Pokud chcete shodit přebytečné kila, je vhodné se na redukční režim připravit a ne se do něj vrhnout po hlavě hladověním. Hubnutí by nemělo být trápení organismu, při kterém pociťujete nezvladatelné návaly hladu, ale součást nového životního stylu. Dlouhodobá úprava jídelníčku funguje daleko spolehlivěji a nedochází v ní k takzvanému jo-jo efektu, kdy po rychlém zhubnutí se vám ztracená kila spolehlivě vrátí a nějaká ještě přibudou navíc.

 

 

 

Při redukčním režimu by vaše tělo mělo přijímat méně energie, než jí vydává. K tomu pomůže snížení energetického příjmu  v potravě a zvýšení jeho výdeje pohybem. Doporučený energetický příjem při redukčních dietách bývá individuálně snížený až na 5 000 KJ a pohyb je vhodné zařadit alespoň párkrát týdně.

 

Při redukční dietě by strava měla být plnohodnotná a vyvážená, aby tělo netrpělo nedostatkem životně důležitých látek.

 

Při drastických redukčních dietách se často ze stravy vynechávají veškeré sacharidy. Při těchto dietách se vám pak nedostává energie, bolí vás hlava, jste nervózní a může docházet k zácpě. Vynechat sladkosti a bílé pečivo je zcela správné, ale není vhodné vynechávat potraviny s komplexními sacharidy, které obsahují velké množství vlákniny, např. celozrnné pečivo a celozrnná rýže, luštěniny, zelenina, ovoce.

 

Stejně tak není správné zcela vynechávat z jídelníčku tuky. Esenciální tuky, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit, jsou nutné pro správné fungování organismu a speciálně při redukční dietě. Esenciální tuky (resp. mastné kyseliny, ze kterých se tuky skládají) omega-3 a omega-6 naleznete např. v slunečnicovém, řepkovém či lněném oleji, v některých rostlinných tucích (např. Flora) a ve slunečnicových, lněných či dýňových semínkách. Velmi vhodné je též zařadit do jídelníčku tučné ryby, jako např. losos nebo tuňák, které obsahují také velké množství zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin. Tuky, které je třeba omezovat, jsou především živočišného původu. Jejich zdrojem je máslo, tučné maso či mléčné výrobky a uzeniny.

 

Zcela nezbytné je jíst při redukční dietě ovoce a zeleninu. Ovoce konzumujeme v omezenějším množství (např. 2 ks denně), protože obsahuje vyšší podíl sacharidů, zato zeleniny si dopřejme co nejvíce. Zelenina zažene pocit hladu, obsahuje vlákninu, vitaminy a minerální látky, které naše tělo potřebuje – jsou, mimo jiné, katalyzátory správných zažívacích procesů. Zeleninu lze připravit na nespočet velmi chutných způsobů, inspirovat se můžete ve středozemní, orientální či japonské kuchyni.

 

Pravidelná strava je při redukční dietě velmi důležitá, snídaně by měla být její pravidelnou součástí. Měla by obsahovat cca 25 % vašeho denního energetického příjmu a dodat nezbytnou energii a živiny.  Jídlo bychom měli rozložit do 4–5 menších porcí v průběhu dne a večer jíst pouze malé porce. Tělo tak může hospodařit po celý den s přijímanou energií a nemá potřebu ukládat si ji do tukových buněk. V případě přebytečného kalorického příjmu, které tělo nedokáže ihned zpracovat, se tyto kalorie ukládají do tukové tkáně. Také v případě hladovění se organismus podvědomě chystá na další hladovění, přejde na úsporný režim a přijatou energii ihned ukládá do tukových buněk „na horší časy“.

 

V případě, že nevíte, jak na začít, je dobré poradit se s odborníkem. Můžete zavolat na bezplatnou Informační linku Flory 800 175 324, kde vám nutriční terapeutky poradí, jak ozdravit stávající jídelníček, kde ubrat či přidat. Dobrým pomocníkem při hubnutí vám může být deník e-kalkulačky na www.flora.cz. Ten vám umožní dlouhodobě sledovat, zda konzumovaná strava odpovídá vašim potřebám a cílům. V deníku e-kalkulačky Flora je totiž možné nejen jednoduše zjistit, kolik jste za den snědli tuku, cholesterolu, bílkovin či sacharidů, ale data lze také průběžně archivovat a sledovat, jak se váš jídelníček postupem času mění k lepšímu. Zároveň je možné sledovat příjem a výdej energie, na základě kterého si lze stanovit osobní redukční plán na zdravé hubnutí.

 

Seriál připravují nutriční terapeutky Informační linky Flory.

 

Reklama