Recept, na který nedám dopustit, máme v naší rodině už mnoho let. Přinesla jej maminka od jedné své kamarádky, protože si do té doby také myslela, že příprava koblih je dost náročná. Tak si jej vyzkoušejte s námi...
Maminčiny tvarohové koblížky
Co budete potřebovat?
1/4 kg hladké mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 tvaroh, trocha moučkového cukru, trocha vody, trocha rumu či rumové tresti.
Postup: V míse smícháme vejce s tvarohem a poté přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Můžeme přidat i trochu cukru (asi 3 - 4 lžíce), ale není to nutné. Nakonec přimícháme podle chuti rum, či rumovou tresť. Z těsta oddělujeme lžící kousky, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme zvolna z obou stran. Hotové koblihy obalíme v cukru (nemusíme, pokud jsme cukr přidali už do těsta) a podáváme ozdobené třeba marmeládou či povidly a šlehačkou.
Suroviny: 1/2 kg hladké nebo polohrubé mouky, 1 kostka droždí (42 g), 50 g cukru krupice, přibližně 200 ml mléka, 40 g tuku, špetka soli, 3-4 žloutky, 1 lžíce rumu, mouka na vyválení, džem na naplnění, olej na smažení, cukr na obalení.
Postup: Do mísy prosejeme mouku. Do hrníčku rozdrobíme droždí, na které nasypeme lžíci cukru, trošičku mouky a zalejeme trochou vlažného mléka. Rozmícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Mezitím utřeme změklý tuk se zbylým cukrem, přidáme žloutky a našleháme. Přidáme mouku, osolíme, doplníme vykynutým droždím a alkoholem, také vlažným mlékem a vypracujeme tužší těsto. To poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou.
Necháme v teple vykynout (zdvojnásobí svůj objem).
Vykynuté těsto znova propracujeme, přendáme na vál, rozválíme na placku a vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm. Polovinu poklademe džemem a přikryjeme zbylou polovinou koleček. Těsto pořádně přitiskneme. Klademe na vál, kde necháme asi 15 minut odpočívat, přikryté utěrkou, aby neoschly.
Smažíme v rozpáleném oleji, po obou stranách a velice zvolna, aby se prosmažily. Necháme okapat a ocukrujeme.
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 jablka, trocha rumu či rumové tresti, 250 ml mléka, špetka soli, trocha moučkového cukru nebo vanilkového cukru na posypání.
Postup: V míse smícháme mouku s kypřícím práškem. Přidáme vejce, jablka nastrouhaná nahrubo, špetku soli, 1 vanilkový cukr a rum. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi deset minut odpočinou. Lžicí z něj vykrajujeme kousky, které smažíme zvolna v rozpáleném oleji a potom obalujeme v cukru. Dozdobíme opět marmeládou, povidly či šlehačkou.
Americké koblihy se od těch našich hodně liší. Už na první pohled tvarem, protože ty americké mají vprostřed díru. A i když jsou jiné než ty naše, jsou taky velice dobré. Proto si je určitě také vyzkoušejte. Výhoda toho receptu je, že koblihy nesmažíte, ale pečete v troubě...
Suroviny: 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 5 lžic rozpuštěného másla,1 lžička vanilkové esence, 4 hrnky prosáté hladké mouky, 4 lžičky kypřícího prášku, 1/2 lžičky soli, olej na vymazání plechu.
Postup: Celá vejce našleháme do pěny. Za stálého míchání přidáme cukr, potom hrnek mléka, rozpuštěné máslo a 1 lžičku vanilkové esence. Promícháme. Do toho přidáme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem a solí. Zakryjeme a dáme do lednicky na 1/2 až 1 hodinu. Troubu předehřejme na 230 °C. Plech vymažeme. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na 2 cm a vykrajujeme koblihy s dírou uprostřed. Dáváme na plech, asi 2,5 cm od sebe.
Pečeme do zlatova asi 15 minut. Můžeme jen cukrovat nebo do cukru přidat skořici.
(ZDROJ)
Nový komentář
Komentáře
Jéé, děkuju za recepty. Zrovna jsem si prohlížela nový Penny leták a právě tam mají koblihy v akci, tak jsem na ně dostala obrovskou chuť. Domácí jsou ale pochopitelně úplně něco jiného, takže když bude čas, zkusím udělat některé z těch, co tu máte :)
mám ráda
koblihy
ova9 — #24 cacorka je ma take rada
vypadaji skvele hlavne Donutus urcite hodne brzy upecu..a stou cokoladou...nemaji chybu
Koblihy: 500 g polohrubé mouky, 60 g másla, 5 žloutků (stačí i méně), 3 lžíce cukru, 40 g droždí, 1/4 l mléka, 2 lžíce rumu(nemusí být), 1 vanilkkový cukr, špetka soli, olej na smažení Do mísy prosijeme polohrubou mouku, uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme vanilkovým cukrem, vlijeme trochu vlažného mléka a chvíli počkáme, až nám vzejde kvásek. Pak přidáme žloutky, rozměklé máslo, cukr, špetku soli, rum a mléko a vařečkou rozpracujeme těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a odstavíme do tepla, dokud těsto nevykyne. Pak je vyklopíme na pomoučněný vál. Poprášíme moukou a vyválíme na plát silný do 2 cm. Pomoučněnou skleničkou vykrájíme kobolihy a necháme ještě chvíli kynout. Pak je vkládáme do rozpáleného oleje a po obou stranách usmažíme, necháme okapat a pocukrujeme. -dobré je koblihy odkládat na ubrousek, který přebytečný omastek vsákne. -do kastrůlku, na kterém budeme koblihy smažit, nešetřte na omastku, koblihy musí plavat.
muze mi nekdo prozradit kam se podelo mleko v postupu u jablkovych koblih? v surovinach je uvedene ale v postupu uz o nem neni ani zminka
Vypadá to báječně
sonic: raději přečíst
Film byl pěknej, ale na knihu neměl
Ty vyfocené klasické koblihy mě teda nelákají
Kdepak, znám lepší receptek na koblížky
Koblihy nenávidím a může za to babi. Dělala je 3x týdně
Babička uměla moc dobre koblizky.
Ale postup vykrajovani byl taky jiny: Vykrajely se kolecka, na ty se dala marmelada, zavrely se a uvalely v dlani.
Koblizky byly pekne kulatoucke, s krupavou osmazenou kurcickou... mnamka.
Neukazujte mi tyhle recepty při dietě