Světlo a teplo je nepřítelem řady vitaminů
Věděli jste, že důležité vitamíny A, D, E, K a C a některé z vitamínů skupiny B jsou velmi citlivé na světlo? Když necháte brokolici na slunci, klesne obsah vitamínu C o třetinu až o polovinu.
Zatímco salátům, květákům, brokolici, kořenové zelenině a ředkvičkám svědčí pobyt v lednici, některým druhům zeleniny je mnohem lépe ve sklepě nebo v chladničce ve speciální zásuvce s regulací teploty a vlhkosti. Patří k nim rajčata, okurky, lilky nebo papriky.
Do lednice můžete ukládat i většinu sezónního ovoce, které se urodí na zahrádce, v sadu nebo v lese: jako třeba jahody, maliny, borůvky a ostružiny, jablka, hrušky, švestky, meruňky a broskve. A také hroznové víno.
Naopak do chladničky nepatří tropické ovoce, které k nám cestuje z velké dálky a často ještě potřebuje mírně dozrát při pokojové teplotě. Jde hlavně o citrusy, mango, ananas a také banány, které navíc v chladu rychle zčernají a ztratí své nutriční vlastnosti.
Ovoce a zeleninu je potřeba správně uložit
Ovoce i zeleninu před uložením do chladničky vybalte z neprodyšných plastových obalů, zbavte je případné hlíny a nečistot suchou papírovou utěrkou a vložte je ideálně do textilních sáčků. Omezíte působení světla i ztrátu vitaminů.
Některé druhy, jako jsou brokolice, špenát a papriky, je navíc lepší skladovat odděleně, abyste zabránili uvolňování ethylenu, který může stejně jako světlo způsobit ztrátu vitamínů.
Pozor na přebytečnou vlhkost
Pro skladování zeleniny a ovoce je ideální stálá teplota mezi 4 až 8 °C se vzdušnou vlhkostí mezi 70 a 80 %. Pokud nemáte vhodný, tedy nevytápěný sklep, tuto roli obvykle přebírá speciální zásuvka v chladničce. Je ale důležité, aby měla regulaci vlhkosti - například chladničky Gorenje GardenFresh mají ve svých XXL zásuvkách na ovoce a zeleninu i speciální membránu, která udržuje vlhkost na optimální úrovni a přebytečnou propouští ven. Zelenina i ovoce tak zůstanou déle čerstvé a cenné vitaminy se neztratí.
Pozor na teplotní výkyvy
voce a zelenina (i další potraviny) trpí nejen nesprávnou vlhkostí, ale i tehdy, když se teplota často mění. Proto je důležité, aby chladnička udržela stálou teplotu ve vnitřním prostoru, bez ohledu na to, jak často otevíráte dvířka.
„Technologie AdaptTech v chladničkách Gorenje GardenFresh si během několika dnů používání zapamatuje vaše návyky a ještě než chladničku otevřete, sníží teplotu o jeden až dva stupně. Potraviny tak zůstanou ušetřené teplotních šoků a ovoce i zelenina vydrží déle čerstvá a udrží si své nutriční vlastnosti včetně cenných vitaminů,“ říká Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.
O skvělou kondici potravin se postará i technologie IonAir. Prostřednictvím volných iontů ničí bakterie, které by mohly zkrátit život potravinám a pomáhá uchovat živiny i hodnotné vitaminy. Navíc také odstraňuje pachy.
Konvertibilní prostory pomohou uskladnit co zrovna potřebujete
Pro běžnou rodinu je ideální některá z kombinovaných chladniček Gorenje GardenFresh v klasické šířce 60 cm. Ještě větší komfort nabídne kombinace samostatné chladničky s konvertibilním prostorem a skříňovou mazničkou ve stejném designu, které můžete postavit vedle sebe a vytvořit tak velkorysou kombinaci side-by-side.
Tip! Až do konce srpna si budou moc všichni, kdo si koupí některou z vybraných chladniček Gorenje GardenFresh pořídit s báječnou 80% slevou i jakýkoliv malý domácí spotřebič Gorenje, který pomůže třeba s dalším zpracováním ovoce a zeleniny plné vitaminů.
Více na cz.gorenje.com
Nový komentář
Komentáře
Docela mě překvapilo, že na volně skladovaném ovoci, respektive u volně skladovaného ovoce hodně záleží i na tom, zda je na světle nebo ve stínu. Myslím, že je pro to i nějaký pojem, který bude popisovat slovník pojmů o světelných jevech. Každopádně my se snažíme skladovat ovoce i zeleninu tak, aby vydržela co nejdéle a právě aby si zachovala co nejvíce vitamínů. :)