Tradiční maltská kuchyně

Maltská jídla jsou rustikální, plná chutí a barev typických pro středomořské ostrovy. Konkrétní pokrm vždy závisí na blízkosti Malty k Sicílii nebo naopak k severní Africe, a podle toho nese typické znaky.

Tradiční kuchyně nás provází po celý život. Při posezení s přáteli nesmí chybět sklenka lehkého místního vína, k zakousnutí se podává mistička oliv, místní ovčí sýr, maltská klobása ochucená koriandrem, paštika z fazolí, maltský chléb a olivový olej. V chladném období jsou k vínu nebo i ke kávě vynikající horké pastizzi, pikantní pečivo plněné sýrem ricotta. Letní dny na pláži jsou spojeny s hobs biż-żejt, tlustým kusem maltského chleba potřeným šťavnatými, červenými rajčaty a přelitým mátou, s trochou cibule, ovčím sýrem a ančovičkami. To celé ponořené do lahodného zeleného olivového oleje. To je ta pravá chuť Malty.

V zimních večerech se servírují misky naplněné polévkou minestra, velmi hustým zeleninovým jídlem podávaným s chlebem a maltským olejem. Čerstvé ryby z okolního moře se obvykle podávají vařené a jsou typickým rysem maltské kuchyně. Určitě ochutnejte aliotta, vynikající rybí polévku s česnekem.

Letní venkovské festivaly nabízejí sladká pouliční jídla jako je imqaret (koláč z datlí) a Qubbajt (nugát), což si nejlépe vychutnáte spolu s mnoha probíhajícími ohňostroji a průvody. Speciální rodinná jídla zahrnují Ross fil-forn (pečená rýže), Imqarrun (pečené těstoviny) nebo Timpana (velmi speciální těstoviny pečené ve formě). Velmi často se připravuje králík nebo pokrmy z masa podávané s bramborami a místní zeleninou.

Dezerty se nabízí dle příležitosti a místních zvyklostí: velikonoční Figolli (sladké figurky naplněné mandlemi) nebo vánoční qaghaq tal-ghasel (medové prsteny). Populární pochoutkou jsou také Cassata (piškotový dort plněný malinovým marcipánem), některé Kannoli (koláče plněné ricottou) nebo jiné tradiční dezerty, vynikající se šálkem silné maltské kávy.

Matty Cremona, maltská kuchyně Gastronom

Jídlo a pití

Maltská kuchyně je výsledkem dlouhého vztahu mezi ostrovy a civilizacemi, které na ostrovech v průběhu staletí žily. Vznikla tak rozmanitá středomořská kuchyně. Ačkoli se místní restaurace specializují na různé kuchyně, je zde i mnoho míst, které nabídnou místní jídla připravená vlastním způsobem.

Tradiční maltská jídla jsou založená na sezónnosti. Stojí za to vyzkoušet Lampuki Pie (rybí koláč), dušeného králíka, Bragioli (výhonky plněné mletým hovězím masem), Kapunata (maltská verze ratatouille) a vdovskou polévku, která obsahuje malé kousky sýra Gbejniet (ovčí sýr, nebo kozí sýr). Ve většině obchodů s potravinami uvidíte Bigillu, fazolovou paštiku s česnekem. Snacky, které musíte vyzkoušet, jsou „hobz bizzejt“, kulatý chléb ponořený v olivovém oleji, potřený zralými rajčaty a naplněný směsí tuňáka, cibule, česneku, rajčat a kapary nebo Pastizzi, což jsou karbanátky plněné ricottou nebo jasmínovým hráškem.

V neděli ráno navštivte rybí trh v Marsaxlokku. Když bude rybolov zvlášť bohatý, můžete ochutnat místní specialitu, rybí polévku Aljottu. V závislosti na ročním období zde můžete narazit na mořského okouna, kamennou rybu, žraloka, cejna nebo pražmu, během podzimu se pak nabízí mečoun nebo tuňák. Chobotnice a oliheň se často připravují dušené nebo jako součást těstovinových omáček.

Mezi oblíbené dezerty patří cannoli (plátek smaženého těsta plněného ricottou), dále sicilské dezerty, dezerty se zmrzlinou, kandovaným ovocem a smetanou a tzv. Helwa tat-Tork, což je sladká směs drcených a celých mandlí.

Maltské víno není tak známé jako produkce větších středomořských států, ale i tak stojí za pozornost. Mezi mezinárodní odrůdy pěstované na ostrovech patří Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc a Moscato. Původní odrůdy jsou Gellewza a Ghirghentina, ty dávají vzniknout vynikajícím vínům s výraznou vůní a chutí.

Hlavní vinice organizují prohlídky s průvodcem a koštováním. V závislosti na ročním období můžete postupně navštívit celou produkci, od předkvašení až po proces stárnutí. Výlety zahrnují také návštěvu muzea historie vína a možnost vyzkoušet a zakoupit si různé druhy vín.

Malta je největším ostrovem maltského souostroví. Malta, tedy oficiálně Maltská republika (maltézsky Republikka ta´Malta), je od roku 1964, kdy získala od britského impéria nezávislost, samostatným státem. Stále je ale členem Commonwealthu. V roce 2004 Malta vstoupila do Evropské unie a platí se zde eurem. Maltskou republiku tvoří několik ostrovů, obydlené jsou pouze tři. Největší Malta, střední Gozo a nejmenší Comino. Mluví se zde maltštinou a angličtinou, oba jazyky jsou úředními. Anglický jazyk je pro mnohé návštěvníky hlavním zájmem – jsou tu skvělé jazykové školy, které nabízejí intenzivní výuku po celý rok.

Na Maltu se dostanete přímým dvouapůlhodinovým letem z Prahy se společnostmi AirMalta nebo Czech Airlines.

Zdroj fotografií:www.shutterstock.com

Co se vám bude hodit - internetové odkazy pro cestu na Maltu:

Naše články:

Reklama