Rybám sluší jednoduchá úprava. Krátké tepelné zpracování a můžete si pochutnávat. Pstruh krásně ladí s máslem, a když k němu přidáte základní suroviny jako je šalotka, česnek a sůl, nemůžete nic pokazit.
Výhodou dnešního receptu je opravdu rychlá příprava. Nejdéle trvá vyfiletovat pstruhy, ale tenhle čas se krátí praxí. Až budete porcovat padesátou rybu, už to půjde taky rychle. K ochucení jsem použila směs mořské soli, pepře a bylinek, kterou mám doma už hodně dlouho, a patří mezi mé oblíbené. Vy můžete použít buď každou bylinku zvlášť (klidně i čerstvé, máte-li) nebo nějakou směs italských bylinek.
Suroviny
- 4 velké filety ze pstruha, s kůží
- sůl a pepř
- 4 stroužky česneku
- 2 šalotky
- směs sušeného koření: oregano, tymián, petrželka
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 dcl bílého vína
- 2 hrsti nasekané petrželové nati
- olivový olej
- máslo
Postup
Filety ze pstruha z obou stran osolte a opepřete. Okořeňte sušenými bylinkami.
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej. Osmahněte připravené filety, nejprve ze strany s kůží, potom dopečte z druhé strany. Z každé strany budete opékat asi 3 - 5 minut, podle toho jak velké a silné ryby máte.
Ryby vyndejte z pánve. Do výpeku přidejte ještě trochu olivového oleje a osmahněte na něm nasekanou šalotku a česnek. Opékejte, až šalotka změkne a zesklovatí.
Zesilte teplotu a nalijte do pánvičky víno. Nechejte ho odpařit a ztlumte teplotu. Do pánvičky přidejte nasekanou petrželovou nať a citronovou šťávu. Promíchejte a lehce prohřejte.
Pánev sundejte z plotny a vmíchejte asi 50 g másla. Rozmíchejte. Vznikne vám krásná omáčka, kterou podle chuti ještě osolte, opepřete.
Vraťte do pánve pstruh a několikrát je v omáčce protočte. Dejte na nahřáté talíře a přelijte omáčkou z pánvičky. Ještě posypejte další petrželovou natí.
Podávejte s libovolnou přílohou. Bulgur, těstoviny, kuskus, rýže, brambory, bageta. Hodí se cokoliv.
Dobrou chuť přeje Elly.
Pstruh je dokonalá ryba. Jak upravit pstruha, vám poradí náš magazín
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
paníliška — #9 chanahd — #10Zkusím něco natočit :-)) Nejsem v tom určitě přeborník, ale s každou další rybou je to lepší a lepší :-)
https://www.youtube.com/results?search_query=jak+vykostit+pstruha
Na youtube mate mraky navodu, jak na filety a vykosteni.
Ryby miluju, takže určitě vyzkouším
nestala se někde chyba ?
chanahd — #10
Ryby mám ráda a pstruha nejvíce.
Včera jsem pekla kapra téměř na stejný způsob
paníliška — #9 Tak k této žádosti se přidávám, také bych návod ráda využila.
elly — #6 Elly, taky neumím rybu vyfiletovat, ale umět bych to chtěla. Nemohla byste sem dát návod? Díky.
Na to se dá říct snad jenom jedno, a to mňam
meme — #4Koupíte i filety ;-)
dala bych si
Neumím rybu vyfiletovat
Miluji ryby v každé podobě vaření, tedy pečení a grilování