ef10b2b9dcb38-Picture1.jpg

Co budete potřebovat: 

  • 40 g droždí 
  • 110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem) 
  • 250 ml plnotučného mléka 
  • 500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku) 
  • 3 špetky soli 
  • 2 žloutky 
  • 125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla 
  • citronová kůra (z 1 citronu) 
  • 40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi) 
  • 1 vejce na potření vánočky 
  • 80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání 

Jak postupovat? 
Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout. 

Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra:  první, nejnižší vyrobíte ze čtyř copů, druhé ze tří copů a poslední patro ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.  

Ze čtyř bochánků vyválejte válečky, které budete zaplétat následujícím způsobem: 

  • všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte, 
  • v levé dvojici položte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý, 
  • v prostřední dvojici přeložte pravý pramen přes levý, 
  • a celý proces opakujte, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla. 

První patro přeneste na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčkněte po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položte na první patro vánočky a okraje přetáhněte přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčkněte. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.  

Upletenou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučujeme se orientovat taky podle barvy a vůně vánočky - jakmile začne intenzivně vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut. 

22d450fffff93-Picture2.jpgDobrým pomocníkem pro kynutí i rovnoměrném pečení se zaručeným výsledkem je nová kombinovaná trouba MORA VTPS 786 DB v elegantní černé barvě. Trouba s velkým objemem 77 l je vybavená termosondou, 22 automatickými programy včetně dvou parních i programem pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku. Peče rovnoměrně a teplota je v celém prostoru stabilní, a to díky inovovanému klenutému vnitřku, výkonným topným tělesům s rozsahem 30-300 °C i šikovnému rozmístění ventilačních otvorů. Tato novinka vám kromě tradičního pečení otevře dveře i k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmů, takže budete brzy připravovat dobroty jako šéfkuchař. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. Komfort zvyšuje dvojité osvětlení, praktický teleskopický výsuv, tlumené zavírání i otevírání dvířek a nejúčinnější automatické čištění pomocí pyrolýzy. Skvěle vybavená moderní trouba v úsporné třídě A+ stojí 12 990 Kč. 

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok jsou připraveny hodnotné dárky – na všechny, kdo si pořídí set vybraných vestavných spotřebičů, čeká osmidílný set kvalitního nerezového nádobí v hodnotě 4 990 Kč zdarma, k vybraným indukčním varným deskám z řady VDIT je určená jako dárek zdarma kvalitní nerezová pánev v hodnotě 1990 Kč.

Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo" Akce“.

65e5a8034edb0obrazek.png

Další recepty najdete na mora.cz

TÉMATA:
RECEPTY S MOROU