o celých 32 let později, kdy na místě vznikly malé městské lázně. Později se v areálu stáčela minerální voda do lahví, a to až do roku 2004. Po několika neúspěšných pokusech o obnovení provozu areál chátral. V roce 2018 zakoupila areál kyselky společnost Kitl s.r.o., která ho kompletně zrenovovala a od roku 2022 znovu zde znovu stáčí tradiční minerálku.
Vratislavická kyselka je jímána z hloubek větších než 200 m. Při jímání a plnění nejsou využívány žádné plasty, ale výhradně technologie z ušlechtilé nerezové oceli. Na trh je dodávána ve skleněných vratných lahvích o objemu 750 ml. I za tímto řešením stojí Jan Vokurka, jednatel společnosti Kitl, a zároveň zatím jediný Čech s certifikátem The Water Sommelier Union. Ten téma rád komentuje slovy: „U vína také nechcete vybírat jen podle barvy. S rostoucí životní úrovní jde ruku v ruce fakt, že se stále více lidí zajímá o to, co jedí a pijí.“.
Přesvědčte se sami
Pokud byste se chtěli dozvědět více o jímání, stáčení a provozu Vratislavické kyselky, můžete v pátek 21. července 2023 navštívit oblíbenou akci DEN VRATISLAVICKÉ KYSELKY, kde zblízka poznáte areál kyselky ve Vratislavicích nad Nisou, dostanete se do provozu a ochutnáte nejspíše nejlepší minerální vodu v Čechách. Akce začíná ve 12:00 a končí ve 20:00. Všichni jste srdečně zváni!
Nový komentář