Houbařská sezona je v plném proudu. Sběrači a milovníci hub se radují a vyrážejí do lesů za vidinou plných košíků a velké zásoby na zimu. Úspěšnost se liší podle krajiny, ve které na houby vyrážíte, podle štěstí a znalosti tajných houbařských místeček.
Patřím mezi milovníky voňavých hub, ale dříve jsem je neuměla poznávat, takže jsem byla odkázána na dary od sběračů. Sklenici nasušených hub na vánoční polévku jsem vždycky někde vyžebrala a na velké houbové hody jsem si mohla nechat zajít chuť. Od té doby, co jsem získala manžela houbaře, tak vyrážíme do lesa každý rok a zásobu si naděláme celkem slušnou.
Část hub sušíme a část uložíme v mrazáku, i když jsem dříve věřila tomu, že rozmražené houby jsou zdraví škodlivé. A teď už vím taky proč. Houby se totiž nemají mrazit syrové!
Jak správně zamrazit houby?
Když do mrazáku uložíte čerstvé houby, pouze očištěné a nakrájené na kousky, zmrazíte v nich také mykotoxiny, které rozhodně neprospívají lidskému zdraví. Po rozmražení a následné tepelné úpravě v houbách zůstanou a vy je pěkně zkonzumujete. Nemusí vám být zrovna špatně, ale takto upravenými houbami trpí slinivka.
Proto je vhodnější houby očistit, pokrájet na pokud možno stejnoměrné kousky a lehce tepelně zpracovat. Stačí jen na dno hrnce nalít trochu vody, nechat jí zavřít, pět minut houby v této vodě povařit, scedit, nechat vychladnout, uložit do krabičky a zamrazit. Kromě toho, že máte houby zdravě uchované, tak zaberou v mrazáku mnohem méně místa.
Sušené houby - dokonalé aroma
Část hub, především ty bílé, je vhodnější usušit. Mnohem více se rozvine jejich vůně. Houby nakrájíme na plátky silné asi 3 mm a sušíme na vzduchu, na sítích. Občas je prohrábneme, aby se usušily rovnoměrně. Dobře usušené houby se musí lámat. Skladujeme je v uzavřené sklenici, aby nenatahovaly vzdušnou vlhkost.
Tipy na houbové recepty:
Houbová smaženice
Smažené bedly
Těstoviny s houbami
Čtěte také:
- Houbová sezóna: Jak zamrazit nebo sušit houby?
- Konzervujeme houby
- Houbařská sezona je v plném proudu! Jak houby zpracovat?
Nový komentář
Komentáře
Rikina — #27 přesně tak
Syrové. Zaberou nepatrně více místa, ale zůstanou houbami. Kdežto poté, co se povaří, scedí, opláchne a nechá okapat, tak to už se zmrazuje jenom vláknina bez chuti a vůně, která navíc vypadá nevzhledně. Nikdy jsem se nesetkala s tím, že zmrazením by se staly syrové jedlé houby náhle jedovatými.
Já teda osmahnu na másle a cibulce, pak podusím ve vlastní šťávě, naporcuju a zamrazím. Mám už základ do polévek, omáček, do smaženice... Jednou kamarád přinesl houby, když jsem byla v porodnici, naflákali je s mužem jen nakrájené do mrazáku, zarvali mi celý jeden šuplík a bylo toho nakonec na dvě omáčky, dvě smaženice a jednu polívku.
já je nechám trošku přejít varem scedím nechám okapat a dám do pytlíku do mrazáku
jinak mám recept na zavařování je trošku řekla bych pracnější protože se musí zavařování dvakrát opakovat
tak já ho tu napíšu
zdravé tvrdé houby pokrájíme a promícháme s kyselinou citronovou aby zůstaly bílé
po čtvrt hodině je osolíme a zvolna vaříme až se z nich odpaří štáva
plní se do malých sklenic a sterilizují 40min ,po třech dnech je nutno sterilizaci znova opakovat tentokrát 20min
nevím sice proč dvakrát ,ale v dobách kdy jsem neměla ještě mrazák tak jsem to dělala tak
Zázvorka — #19 dělám přesně stejně, jen na chvíli podusit s trochou vody, ale řekla bych, že nechávám trochu dýl, než 2 minuty.
někdy je tepelně upravím, někdy ne a dobré jsou vždy a v mražáku mi od nich nic nenačichlo.
ToraToraTora — #18 však na fcb psala jedna kamarádka mé kamarádky, že poté, co měli v 1 den 6 otrav malých dětí houbami, (pracuje v nemocnici) - přešla ji nějak na houby chuť..
Hlavně pozor na zápach, který v mrazáku houby vydávají...načuchne naprosto všechno!! Jinak jedině suším a suším...
Zázvorka — #19 oprava: varem
skolacka — #11 Taky do mražáku houby svařujeme. Hodit do hrnce, zalít vodou a nechat cca 2 min přejít vare. Scedit, okapat, vychladnout a šup s nimi po porcích do mikrot. sáčků a do mražáku. Prý svařené jsou lépe stravitelné než syrové mražené. Je to výhoda, protože zmenší velikost! Používám je zmražené, nerozmražuji, prostě tu hroudu hodím do hrnce
Linda Wimmerová — #16 Nejen poradny, i pohotovosti
Barbora10 — #9
Přesně tak
Podle mykologů lze menší a mladé houby zamrazit bez tepelné úpravy. Ostatní je ale vhodné před zamrazením vhodit do vroucí, mírně osolené vody a nechat přejít varem. Pak houby scedit a propláchnout. Varem se inaktivují enzymy, které způsobují rozklad organické hmoty. Není vhodné k houbám přidávat tuk.
…Snažíme se získat další vyjádření odborníků, ale po víkendu jsou mykologické poradny přeplněny houbaři, kteří potřebují poradit, pomoci
Podusím na oleji a pak zamrazit. Když se zamrazí syrové houby, tak pak jimi načichne vše co v tom mrazáku je. Stačí pidi dírečka v igelitu a vše je s houbovým aroma...
taky mrazím syrové,dávám do těch mrazících sáčků na ,,zip,, a používám zmrazený..nerozmrazuju.
Klára Křížová — #12 to já je taky dávám do mikroteňáku.A právě, když nejsou předvařený, tak jsou mnohem lepší.a hlavně vypadají jako houby.Mě osobně připadá předvařená houba voňavější, než jentak mražená. Nevím, je to jen můj dojem
Barbora10 — #9 Asi podle toho, v čem se houby v mrazáku uchovávají. Já je dávám vždycky do mikrotenovýho sáčku, ne do krabiček.
Já houby před mrazením nechám přejít varem.
Já fakt jedině zasmažuju a pak jsou dobrý
. Házím je ale rovnou do omáčky, nenechávám je rozmrzat.
Když se zadaří a je dost hub na to, aby se dali uchovat, tak je mrazím.
Mrazím je syrové a pak pod maso,na smážu nebo i do omáčky jsou výborné.Zkoušela jsem je taky předvařit a byl to hnus, z hub byla jenom nevzhledná hnědá kaše.Proto jsem zůstala u mražení čerstvých hub.
P.s. a není pravda, že vše v mrazáku houbou načichne.
Také dávám jen syrové a pak zmrzlé z mrazáku rovnou vhodím na cibulku a vařím.