špenátové listy

Jaký špenát si pamatujete z vašeho dětství? Já ten ze školní jídelny, s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ve špenátové polévce. Samozřejmě vždycky vařený z mraženého protlaku a tak dlouho trápený v bublajícím hrnci, že z jeho cenných látek v něm nic nezbylo. Ale přesto mi jídla ze špenátu od malička chutnala.

Když jsem začala sama vařit, ještě stále u nás nebyly čerstvé špenátové listy běžně dostupné. Snažila jsem se v obchodě kupovat špenát mražený, který byl pouze nasekaný, ne úplně rozemletý. Používala jsem ho hlavně na polévku či s těstovinami.

Dnes už čerstvý špenát seženete v každém supermarketu i na tržnicích. Když se vám podaří sehnat baby špenátové listy, není potřeba je nijak tepelně zpracovávat. Připravíte s ním chutné a osvěžující saláty.

Kdo má rád knižní inspiraci, určitě ocení knihu z řady „Což takhle dát si...“ zapálené kuchařky Lenky Požárové. V dílu s názvem Špenát přináší nejen povídání o této skvělé pochoutce, ale také spoustu receptů.

O špenátu určitě všichni víte, že není tak bohatý na železo, jak se dříve říkalo. Přesto v sobě má tato jednoletá listová zelenina hodně cenných živin. Obsahuje vitamín A, C, E, K, hořčík a vápník a látky, které působí antioxidačně. Jeho konzumace se doporučuje při vysokém krevním tlaku, anémii a zácpě.

Jak tedy špenát upravit?

Pokud špenát chceme použít jako přílohu, stačí rozpustit v hrnci kousek másla, na něj vysypat omytý (třeba i nasekaný špenát). Dochutíme solí, špetkou čerstvě mletého pepře a rozetřeným česnekem. Dusíme asi 5 minut a ihned podáváme. Můžeme přidat pár lžic smetany nebo rozšlehané vajíčko.

Můžete také vyzkoušet recept na zapečený špenát s vejci nebo špenátový krém.

špenátový krém

Jemný špenátový krém

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 1 střední bramboru
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml mléka
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • smetana

V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme utřený česnek a na malé kousky nakrájenou bramboru. Asi minutu opékáme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 5 až 10 minut, dokud není brambora měkká. Potom přilijeme mléko a nasypeme polovinu špenátových listů, nakrájených nadrobno.

Vaříme asi 15 minut. Potom necháme polévku trochu zchladnout, přidáme zbylý špenát a rozmixujeme dohladka. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, také přidáme kousek muškátového oříšku. Ještě krátce ohřejeme a podáváme.

V talíři krém zakápneme troškou smetany, ke zjemnění.

Dobrou chuť přeje elly.