Jak najít správnou rovnováhu mezi stravováním a hubnutím? Lucie Adamcová, výživová poradkyně vám vysvětlí, proč jen zeleninovým salátem k obědu svému tělu moc neprospějete.
Máme zhruba 2 modely. Přejídání versus nestíhání jíst. I kdybyste v obou případech volili správné potraviny, jsou to modely špatné. U mužů se tak často nestává, že by si jídlo upřeli. Kdežto ženy jsou schopné bez jídla fungovat půl dne a zpomalit si tak metabolismus na minimum. Je pak na mně klientkám vysvětlit, jak to, že když skoro nejí, tak stále tloustnou. Pomineme-li samozřejmě hormonální nerovnováhy a poruchy štítné žlázy.
Mylnou představou také je, že by dospělému člověku měl k obědu stačit pouze zeleninový salát. Je třeba dbát na to, aby tělo dostalo ze stravy dostatek bílkovin, sacharidů i zdravých tuků. A tomu některé saláty neodpovídají.
Stravování a pohyb – jde vůbec jedno bez druhého?
Bohužel tyto dvě věci od sebe nelze oddělit. Vždy se dostanete do bodu, kdy musíte připojit jednu k druhé. Pokud se začnete aktivněji hýbat a neuzpůsobíte tomu stravu, pak vám energie brzy dojde a regenerační procesy se zpomalí. Může se stát, že tělo bude potřebné živiny brát samo ze sebe. To můžete poznat třeba na zhoršení kvality vlasů nebo zubů.
Funguje to i obráceně, pokud upravíte stravu a nezvýšíte současně energetický výdej, tak můžete přibrat. Což nemusí být úplně žádoucí. Pohyb má vliv např. i na peristaltiku střeva zažívání, okysličení orgánů a transport látek v těle.
Lucie Adamcová, výživová poradkyně, Klinika GHC Praha
A jaká jsou nejčastější úskalí při dodržování stravovacího plánu.
Změna stravování je do značné míry změna myšlení a životního stylu. Musíte být vnitřně rozhodnutí, že do toho půjdete a dáte do toho všechno. Je třeba si hodně věcí zpočátku plánovat, než si vytvoříte zvyk a zručnost v přípravě jídel. Pro některé je nejhorší první nákup, kdy najednou zjistí, že neví, kde potraviny z jídelníčku nalézt. Když se překonají první rozpaky, které bývají naštěstí většinou zahnány počáteční motivací, tak pak nastává fáze „vydrž a pokračuj“. Mám klienty, co začínají stále znova a znova i ty, co si jiné stravování než to ode mě ani neumí představit.
Jsou ve stravování trendy stejně jako v módě?
Stravování podléhá trendům. Většinou se jedná o různé extrémy, které klienty šokují a řeknou si:“ to musím zkusit. Máňa takhle zhubla 20kg“. Některé vycházejí z potravinových intolerancí, jiné ze snahy přiblížit se stravování našich předků. Já nejsem zastánce extrémů. Chápu, že racionální stravování nebo jak bych to nazvala, nevypadá moc cool, ale zabezpečí tělu široké spektrum všech živin, aminokyselin, vitamínů, stopových prvků a minerálu. Uvedu příklad. Bílkoviny se skládají z aminokyselin. Některé si tělo dokáže vytvořit samo a jiné musí získávat ze stravy. V mase jsou jiné aminokyseliny než třeba v obilovinách a luštěninách. Pro aminokyseliny ale platí pravidlo tzv. limitní aminokyseliny a to znamená, že nedostatek jakékoli z nich omezí vstřebávání všech ostatních. Proto je důležité, aby strava byla pestrá. Takovýchto pravidel a vzájemně se ovlivňujících vztahů je v našem těle spousta. Takže pokud nemáte žádný problém s trávením nebo alergiemi, tak jezte vše.
TIP REDAKCE na Lucčin recept
Zeleninový bulgur s kuřecím masem
Ingredience na 1 porci:
- Bulgur 80g
- Brokolice 40g
- Červená paprika 40g
- Kuřecí maso 150g
- Šalotka, česnek, sůl a pepř
- Tuk na restování: řepkový, slunečnicový olej nebo ghí
Postup:
Spaříme bulgur a dáme ho vařit podle návodu. Mezitím si očistíme maso, nakrájíme na menší kousky, které osolíme a opepříme. Brokolici očistíme a rozdělíme na menší kousky. Takto připravenou brokolici dáme do hlubokého talíře, podlijeme vodou a celý talíř dáme do igelitového pytlíku. Talíř v pootevřeném pytlíku dáme do mikrovlnné trouby a vaříme asi 4-5 min, dokud nebude brokolice světle zelená a uvařená. Šalotku a papriku nakrájíme najemno a trochu podusíme. Smícháme uvařený bulgur, brokolici a papriku s šalotkou. Můžete přidat lžící ghí nebo másla. Kousky kuřecího masa orestujeme na pánvi a podáváme k zeleninovému bulguru.