Budete dělat letos vanilkové rohlíčky? Na co si v přípravě těsta dát pozor? Chcete, aby vaše rohlíčky byla krásně křehké? Poradil nám cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství.
U vanilkových rohlíčků je věčné dilema, jaké ořechy použít. Někdo používá lískové ořechy, někdo vlašské atd. Já osobně zastávám názor, že ideální jsou lískové, případně s příměsí strouhaných mandlí. A to proto, že jsou to přece jen vanilkové, nikoli ořechové rohlíčky, a měla by tedy vyniknou jemná chuť vanilky. Malým tipem pro zvýraznění aroma a chuti vanilky je použít doma vyrobený vanilkový cukr. Dalším úskalím je křehkost rohlíčků. Aby tedy byly křehké, je nutné je nechat dobře odležet na studeném, mírně vlhkém místě, odkud si mohou natáhnout vlhkost, kterou ztratily při pečení. V nejhorším případě se při pečení na poslední chvíli dají zachránit tím, že se dají na den zamrazit přikryté volně sáčkem a poté se uloží do hermeticky uzavřené nádoby v pokojové teplotě.
Zde vám přinášíme dva redakční recepty
První recept:
Budete potřebovat:
- 200 g Hera máslová příchuť
- 250 g hladké mouky
- 70 g cukr moučka
- 110 g strouhané vlašské ořechy
- 1 balení vanilkového cukru
Pracovní postup
Ingredience zapracujeme dohromady na vále a vypracujeme z nich hladké těsto. To necháme asi 2 hodiny odpočinout a poté z něj vytvarujeme rohlíčky. Pečeme na suchém plechu asi 20 minut při 170°C. Po upečení obalíme v cukrové moučce smíchané s vanilkovým cukrem.
Druhý recept
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 50 g mletých vlašských ořechů (v původním receptu jsou mandle)
- vanilkový cukr na obalení rohlíčků
Postup
V misce smícháme suché suroviny a potom přidáme rozměklé máslo. Důkladně propracujeme a necháme přes noc odležet v chladu.
Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté asi na 160 až 180 °C, 10 až 20 minut. Rohlíčky hlídáme, abychom je nespálili!
Jako klasické vanilkové rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru, ale ne zatepla, až mírně vychladlé, nebo úplně chladné. Rohlíčky jsou výborné ale taky neobalené. Jemné, voní z nich máslo a oříšky.
Nový komentář
Komentáře
kimil — #14Slyšela jsem o receptu se sádlem, ale nikdy jsem se k němu nedostala. Já zase nedávám do těsta cukr, jen vanilkový cukr.
zrovna budu zadělávat těsto....my dáváme už ve třetí generaci mouku, moučk. cukr, máslo, žloutky a oříšky v poměru 1/4 mandle, 1/4 lískáče a 1/2 vlašáky. A trochu citronové kůry. A jsou úplně boží, jen se rozplynou na jazyku. I tchýně nahradila svůj letitý recept tím naším....
Máslo, mandle a 2 žloutky. Jsou úplně rozsýpací. Recept je po babičce
Tak rohlíčky já dělám jedině z pravého českého másla a s mandlemi. Přímo se pak sami rozpouští v pusině, ...mňam..
dagmenka — #22 No,ale už jsi na ně dlouho nepřišla
kobližka — #18 a můžu potvrdit, že je máš vynikající.
zkopírováno, zítra druhý recept vyzkouším.
Pavla_b — #15 také dělám s mandlemi, mám recept od maminky a jiné nedělám
kaba — #3 a jaký používáš recept?
Celý život dělám vanilkové rohlíčky z Hery,vlašských ořechů a žloutků.Ještě jsem neslyšela,že by se tam žloutky nedávaly
Hera máslová chuť je stejný hnus jako Hera. Jen je dražší.
Děkujju vyzkouším :D
Mám recept na rohlíčky od tchýně - jsou tam mandle a žloutky, ty rohlíčky jsou nepřekonatelné, zatím jsem lepší nejedla.
prababka — #8i já mám zděděný recept se sádlem a jsou výborné
Vanilkové rohlíčky u nás nesmí chybět.
Já je zrovna moc nemusim.
Včera jsem zadělala na perníčky, dnes upeču a zadělám na rohlíčky. Už se těším
DanaD — #2U nás také, je to recept po babičce a ten druhý po mamince má zase mandle a je hodně těžké rozhodnout které jsou lepší, z cukroví mizí jako první a nikdy nezůstane ani jeden
Náš rodinný recept užívá místo ořechů mandle. Rohlíčky jsou moc dobré, jemné.
Zdědila jsem recept , v těstě je máslo i sádlo ! Rohlíčky jsou skvělé.