Jaký špenát si pamatujete z vašeho dětství? Já ten ze školní jídelny, s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ve špenátové polévce. Samozřejmě vždycky vařený z mraženého protlaku a tak dlouho trápený v bublajícím hrnci, že z jeho cenných látek v něm nic nezbylo. Ale přesto mi jídla ze špenátu od malička chutnala.
Když jsem začala sama vařit, ještě stále u nás nebyly čerstvé špenátové listy běžně dostupné. Snažila jsem se v obchodě kupovat špenát mražený, který byl pouze nasekaný, ne úplně rozemletý. Používala jsem ho hlavně na polévku či s těstovinami.
Dnes už čerstvý špenát seženete v každém supermarketu i na tržnicích. Když se vám podaří sehnat baby špenátové listy, není potřeba je nijak tepelně zpracovávat. Připravíte s ním chutné a osvěžující saláty.
Kdo má rád knižní inspiraci, určitě ocení knihu z řady „Což takhle dát si...“ zapálené kuchařky Lenky Požárové. V dílu s názvem Špenát přináší nejen povídání o této skvělé pochoutce, ale také spoustu receptů.
O špenátu určitě všichni víte, že není tak bohatý na železo, jak se dříve říkalo. Přesto v sobě má tato jednoletá listová zelenina hodně cenných živin. Obsahuje vitamín A, C, E, K, hořčík a vápník a látky, které působí antioxidačně. Jeho konzumace se doporučuje při vysokém krevním tlaku, anémii a zácpě.
Jak tedy špenát upravit?
Pokud špenát chceme použít jako přílohu, stačí rozpustit v hrnci kousek másla, na něj vysypat omytý (třeba i nasekaný špenát). Dochutíme solí, špetkou čerstvě mletého pepře a rozetřeným česnekem. Dusíme asi 5 minut a ihned podáváme. Můžeme přidat pár lžic smetany nebo rozšlehané vajíčko.
Můžete také vyzkoušet recept na zapečený špenát s vejci nebo špenátový krém.
Jemný špenátový krém
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 cibule
- 50 g másla
- 1 střední bramboru
- 3 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 ml mléka
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- smetana
V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme utřený česnek a na malé kousky nakrájenou bramboru. Asi minutu opékáme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 5 až 10 minut, dokud není brambora měkká. Potom přilijeme mléko a nasypeme polovinu špenátových listů, nakrájených nadrobno.
Vaříme asi 15 minut. Potom necháme polévku trochu zchladnout, přidáme zbylý špenát a rozmixujeme dohladka. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, také přidáme kousek muškátového oříšku. Ještě krátce ohřejeme a podáváme.
V talíři krém zakápneme troškou smetany, ke zjemnění.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
dnes jsem delala spenat
Vysívám si špenát každý rok u rodičů na zahradě. Je opravdu výborný a opravdu nezaměnitelný s kupovaným. Miluji ho do salátů - udělám si mix zelených - klasický listový salát, rucolu, insalatinu a čerstvý špenát - zaliji nějakým dresinkem. (buď domácí česnekový - majolka, jogurt, česnek, sůl, nebo kupované - nyní jsem opět objevila na krámě hellmanns francouzský - můj nejoblíbenější)
Mně zase naopak chutná mražený - ale listy - po protlaku bych asi blinkala. Čerstvý mám ráda - do koláče, plněný, nasekaný do salátu - mňam Ale každý může mít jiné chutě, takže protlak bych rozhodně neodsuzovala
elly — #3 teď se prodávají takové smotečky a ty jsou dobré předvažené v páře a pak zapečené se šunkou a vejci, když do toho promícháš nastrouhaný sýr.
luneta — #2 Já taky raději mražený. Listy mě moc neberou. Přestala jsem si kvůli tomu dávat špenátovou pizzu, kterou miluji. Dělali ji s mraženého, mletého a teď z listů a je to nedobré
OlgaMarie — #1 tak to zní taky dobře, vyzkouším...
luneta — #2 já myslím, že každému chutná něco jiného a že se určitě najdou další, kterým chutná mražený a pomletý
já zas musím být jiná než většina.Nechutná mi čerstvej špenát ze zahrádky ani listy.Kupuju jen mraženej rozemletej
Úpně stačí čerstvé listy špenátu zamíchat se zakysanou smetanou, přikrájet rajče, přisolit, připepřit...