1) Při česání jablek postupujte velmi šetrně, neměla by utržit žádné rány. A berte jen zralé (jde snadno utrhnout) a zdravé kusy.
2) Jakmile jablka očešete, ihned je uskladněte. Rozhodně je nechávejte nocovat venku, nebo zmoknout. Dříve by se zkazila.
3) Uskladněte pouze jablka, která se k tomu hodí. A to nejen co se odrůdy týče, ale také s ohledem na jejich kvalitu. Nesmíte přimhouřit oko ani drobný poškozením nebo červivostí. Takové jablko by brzy shnilo a od něho i ostatní ovoce.
4) Abyste zatočily s plísněmi a chorobami ještě před tím, než jablka napadnou, vydezinfikujte místo skladování. Poslouží vám k tomu zapálené sirné knoty nebo svíce - jejich množství určíte podle velikosti místnosti. Abyste to vzali z jedné vody načisto, nechte uvnitř vysířit i přepravky, ve kterých budete ovoce skladovat. Můžete také vybílit stěny vápenným mlékem, do kterého lze přidat navíc modrou skalici (cca 2 - 3 %).
5) I když potřebujete šetřit prostor, nedávejte na sebe víc jak dvě až tři vrstvy jablek. Čím méně, tím lépe – ideální je vrstva jediná! Nejde jen o to, že se nenamačkají, ale také je budete mít pod dohledem. Snáze uvidíte a odstraníte zkažené kusy. Kontrolu byste měli provádět nejméně jednou za dva týdny, ideálně častěji.
6) Do bedýnek dávejte jablka stopkou nahoru (u hrušek je tomu naopak). Ta by měla na ovoci zůstat, jinak začne dříve zahnívat.
7) Pozor na jabloňové listy, ty byste s plody uskladňovat neměli. Mohou být napadeny chorobami, které se tak přenesou na úrodu.
8) Pokud nemáte ideální prostor k uskladnění, musíte se smířit s kratší trvanlivostí jablek. Nejlépe jim vyhovuje teplota od 1 do 5 stupňů Celsia. Důležitá je i vlhkost vzduchu. Ta by se měla pohybovat ideálně kolem 90 procent. Prostor by měl být také tmavý, bez slunečního svitu. Pokud nechcete ponechat nic náhodě, umístěte do skladovací místnosti vlhkoměr a vlhkost vzduchu regulujte.
- Snížit ji můžete různými odvlhčovači, ať už speciálními přístroji koupenými v obchodech, nebo třeba hašeným vápnem v kbelíku postaveném uprostřed místnosti – i to vlhkost pohlcuje.
- Máte-li opačný problém, tedy příliš suchý sklep, zvlhčujte vzduch v něm doprostřed postaveným kbelíkem s vodou, nebo přímo poléváním podlahy, popřípadě rozmístěním jutových pytlů, které budete pravidelně kropit vodou.
9) Důležitá je i cirkulace vzduchu. Pravidelně větrejte – přes zimu hlavně přes den, kdy nemrzne, na podzim a na jaře zase v noci, kdy nejsou teploty tak vysoké. Pokud není místnost větratelná, pomůže vám alespoň ventilátor.
10) Pokud nechcete, aby do sebe jablka natáhla pachy z okolí, určitě k nim neuskladňujte například brambory, květák, zelí a další zeleninu. Pokud máte jen jednu místnost, dejte rozličnou úrodu co nejdál od sebe.
Čtěte také:
- Vyhazujete a pálíte dary? Víme, co se spadaným listím
- Vypěstujte si zlatá jablka! Zapomenutá kdouloň vás očaruje
Nový komentář
Komentáře
My jsme letos udělali s mámou i pomerančovou marmeládu chudých. Na 1 kg jablek se dávají 2 pomeranče. Je super na lívance, palačinky i na jen na chleba.
nemáme sklep, tak je moje mamka všechny zpracovala - přesnídávky, kompoty nebo jen zavařila nastrouhané ve sklenici na štrůdl. Tak vydrží celou zimu a nezaberou tolik místa.
Dát je v paneláku do sklepa nejde, na balkoně vydrží o trochu déle, než v bytě, ale žádná sláva. Holt platíme za život v Praze. :(
letos byla veliká úroda,sklep máme dobrý,ovoce vydrží až do května
Nemame sklep.
Ve sklepě nám jablka nikdy nevydržela, ale v loňském roce se nám osvědčila chladná veranda. Jablka vydržela do konce dubna a byla opravdu chutná. Tak to zkoušíme i tento rok. Snad budeme mít zase úspěch.
Dobré rady...nám nikdy jablka do jara nevydrží, nemáme dobrý sklep...