Foto: Shutterstock
Kdy si dopřát první a poslední šálek kávy?
Pro většinu lidí je káva neodmyslitelnou součástí ranní rutiny. Ale málokdo už ví, že i čas kdy popíjíme svůj první šálek ovlivňuje kvalitu spánku následující večer. Kortizol, hormon, který nás drží vzhůru a v pohotovosti, dosahuje svého vrcholu několik hodin po probuzení – přibližně mezi 9:30 a 11:30 dopoledne. V tento moment nastává ideální čas pro první šálek kávy. Konzumací kofeinu 2–3 hodiny po probuzení nenarušíme přirozené vyplavování kortizolu, který se stará o to, abychom byli ráno plní energie. A ten poslední šálek? Aby mělo tělo dostatek času na zpracování kofeinu a mohli jste v noci bez problémů usnout, popíjejte kávu nejpozději šest hodin před plánovaným spánkem. Například, pokud máte v plánu zalehnout v 22:00, měl by váš poslední šálek kávy přistát na stole nejpozději ve 4 odpoledne.
Kolik kávy je moc kávy?
Obsah kofeinu v kávě ovlivňují tři základní proměnné: druh kávy, způsob pražení a typ přípravy. Je ale důležité zmínit, že každý máme na kofein jinou citlivost, což je dáno geneticky. Obecně existují tři typy lidí z hlediska senzitivity na kofein. Lidem v první skupině stačí necelý šálek kávy, aby začali pociťovat neklid, třes rukou a nespavost i přesto, že kávu konzumovali šest hodin před spánkem. Většina populace ale spadá do druhé skupiny lidí, kteří mohou během dne vypít 2–4 šálky bez nežádoucích účinků. Poslední skupinu tvoří asi 10 % lidí, kteří díky nízké citlivosti na kofein mohou bez problémů konzumovat i 5 a více šálků kávy denně. Do jaké skupiny spadáte vy poznáte jednoduchým pozorováním, jak se po kávě cítíte a jaké množství během dne průměrně vypijete.
Foto: Shutterstock
Jak na výběr kávovaru na míru?
Abychom z kávy skutečně vytěžili maximum benefitů, je podstatné nezanedbat ani její přípravu. Při výběru kávovaru je dobré se zamyslet, jakou kávu preferujete. Je to filtrovaná káva z moka konvičky, espresso, cold brew překapávaná káva nebo cappuccino? Každý druh přípravy je unikátní a nabízí něco jiného. Asi nejpohodlnější variantou pro přípravu espressa jsou automatické kávovary. Při přípravě kávy stačí stisknout jediné tlačítko a káva se automaticky namele, upěchuje a spaří. Kávovar si následně sám odstraní odpad a když je potřeba, pročistí se. Pokud s kávou rádi experimentujete, popřemýšlejte nad koupí pákového kávovaru společně s mlýnkem na kávová zrna. Při výběru pákového kávovaru zkontrolujte, že je přístroj schopný vyvinout tlak alespoň 9 barů. Měl by také zajistit optimální teplotu vody, aby se uvolnily všechny aromatické látky a káva si zároveň ponechala své zdravotní benefity.
Když ani samotná káva nezabírá – Vyzkoušeli jste nappuccino?
Nappuccino, termín odvozený od anglického slova „nap“ (šlofík) a „cappuccino“, je unikátní koncept, který kombinuje vědecké poznatky o benefitech kofeinu a krátkého zdřímnutí. Studie NASA dokonce prokázala, že nappuccino neboli power nap zvyšuje výkonnost o 34 % a bdělost až o 54 %. A jak tedy na odpolední šlofík, který praktikují i kosmonauti, jelikož tělu zaručeně dodá energii? Nejprve vypijte šálek kávy. Poté nastavte budík, který zazvoní za 20–30 minut. Jděte spát (pečlivě zatáhněte žaluzie nebo použijte roušku na oči). Trik spočívá v probuzení se před REM fází spánku, ve které se nám zdají sny – pokud se totiž v této fázi neprobudíme, nejsme unavení a nevyspalí. V kombinaci s účinky kofeinu, které nastupují přibližně 30 minut po vypití kávy, je tento trik nepostradatelným pomocníkem při náročných dnech.
Zdroj: Fashionarena, autorka článku, rest.works, studie o nappuccinu
Nový komentář