Na žádné míse s cukrovím nesmí chybět linecké sušenky.

Jejich typický tvar s vykrojeným kolečkem červené marmelády naláká každého strávníka.

 

Váš věrný pomocník Hera má pro vás ty správné tipy, jak na to.
I ve zpracování tohoto základního těsta je totiž třeba dodržovat několik zásad.

 

 

Jak správně připravit linecké těsto?

 

  • při přípravě lineckých těst za použití tuku Hera je důležité její vychlazení 
  • Heru nastrouháme na hrubém struhadle a vše částečně promícháme vidličkou nebo  nožem a pak dobře propracujeme rukama na hladké těsto 
  • vhodné je zpracování v elektrickém robotu na nejnižší rychlost 
  • nesmíme propracovávat příliš dlouho, aby Hera nezměkla a nenasákla se do mouky 
  • tím by se těsto spařilo a takové těsto se špatně tvaruje a po upečení je tvrdé a drobivé 
  • pokud se nám již povede těsto spařit, musíme zadělat na další dávku těsta správným postupem a spařené těsto do tohoto správného těsta zapracovat 
  • i takto nastavené a „napravené“ těsto však již nemá tu správnou kvalitu 
  • polotovary těst necháme odpočinout nejméně 2 hodiny v chladu 
  • snadněji se vyvaluje a po upečení si zachovává žádaný tvar 
  • při vyvalování lehce podsypáváme moukou, přebytečnou mouku vždy dobře ometeme, abychom ji nezapracovali do těsta 

Linecké těsto není vhodné pouze na tradiční vykrajované sušenky.
Pro svou jemnost a lahodnou chuť se hodí jak na slané, tak na sladké moučníky.

Hera má pro vás tipy, kterak z lineckých těst snadno zhotovit chutné a pestré součásti vašeho jídelníčku.

 

CIBULOVÝ KOLÁČ

1 hrneček = 250 ml

 

Slané křehké linecké těsto:

50 g Hera (3 a ½ dílku na obalu)

2 hrnečky hladké mouky

1 vejce

1 lžička soli

4 lžíce studené vody

 

Náplň:

200 g cibule

150 g jablek

300 g brambor

50 ml Rama Cremefine ke šlehání

1 vejce

sůl 

 

Těsto připravíme z hladké mouky, Hery, soli a studené vody. Řádně zpracujeme a necháme 30 minut odležet. Na náplň oloupeme jablka a brambory a nastrouháme je na plátky, cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Po odležení těsto rozválíme na 3 mm silný plát a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 26 cm. Naplníme střídavě vrstvou brambor, jablíček a cibule ve třech vrstvách.

Šlehačku rozmícháme se solí a s polovinou vejce a přelijeme vrstvy náplně. Zbylé těsto rozválíme na plát a zakryjeme jím koláč. Do vrchního plátu můžeme vykrájet ozdobné tvary. Potřeme druhou polovinou vejce a ihned pečeme. V elektrické troubě pečeme při 180 stupních Celsia 30 minut a dalších 20 minut při 200 stupních Celsia.

 

Hera pomáhá s koláči naslano:

√ vodu do těsta přidáváme studenou, aby se Hera příliš nerozehřála a těsto tak nebylo moc měkké

√ hmotu nejdříve zpracováváme vidličkou a poté krátce rukama, abychom Heru nenahřáli

√ těsto necháváme odležet, aby při pečení neztrácelo na objemu

 

 

HRUŠKOVÝ STAROANGLICKÝ PÁJ

1 hrneček = 250 ml

 

Linecké těsto:

150 g  Hera  (3 dílky na obalu)

1 ½ hrnečku Hladké mouky

1 lžička soli

4 lžíce vody

1 ks vejce na potření

 

Náplň:

6 ks hrušek

2 lžičky citronové šťávy

2 lžíce vanilkového pudinku

5 lžic vody

5 lžic cukru krupice

 

Mouku smícháme se solí a přidáme na malé kousky nakrájenou Heru. Propracováváme nejdříve vidličkou a když se nám začnou tvořit hrudky, postupně přidáváme studenou vodu a nakonec těsto řádně propracujeme rukama. Hotové těsto dáme do chladna odležet asi na hodinu.

Zatím si připravíme hruškovou náplň. Hrušky oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Zbavíme je jádřinců a pokapeme citronovou šťávou. V misce rozmícháme vodu s vanilkovým pudinkem a cukrem. Hrušky naskládáme do zapékací misky a přelijeme směsí pudinku s vodou a cukrem.

Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a položíme na hruškovou náplň. Přebytečné těsto odřízneme a vytvarujeme z něj ozdobu, kterou položíme na povrch koláče. Potřeme rozšlehaným vejcem, na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára a povrch koláče nebyl popraskaný. Pečeme v elektrické troubě při 160 °C asi 45 minut. Koláč podáváme ještě teplý. 

 

 

Dobrou chuť vám přeje Hera a Žena-in!

 

 

TÉMATA:
SEZONA