Vybrat ta správná zrnka je někdy skutečným oříškem. My vám ho ale pomůžeme rozlousknout. Chuť kávových zrnek totiž ovlivňuje hned několik faktorů, na které je třeba brát při výběru ohled. Jaké to to jsou?

649bedd54169atchibo.jpg

Čerstvost na prvním místě 
Pokud vybíráte kávu, jejíž chuť i vůni si máte doopravdy užít, je třeba vědět, kdy byla daná káva pražená. I profil pražení vám poví, jakou chuť očekávat – světlejší kávová zrnka budou mít spíše kyselejší chuť, tmavá káva půjde chuťově spíše do hořka. Ať už vyberete jakoukoliv, je nutné ji dobře skladovat, aby neztratila tolik pověstné aroma i chuť. Kávu ale skladujte v podobě celých zrn – umlít by se měla vždy těsně před tím, než se rozhodnete připravit si oblíbené espresso, lungo nebo třeba cappuccino.

I na původu kávy záleží
O kávě byste měli vědět, z jaké země pochází, na jaké plantáži byla pěstována a také o jakou odrůdu se jedná. Dočtete-li se na obalu tyto údaje, pravděpodobně jste vybrali kvalitní kávu, od které můžete očekávat plnou chuť i bohaté aroma.

Vůně prozradí mnohé
Čerstvá a kvalitní káva má specifickou a silnou vůni, které si jen těžko nevšimnete. Je to díky olejům a cukrům, které v zrnkách najdeme. Tyto látky se uvolňují při pražení, ale na vzduchu se začnou velice rychle rozpadat. Po otevření obalu – ideálně toho s jednocestným ventilem – byste měli ucítit kávu, kávu a nic než kávu. A pokud je tomu jinak, raději zbystřete.

Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte
Určitě stojí za to si nechat poradit a vsadit na prověřená kávová zrnka. Mějte ale na paměti, že lepší bude vybírat podle vlastních chutí. Možná bude chvíli trvat, než přijdete na tu nejlepší kávu, která sedne vaším chuťovým pohárkům, ale věřte, že hledání bude stát za to!

Náš tip: Vyzkoušejte frenchpress!
O frenchpressu už jste určitě slyšeli. Tahle konvička s bohatou historií je jedním z nejednodušších způsobů, jak vyzkoušet alternativní přípravu kávy. Frenchpress je skleněná nádoba vybavena pístem a filtrem – příprava kávy v této konvičce je jednouchá – stačí čerstvě namletou kávu zalít horkou vodou a pomocí pístu oddělit od sedliny. Výsledkem může být výborná tmavá káva, která se pro jednoduchý postup přípravy těší oblibě po celém světě. Podrobněji se můžete o frenchpressu a kávě z něho připravené dočíst na Tchibo blogu. Pokud vám taková káva zachutná, je dost pravděpodobné, že budete příznivcem zároveň i kávy espresso.

Nevíte, jak o kávě zjistit vše podstatné? Právě Tchibo blog nabízí další tipy a nekonečnou kávovou inspiraci. Chcete-li tak do tajů kávy zabřednout ještě o trochu více, mrkněte na blog a přečtěte si, co jste o kávě možná ještě nevěděli.