Jaké ovocné octy vám chceme doporučit?

Speciál na saláty – ocet s chutí bylinek

Směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa. Je ideální pro přípravu a dochucení všech zeleninových salátů, výtečnou chuť zálivky získáte přidáním olivového oleje a cukru. Neobsahuje glutamany ani éčka, je tedy velmi vhodný pro zdravý životní styl.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je 100% ze zcela zralých jablek a vyrábí se biologickým kvasným procesem. Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou chuť. Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. V jablečném octu se nachází jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Bílý a červený vinný ocet

Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Neobejde se bez nich téměř žádný salát, používejte je v kombinaci s olejem do zálivek. Prošleháním octu a oleje metličkou vznikne kalná, lehce zahuštěná zálivka, kterou dochutíte solí, pepřem, případně česnekem nebo bylinkami, podle konkrétního receptu.

Balzamikový ocet

Má jemnější chuť než jiné druhy octa, lehce nasládlou. Jeho chuť se ale může velice lišit, a to podle způsobu přípravy a toho, jak dlouho ocet zraje, jak je starý. Dejte však při nákupu pozor – sáhněte po tom správném. Kde se ten pravý vyrábí, podle jakých speciálních pravidel a jak ho v obchodě poznáte? Přečtěte si zde!

Chuťově výborně doladí tradiční italské caprese – rajčata, mozzarellu a bazalku, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem. Tento ocet je vhodné používat pouze pro studenou kuchyni. Tepelnou úpravou se mění jeho chuť.

Specialitou z tohoto octa je balzamico Crema. Hustá krémová poleva se vyrábí z octu Aceto Balsamico di Modena. Má silnou vůni, jemnou sladkokyselou chuť a v kuchyni najde široké využití ve sladkých i slaných pokrmech. Slouží k dozdobení, k finální úpravě mnoha jídel.

Hodí se jak na ovocné saláty, dezerty a zmrzliny, tak na saláty nebo červené i bílé maso.

Další tipy na speciální octy pro saláty najdete zde.

Vyzkoušejte nové recepty od oceňovaných českých food blogerek v magazínu s octem zde.

Přečtěte si také:

Reklama