Sladké palačinky milují dospělí i děti. Jak jste na tom s jejich slanou variantou? Náš recept je snadný a určitě vám zachutná.
Základem jsou samozřejmě dobré palačinky. Na ty má většina z vás určitě svůj osvědčený recept. Já střídám různé druhy mouky, zrovna slané palačinky jsou výborné třeba z pohankové mouky. Ale základního receptu se držím
Palačinky
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 3 vejce
- 500 ml polotučného mléka
náplň do palačinek
- 2 kuřecí prsa
- balíček čerstvého špenátu nebo asi 150 g mraženého nasekaného
- 150 g mozzarelly
- sůl a pepř podle chuti
sýrová směs na zalití
- 200 g nastrouhaného ementálu nebo goudy
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř podle chuti
Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme. Není vůbec špatné v této fázi přidat čerstvé zelené bylinky.
Přidáme hladkou mouku. Je dobré mouku přisypávat postupně, a šlehat metličkou, aby nevznikly hrudky.
Důkladně rozšleháme a vymícháme hladké těsto.
Připravíme si kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, kterou jen lehce vymázneme trochou oleje. Na rozpálené pánvi smažíme tenké palačinky.
V hlubší pánvi osmahneme osolené a opepřené kuřecí kousky. Ty by měly být spíš menší, aby se dobře rolovaly do palačinky. Přidáme k nim nasekaný špenát a natrhanou mozzarellu. Necháme vše, aby se pěkně spojilo. Mozzarella se rozpustí a vznikne lahodná špenátová náplň.
Náplň dáme doprostřed palačinky a zamotáme.
Takto naplněné palačinky naskládáme jednu vedle druhé do zapékací misky.
Smícháme nastrouhaný sýr a smetanu. Ochutíme solí a pepřem. Můžeme opět přidat nějaké čerstvé bylinky nebo špetku muškátového oříšku.
Sýrovou směsí zalijeme palačinky.
Zapečeme v troubě předehřáté na 180 °C, dozlatova.
Necháme asi pět minut malinko vychladnout a podáváme.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Tak tohle je dobrá inspirace.
Takové věci vlastně doma neděláme, asi začneme.
sem s nimi
tak to asi zkusím, ale až budu sama doma, rodině bych to asi neprotlačila
Výborná inspirace, se špenátem jsem ještě nedělala, ale s žampiny jsou u nás moc oblíbené.
Ňam, ty bych si tedy dala a hned.
dnes budou palačinky
milujeme palacinky či už sladké alebo slané, väčšinou robievam tak, že špenát dávam do cesta a plním rôznymi plnkami - kuracie mäsko alebo len tak kečup so syrom, kyslá smotana ap.
Ale sladké jsou stejně lepší.
včera jsem pekla ten koláč,tak že by dnes byly palačinky?
Když dělám palačinky,tak část taky zapékám se špenátem a sýrem.Je to vynikající.K tomu zeleninový salát a je výborný oběd.
hned bych ji i posnídala klidně studenou
gerda — #6 nebo šunkou, nivou, hříbky. Když jsem to viděla poprvé vařit někoho v tv, ohrnovala jsem rypák, dvakrát smažené, bude to těžké. Prd, vynikající!
No mňaam, vypadá to teda lákavě až velmi chutně. Zapečená jídla miluji, palačinky a špenát také, tak proč to nezkusit, že :-).
zrovna včera jsem dělala se špenátem, byla to mńamka
na zapečené se teprve chystám
Jen bych si nedala ty špenátové
Palačinky můžu jak sladké tak i slané.
Vypadají skvěle, hned bych si dala.
Na tyhle dny zbytečně složitý a vydatný pokrm, ale je to určitě moc dobré. V tomto vedru bych byla ráda, kdybych se zmohla už jen na prosté palačinky. Na další už mi nezbývají síly
Kdysi jsem dělala rizolety, to jsou palačinky taky naslano, plněné masovou náplní, složené do trojúhelníku, pak obalené jako řízek a vysmažené. Přišli jsme ale na to, že nám chutnají spíš jednodušší věci.