Pokud máte „ocet“ spojený jen s klasickým octem, pak vám chceme rozšířit povědomí a ukázat vám, kolik druhů octů je a na co je v kuchyni můžete využít. Jednoduchý návod připravila naše redaktorka vaření a známá food bloggerka Elly www.bohynekuchyne.cz
Při přípravě vašich oblíbených pokrmů by u vás kuchyni nemělo chybět několik druhů octa. Každý má jinou chuť, a proto se hodí i do jiných receptů. Jak se v octech vyznat a použít je tak, aby jídlo doladily co nejlépe?
Lihový ocet
Ocet z českého Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.
Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Ten bzenecký obsahuje navíc i estragon a karamel, které chuť a vůni nálevu hodně ovlivní.
Na dochucování, především pro studenou kuchyni, jsou však vhodnější jiné druhy octa, jejichž obliba stále roste.
Jablečný ocet
Velice snadná je s jablečným octem příprava dresinků. Zkombinujte ho s kvalitním olivovým, řepkovým nebo slunečnicovým olejem, ideálně lisovaným zastudena. Dochuťte bylinkami, solí, pepřem. K jablečnému octu se do dresinku budou hodit všechny druhy hořčice, kopr, česnek i med.
Jablečný ocet je vhodný také pro nakládání některých druhů potravin. Zajímavá jsou například naložená vejce natvrdo nebo čím dál oblíbenější pickles, kvašená zelenina.
Bílý a červený vinný ocet
Ocet z bílého vína se bude výborně hodit k rybám a mořským plodům, doladí především středomořské recepty. Červený ocet je vhodný téměř do všech pokrmů, kam ocet patří.
Oba dva druhy octa se hodí do nejrůznějších čatní a marmelád. Můžete je používat při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k přípravě salátové zálivky vinaigrette, k výrobě domácí majonézy.
A jak vybírat, jestli do receptu použít bílý nebo červený vinný ocet? Zkuste si odpovědět, jaké víno byste k hotovému pokrmu zvolili. Podle toho použijte také ocet.
Balzamikový ocet
Výborně se hodí k finálnímu dochucování přímo na talíři. Můžete jím zakápnout připravené ovoce, výborně ladí s různými druhy sýrů. Má tmavou barvu a hustější konzistenci.
Několika kapkami balsamico octa dochuťte pravé italské rizoto, výborně doladí tradiční italské caprese – rajčata, mozzarellu a bazalku, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete
Specialitou z tohoto octa je balzamico glazé. Hustá krémová poleva se vyrábí z octu Aceto Balsamico di Modena. Má silnou vůni, jemnou sladkokyselou chuť a v kuchyni najde široké využití ve sladkých i slaných pokrmech. Slouží k dozdobení, k finální úpravě mnoha jídel.
Hodí se jak na ovocné saláty, dezerty a zmrzliny, tak na saláty nebo červené i bílé maso. Skvěle ladí se všemi druhy sýrů.
Ocet na saláty s bylinkami
Novinkou na trhu je speciální salátový ocet s chutí bylinek. Jde o směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa a hodí se právě k dochucování salátů. Stačí tento ocet smíchat s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a vyladěnou zálivku na různé zeleninové i listové saláty máte okamžitě k dispozici.
Jak jste na tom? Také rádi kombinujete různé ingredience, aby bylo vaše jídlo dokonalé? Jaké využíváte doma octy? Jaké máte vyzkoušené a které jste ještě neochutnali? Napište nám o tom pod tento článek. Náš tip – podívejte se na stránky http://bzeneckyocet.cz/ a změňte jednoduchý salát na gurmánskou lahůdku, díky správnému ochucení a využití některého z octů.
POZOR, TESTOVÁNÍ
Chcete s námi Bzenecké octy testovat? Zapojte se do naší soutěže a staňte se jednou z 15 testerek!
Soutěž najdete zde.
Nový komentář
Komentáře
Ocet používám jak na úklid,tak v kuchyni.
Ocet používám jak na úklid,tak v kuchyni.
Octy používám ráda a asi i dost hojně. Na zavařování samozřejmě lihový, ten dá zelenině ten správný říz. K dochucování salátů a omáček mám ráda bílý vinný ocet, stejně tak na zálivku pro naložení ryb. Potom hodně využívám jablečný ocet na zelnou zálivku. K hotovým pokrmům mám ráda ocet balzamiko. Jen tak na doladění chuti, jako konečnou tečku. Ráda si také octy připravuji, kdy do jablečného, nebo vinného bílého octa přidám bylinky a takto připravené octy potom používám, tak jak jsem zvyklá a těším se z pozměněné chutě. Jistě stojí za zmínku používání lihového octa při úklidu - vytírání, mytí oken, zbavení se vodního kamene ve varné konvici, ale i pračce. Také v ledničce sklenička octa není k zahození - udrží ji bez zápachu. Na proutěný koš na prádlo používám při čištění octovou vodu a jistě bych si vzpomněla i na další báječné možnosti. Ocet u nás prostě jede