Dlouho se nevěřilo, že směs kakaového másla, cukru a mléka, co taje v ústech, a tak stimuluje naše smysly, nám může i prospívat. A přesto, poslední výzkumy dokázaly, že neplatí Murphyho zákon, že pokud nám něco velice chutná, že je to škodlivé pro naše zdraví.
Čokoláda je koktejl substancí ochranných pro organismus.
Vědci poukazují na pozitivní roli četných antioxidantů, které kakao obsahuje. Ochraňují proti oxidaci cholesterolu, který ucpává tepny, a tak snižuje průtok krve.
Byla objevena skupina polyphenolů, známých pod jménem katechiny, které jsou obsaženy v čaji. Hrají kladnou roli v kardiovaskulárních nemocech, zlepšují imunitní systém, snižují výskyt rakoviny srdce.
Výzkum se prováděl na vzorku 6 000 mužů i žen.
Vědci původně zkoumali, jak působí tuky na vývoj cholesterolu.
Některé tuky, jako kyselina stearová, která je obsažena v kakau, působí velice kladně. Čokoláda působí příznivě i tím, že rychle dovádí chybějící cukr do krevního řečiště. Pokud chroupete čokoládu, vaše glykemie se zvedne, ale pravidelně a ne tak rychle, jako u jiných sladkých potravin nebo nápojů, ať na bázi cukru, či umělých sladidel.
Pokud jíte čokoládu mezi jídly (myšleno např. v době mezi obědem a večeří) neobjevují se tzv. ruské hory, tj. nelétají křivky nahoru a dolů. Tak diabetici dostanou příznivější, vyrovnanější hladinu cukru v krvi.
Dokonce není potvrzeno ani to, že vyvolává migrénu (zde si dovolím vstoupit: já naopak mám vyzkoušeno, že v začátku migrény kousek čokolády zabere místo prášku).
Traduje se také, že je hlavním viníkem zubního kazu. Vědci dokázali, že tanin, který obsahuje, funguje jako prevence kazů a snižuje plak.
Také mléčné protiny chrání proti kazu. Kyselina oxalická z čokolády totiž snižuje kyselost, která způsobuje poleptání skloviny a následný kaz.
No a to nejdůležitější na závěr.
Proč vlastně celý svět, bez rozdílu rasy, pohlaví věku a náboženství tak čokoládu miluje? Proč je tak těžké odložit tabulku, ze které jste kousek odloupli?
Vysvětlení je jednoduché:
Není to ovšem v míře, která by tělo poškozovala.
Rozumná konzumace nám tedy nejen neškodí, ale prospívá, osvěžuje naše smysly a navozuje příjemnou náladu.
Celou dobu jsme mluvili o skutečném kakau, nikoliv novodobých náhražkách, těch se výzkum netýkal.
Přeju všem příjemné chroupání.
Nový komentář
Komentáře
já mám ráda Toblerone, ale chutná mi i Milka a Studentská pečeť
ale závislá na čokošce nejsem, dám si jí opravdu sem-tam když mám chuť
Ťapina: Já bohužel taky, miluji mléčné čokolády, hlavně Geisha nebo Milka Wholenutss.
Čokoláda je moje droga, dokážu sníst na posezení celou tabulku
čokoládičky ráda a všechny
Mně právě chutnají nejvíc ty čokolády, co jsou málo čokoládový. Hořkou bych asi
A stejně jako školačka i čokoládový a kakaový výrobky jako krémy a zmrzlina. Dost mi chutná Milka sahne, ale u nás se skoro neprodává, vždycky si jí přivezu z Německa
Vea: ba ne, stává se mi to i třeba po horké čokoládě apod. Asi tam přidávají něco, co mi nesedí
capelucita: Čím dražší, tím čokoládovější!
No konečně nějaký seriózní výzkum :-)
Konečně vědci objevili něco, co já vím už dávno
Čokoláda je
Brett: Jsi normální, byla jsem v půlce tvého příspěvku a už jsem slintala jak náš
! Vyjmenovala jsi i mé oblíbence, to nedělej, mám snahu hubnout, takhle nevím, nevím...
ledová a třeba Ritter sport s celými oříšky
akorát je tam asi něco, na co jsem alergická, začne mi vždycky po chvíli škrábat a vysychyt v krku...podobně jako po šlehačce. A přitom
ledova, mnam
. Ale jinak sladke, vcetne cokolady moc nemusim :))
Vea: Jo ledovou, po tý se taky můžu utlouct a ještě je výborná taková ta, co je ve vánočních kalendářích.
Normálně sem na ní dostala chuť
, jdu si jí koupit
. Jinak já miluju mléčnou čokoládu a hořkou taky
Já miluju všechny čokoládky
ale vůbec nemusím kakao a pokrmy s příchutí čokoládovou (zmrzlina, lipánek, puding....)
.
Čokoládu tu taky můžu. Když někdy dostanu bonbonieru nebo čokoládu, neotevřu ji hned, ale jakmile ji otevřu, jsem schopna ji s odpuštěním sežrat na posezení.
A nejraději mám hořkou. A nebo ty malé čokolády Ritter Sport třeba s marcipánem, s rozinkami a rumem, nebo koňakem - n o prostě jsou senzační. A nebo mám děsně ráda tu bonbonieru plody moře a Rochero. No prostě je toho děsně moc, co mi chutná.
Ale je pravda, že ne vždycky na to mám chuť.
Mám ráda všechny, nejraději hořkou, pak bílou.Vedou ale kaštany
. Nemusím plněné
.
čokoládu, kakao - miluju, miluju, miluju - joooo. Hořká s mlékem
Dostala jsem jako dárek půlkilovou čokoládu vysokou 1 cm s logem fial. kravičky a v ní celé mandle.