Koprová omáčka, polévka, losos s koprovou omáčkou, ryba naložená v koprové omáčce. Miluji kopr. Teď si můžete koupit nebo na zahradkách sklidit čerstvý, voňavý, dokonalý.
V případě klasické koprové omáčky se lidé dělí na ty, kteří ji milují, a na ty, kteří ji nesnáší. Můj muž ji miluje a já jsem nejhodnější žena, protože ji miluji taky a vařím celkem často. Moje tchyně koprovku naopak nesnáší, takže si jí můj muž v dětství a dospívání moc neužil. Ráda mu toto strádání vynahradím a uvařím, kdykoliv má chuť.
Hlavně teď. Když je kopr čerstvý na zahrádce. Dostala jsem teď hromadu od kamarádky Jany a hned se pustila do vaření. Protože na koprovku mám vždycky všechno po ruce. Je totiž jednoduchá a moc surovin na její uvaření nepotřebujete.
Ještě než začnete vařit, tak se rozmyslete, co si ke koprové omáčce dáte. Vařené, nebo zastřené vejce? Nebo raději plátek hovězího masa? Houskový knedlík, nebo brambory? Já jsem zvolila variantu brambory a zastřené vejce, protože takhle ji máme nejraději.
Kdo si zvolí hovězí maso, tak ho může klasicky uvařit a vývar, který z vaření masa vznikne, použít na koprovou omáčku. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. ;-)
Suroviny
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce octa
- 500 ml studeného hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml kysané smetany
- sůl a pepř
- hrst i dvě čerstvého kopru
Postup
V hrnci si rozpusíme máslo, do kterého ihned vsypeme cukr a ocet. Necháme chvíli vařit. Cukr se rozpustí.
Maličko ztlumíme teplotu a vsypeme do hrnce mouku. Ihned rozmícháme metličkou, aby nevznikly hrudky.
Do jíšky nalijeme po částech studený vývar a průběžně rozmícháváme. Plotnu máme zapnutou na slabší teplotu.
Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochutíme solí a pepřem a necháme vařit asi dvacet minut. Poté přidáme obě smetany. Promícháme.
Ihned přidáme také nadrobno nasekaný kopr. Používáme jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.
Opět promícháme, necháme ještě pár minut lehce prohřát. Můžeme dochutit solí, pepřem. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť. Kdo má raději sladší, může přidat ještě maličko cukru.
Podáváme, s čím máme rádi. :-)
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
No, já jsem ji celý život dělala podle tohoto, respektive tomuto receptu podobnému - https://mlsnavarecka.cz/klasicka-koprova-omacka-se-smetanou/ a byla jsem s ní vždy maximálně spokojená... Nevím, zda váš recept přináší nějakou invenci, ale budu to muset zkusit... Ty komentáře jsou občas nějaké takové zavádějící... Mějte se moc hezky a určitě mi dejte vědět, jak vy děláte rádi vaši koprovou omáčkou se smetanou :-)
Koprovou mám ráda..
Vyzkouším ??
Díky za recept, určitě zkusím :) Věděly jste, že kopr není jen hrozně chutný, ale taky ohromně zdravý? Například působí proti plynatosti, podporuje trávení a snižuje krevní tlak! No já myslím, že máme zítřejší oběd jasný!
Vyborná, vynikající....
Koprovka patří v naší rodině mezi ty oblíbené. S knedlíkem a vajíčkem na tvrdo.
patří mezi mé oblíbené
Koprovou miluju,hned ji uvařím.
Koprovku máme rádi, ale jen s vejcem a bramborem a rozhodně bych tam nenasypala 3 lžíce cukru, nedávám cukr vůbec. Máme rádi kyselou, s vývarem a smetanou.
kukátko — #49já, dokud jsem ji nerozbila, jsem knedlík vlnila v salátové míse a doprostřed jsem dala obrácenou malou skleničku bez stopky. Udělala střed a vyklopil se pěkný věnec. Tak ať se ti práce daří
gerda — #48Vypadá to zajímavě. Vymyslím vhodnou nádobu a až budu dělat něco ke knedlíkům, zkusím to prověřit. Díky.
kukátko — #47může být, snad zas nerozčílím hlavní kuchařku Elly
...
hrnek = hrnek tzv. snídaňový, tj. 1/3 litru
ze 2 zavadlých starších rohlíků nakrájíme kostičky a osmažíme na másle. Necháme zchládnout.
Do mísy nasypeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 čajovou lžičku soli, uděláme důlek a do něj nalijeme 1 hrnek vlažného mléka. Do mléčného rybníčku nadrobíme půl kostky kvasnic (kostka trvanlivých má 42 g). Trošku poprášíme cukrem kvůli lepšímu vzejití. necháme rozpustit. Pak všecko promícháme, přidáme 1 vajíčko, ještě 2 PL oleje, tu vychladlou houstičku a necháme pod utěrkou asi 1 hodinu kynout. Těsto je řidší než to klasické....Pokud těsto předčasně vykynulo , drze leze z mísy a ještě nepotřebujeme knedlík hotový, klidně ho vařečkou srazíme zpátky (tj. znovu promícháme) a dáme kynout znovu.
Vymažeme nádobu, vhodnou do MV trouby. Já dávám kameninovou bábovku. Vykynuté těsto do ní nandáme kolem dokola a uhladíme. Bábovku obalím mikrotenem - možná to není třeba, ale já sázím na jistotu
MV zavřeme a vlníme na nejvyšší stupeň 7-8 minut. Nelze to určit přesně. Po vypnutí zkoušíme špejlí. Pokud se na ni těsto ještě lepí, minutu přidáme. Pak vyndáme ven, necháme chvilký vydýchnout, nožem kolem dokola objedeme a vyklopíme na talíř. (Talíř shora položíme na nádobu, v ruce překlopíme). To je celý zázrak. Netvrdím, že je to bůhvíjak zdravé, ale knedlík je prostě vydařený a kyprý.
gerda — #10A recept by nebyl?
Já jsem jako dítě koprové omáčce moc nefandila, ale teď je všechno jinak :) Fakt ji zbožňuju a našla jsem si super rychlý recept - http://fresh.iprima.cz/recepty/rychla-koprova-omacka
Ten želatinový bujon od Knorru můžu opravdu doporučit, skvěle se rozpouští a ušetří spoustu času s vývarem :)
Koprovku bych si dala, ale u nás ji nikdo nejí jenom já, tak ji nevařím.
dík za typ ;-) , máme koprovku rádi ....až na manžela, říká, že letos už ji měl :-)) , přesto ji udělám a věřím ,že i on si dá do pupíku něco dobroty :-)
Milujem ji vsichni,proto ji take varim a k tomu brambor,knedlik,vajicko na tvrdo,zastrene,hovezi maso a take je dobre osmazene kolecko salamu.Mnam
Teď bych si dala tu s masem a knedlikem
Eva_Fl — #39Taky ji dělám jinak, a taky strašně dobrou
. A taky ji sním s čímkoliv (dobrá je se svítkem) a taky jsem z Moravy.
A jsem z Moravy a koprovou snim se vsim!
Knedlik, brambor - i namazanou na chlebu ( to si chodim mazat tajne studenou, ja to tak miluju ).
