Francie
Co se týká slané části, na francouzském vánočním stole nesmí chybět uzený losos, humr, ústřice, foie gras nebo slané palačinky, k pití šampaňské, ale netradiční je sladký dezert, který Francouzi mívají v podobě sladkého vánočního polena. Poleno je tvořeno z piškotového těsta a máslového krému a vzhledově vypadá jako kus dřeva. Poleno se zdobí marcipánovými houbami, šiškami a pro efekt se přidávají i větvičky jehličí.
Foto: Shutterstock
Španělsko
U nás se podává večeře tradičně kolem šesté až sedm hodiny, ve Španělsku si počkají až do 11. hodiny noční. Podávají se tapas, uzeniny, sýry a hlavnímu chodu velí mořské plody. A na stole nesmí chybět ani šunka jamón. Snad žádný Španěl nezná Vánoce bez coby churroz – marcipánové sušenky nebo hranolky, které jsou obalené v cukru a skořici. Vypadá to podobně jako turecký med a je to i podobně sladké.
Foto: Shutterstock
Peru
O Vánocích v Peru vyhrává krocan, který je nadívaný čerstvým ovocem. Jako přílohu volí ananas a jablečnou omáčku, mají totiž rádi slano-sladké chutě. K tomu ještě tzv. tamales, což jsou kukuřičné listy plněné mletým masem či zeleninou, vařené na páře.
Foto: Shutterstock
Brazílie
Brazilci o vánočních svátcích nepohrdnou šunkou, krůtou, ale i vepřovým nebo rybím masem. K tomu si dávají bramborový salát nebo klasickou rýži. Sladkou tečkou bývá čokoládový nebo ovocný dort anebo panettone, jako v Itálii.
Foto: Shutterstock
Itálie
Jaké by to byly italské Vánoce bez těstovin? Dělají se na různé způsoby a párují se s vhodným vínem. Opět se ale zastavíme u sladkosti. V Itálii je tradiční panettone, což je chléb, který je dělaný na sladko s rozinkami anebo kandovaným ovocem. Podává se s krémem z mascarpone a nevšední je jeho váha, jde totiž o pořádný kousek – váží okolo jednoho kilogramu, aby se dostalo na všechny členy rodiny!
Foto: Shutterstock
Jamajka
Je známé, že na Jamajce teče alkohol proudem. Asi měsíc před Vánocemi se sušené ovoce naloží do červeného vína, ze kterého se potom dělá ovocný dort. Ten má potom díky naloženému ovoci velmi silnou alkoholovou příchuť, takže nic pro děti, ale dospělí si rozhodně pošmáknou.
Foto: Shutterstock
Japonsko
To, co si mnozí u nás dávají k obědu, Japonci jedí každý rok na Vánoce. Je to kupodivu smažené kuře z KFC, který si objednávají i několik měsíců předem. Dělají to tak už od sedmdesátých let. Dezert už je méně tradiční, jedná se o dort s mascarpone a jahodami.
Foto: Shutterstock
Švédsko
Vařené fazole se slaninou a cibulí jedí Švédové a nemohou si to vynachválit. Někteří nedají dopustit na sušenou tresku s bílou omáčkou a kořeněným chlebem s hřebíčkem a zázvorem.
Foto: Shutterstock
V některých zemích jsou vánoční pokrmy opravdu velmi netradiční. Dali byste si něco z toho nebo si neumíte představit štědrovečerní večeři bez kapra a bramborového salátu?
Zdroj: Invia, kucharidodomu, sksen, idnes
Nový komentář
Komentáře
pletete si churros a turrón
Brala bych krocana, nebo tu šunku. Ale ne na sladko, to maso na fotce vypadá podezřele, je do toho zapíchaný hřebíček, a povaluje se tam ananas, pomeranče... to nebrat. Maso nemá být sladké. Kapr a salát mi můžou být ukradené, nijak zvlášť mi to nechutná a mnohé vánoce jsem dělala úplně jiné věci než kapra. Teď to vůbec neřeším, doma si dám, na co mám chuť a na návštěvě, co mi dají.
Jinak si myslím, že u Španělska to co vypadá jako turecký med je turrón a churos jsou smažené tyčky z odpalovaného těsta, které se jí s rozpuštěnou čokoládou.
Nejsymapatičtější je mi menu Itálie a Francie. Moučník poleno si pamatuji z domova, maminka pekla na pouť .
Jamajský dezert by mě velmi zajímal.
Pokud budu některé Vánoce v zahraničí, budu jíst to co místní, těžko se budu dožadovat bramborového salátu, to možná tak u sousedů a smaženého kapra. Nejvíc sympatické je mi menu ve Francii.