Na žádné míse s cukrovím nesmí chybět linecké sušenky.
Jejich typický tvar s vykrojeným kolečkem červené marmelády naláká každého strávníka.
Váš věrný pomocník Hera má pro vás ty správné tipy, jak na to.
Jak správně připravit linecké těsto?
- při přípravě lineckých těst za použití tuku Hera je důležité její vychlazení
- Heru nastrouháme na hrubém struhadle a vše částečně promícháme vidličkou nebo nožem a pak dobře propracujeme rukama na hladké těsto
- vhodné je zpracování v elektrickém robotu na nejnižší rychlost
- nesmíme propracovávat příliš dlouho, aby Hera nezměkla a nenasákla se do mouky
- tím by se těsto spařilo a takové těsto se špatně tvaruje a po upečení je tvrdé a drobivé
- pokud se nám již povede těsto spařit, musíme zadělat na další dávku těsta správným postupem a spařené těsto do tohoto správného těsta zapracovat
- i takto nastavené a „napravené“ těsto však již nemá tu správnou kvalitu
- polotovary těst necháme odpočinout nejméně 2 hodiny v chladu
- snadněji se vyvaluje a po upečení si zachovává žádaný tvar
- při vyvalování lehce podsypáváme moukou, přebytečnou mouku vždy dobře ometeme, abychom ji nezapracovali do těsta
Linecké těsto není vhodné pouze na tradiční vykrajované sušenky.
Pro svou jemnost a lahodnou chuť se hodí jak na slané, tak na sladké moučníky.
Hera má pro vás tipy, kterak z lineckých těst snadno zhotovit chutné a pestré součásti vašeho jídelníčku.
CIBULOVÝ KOLÁČ
1 hrneček = 250 ml
Slané křehké linecké těsto:
50 g Hera (3 a ½ dílku na obalu)
2 hrnečky hladké mouky
1 vejce
1 lžička soli
4 lžíce studené vody
Náplň:
200 g cibule
150 g jablek
300 g brambor
50 ml Rama Cremefine ke šlehání
1 vejce
sůl
Těsto připravíme z hladké mouky, Hery, soli a studené vody. Řádně zpracujeme a necháme 30
Šlehačku rozmícháme se solí a s polovinou vejce a přelijeme vrstvy náplně. Zbylé těsto rozválíme na plát a zakryjeme jím koláč. Do vrchního plátu můžeme vykrájet ozdobné tvary. Potřeme druhou polovinou vejce a ihned pečeme. V elektrické troubě pečeme při 180 stupních Celsia 30 minut a dalších 20 minut při 200 stupních Celsia.
Hera pomáhá s koláči naslano:
√ vodu do těsta přidáváme studenou, aby se Hera příliš nerozehřála a těsto tak nebylo moc měkké
√ hmotu nejdříve zpracováváme vidličkou a poté krátce rukama, abychom Heru nenahřáli
√ těsto necháváme odležet, aby při pečení neztrácelo na objemu
HRUŠKOVÝ STAROANGLICKÝ PÁJ
1 hrneček = 250 ml
Linecké těsto:
150 g Hera (3 dílky na obalu)
1 ½ hrnečku Hladké mouky
1 lžička soli
4 lžíce vody
1 ks vejce na potření
Náplň:
6 ks hrušek
2 lžičky citronové šťávy
2 lžíce vanilkového pudinku
5 lžic vody
5 lžic cukru krupice
Mouku smícháme se solí a přidáme na malé kousky nakrájenou Heru. Propracováváme nejdříve vidličkou a když se nám začnou tvořit hrudky, postupně přidáváme studenou vodu a nakonec těsto řádně propracujeme rukama. Hotové těsto dáme do chladna odležet asi na hodinu.
Zatím si připravíme hruškovou náplň. Hrušky oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Zbavíme je jádřinců a pokapeme citronovou šťávou. V misce rozmícháme vodu s vanilkovým pudinkem a cukrem. Hrušky naskládáme do zapékací misky a přelijeme směsí pudinku s vodou a cukrem.
Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a položíme na hruškovou náplň. Přebytečné těsto odřízneme a vytvarujeme z něj ozdobu, kterou položíme na povrch koláče. Potřeme rozšlehaným vejcem, na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára a povrch koláče nebyl popraskaný. Pečeme v elektrické troubě při 160 °C asi 45 minut. Koláč podáváme ještě teplý.
Dobrou chuť vám přeje Hera a Žena-in!
Nový komentář
Komentáře
nemám problém
hera je dobra take ji kupuji na peceni
Cukroví s marmeládou nesnáším:(
I když já už teď vlastně nesnáším cukroví obecně:)))
Linecký slepovačky mňam
Já si kupuji už hotové linecké těsto u nás z domácí pekarny a mám pokoj . Dělám to tak už několik roků , protože linecké je u nás v kurzu tak mám vždy 2 kila , jenom lineckého.
pavla b: asi jim upadla jednička, linecké těsto má být tučné a toho by se s 5 deky těžko docílilo. Jinak - tohle bych spíš označila jako těsto křehké, pod pojmem linecké si představím spíš cukroví. Já z křehkého těsta dělám docela dobrý brokolicový koláč s tvarohem a sýrem.
Tak nevím...3 a 1/2 dílku na obalu je 50g Hery a 3 dílky na obalu 150g Hery????? divný počty...
mňam...linecké já miluju :-)