Gourmand“ je ve francouzštině slovo neznámého původu, naproti tomu čokoláda pochází ze slova mexických indiánů epochy conquistadorů a znamená v překladu „pokrm bohů“.

Dlouho se nevěřilo, že směs kakaového másla, cukru a mléka, co taje v ústech, a tak stimuluje naše smysly, nám může i prospívat. A přesto, poslední výzkumy dokázaly, že neplatí Murphyho zákon, že pokud nám něco velice chutná, že je to škodlivé pro naše zdraví.

Čokoláda je koktejl substancí ochranných pro organismus.

Vědci poukazují na pozitivní roli četných antioxidantů, které kakao obsahuje. Ochraňují proti oxidaci cholesterolu, který ucpává tepny, a tak snižuje průtok krve.
Byla objevena skupina polyphenolů, známých pod jménem katechiny, které jsou obsaženy v čaji. Hrají kladnou roli v kardiovaskulárních nemocech, zlepšují imunitní systém, snižují výskyt rakoviny srdce.
Výzkum se prováděl na vzorku 6 000 mužů i žen.
Vědci původně zkoumali, jak působí tuky na vývoj cholesterolu.

Některé tuky, jako kyselina stearová, která je obsažena v kakau, působí velice kladně. Čokoláda působí příznivě i tím, že rychle dovádí chybějící cukr do krevního řečiště. Pokud chroupete čokoládu, vaše glykemie se zvedne, ale pravidelně a ne tak rychle, jako u jiných sladkých potravin nebo nápojů, ať na bázi cukru, či umělých sladidel.
Pokud jíte čokoládu mezi jídly (myšleno např. v době mezi obědem a večeří) neobjevují se tzv. ruské hory, tj. nelétají křivky nahoru a dolů. Tak diabetici dostanou příznivější, vyrovnanější hladinu cukru v krvi.

Nesprávné fámy se netradují pouze o glykemii, ale říká se dokonce, že způsobuje kožní problémy, akné apod. Klinická šetření nic takového neprokázala.
Dokonce není potvrzeno ani to, že vyvolává migrénu (zde si dovolím vstoupit: já naopak mám vyzkoušeno, že v začátku migrény kousek čokolády zabere místo prášku).

Traduje se také, že je hlavním viníkem zubního kazu. Vědci dokázali, že tanin, který obsahuje, funguje jako prevence kazů a snižuje plak.
Také mléčné protiny chrání proti kazu. Kyselina oxalická z čokolády totiž snižuje kyselost, která způsobuje poleptání skloviny a následný kaz.

No a to nejdůležitější na závěr.

Proč vlastně celý svět, bez rozdílu rasy, pohlaví věku a náboženství tak čokoládu miluje? Proč je tak těžké odložit tabulku, ze které jste kousek odloupli?
Vysvětlení je jednoduché:
Phenylethylamin imituje hormon, který se vylučuje ve stavu velké zamilovanosti. A anadamidy působí na stejné receptory v mozku jako Cannabis. Čokoláda stimuluje vylučování endorfinů, přirozených opiátů našeho těla.
Není to ovšem v míře, která by tělo poškozovala.
Rozumná konzumace nám tedy nejen neškodí, ale prospívá, osvěžuje naše smysly a navozuje příjemnou náladu.

Celou dobu jsme mluvili o skutečném kakau, nikoliv novodobých náhražkách, těch se výzkum netýkal.

Přeju všem příjemné chroupání.   

       
Reklama