lososové burgery

Ryby by měly patřit pravidelně do našich jídelníčků. Mořské i sladkovodní, na všechny možné způsoby. V hlavních chodech, polévkách, pomazánkách, předkrmech. Dnešní recept můžete využít hned na více způsobů.

Losos patří mezi jednu z nejoblíbenějších ryb. Čerstvé filety seženete v každém marketu, a tak je velice snadno dostupný. Je to velice chutná ryba, které stačí jen pár minut na pánvi nebo třeba v páře. Je nutné dávat pozor, aby se tepelnou úpravou nevysušil.

Dnešní placičky, burgery, karbanátky z něj, jsou využitelné na více způsobů. Záleží, jestli budete mít chuť udělat si k nim opékané brambory nebo kaši, vložit ho do housky spolu s kouskem sýra, omáčkou a salátem nebo si jako přílohu připravit třeba pestrý salát. To už je na vás...

Suroviny

  • 350 g filetu z lososa
  • 2 malé šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžic strouhanky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce tatarské omáčky
  • sůl a pepř podle chuti

na salát

  • 1 salátová okurka
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce jemně nasekané petržele
  • olivový olej
  • salátové lístky – dubáček, ledový salát, lollo

Postup

Připravte si okurku na salát. Oloupejte slupku. Škrabkou naloupejte plátky okurky. Bude to vypadat hezky. Dejte je do misky. Osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Posypejte petrželkou. Nechejte v lednici marinovat, dokud nepřipravíte placičky z lososa.

bohynetatarka6

Filet z lososa zbavte kůže. Asi 80 g kousek si dejte stranou. Ten nakrájejte na drobné kostičky. Zbytek lososa rozmixujte dohladka.

bohynetatarka4

V míse smíchejte.

bohynetatarka5

Přidejte najemno nasekanou šalotku a česnek. Dochuťte solí, pepřem. Přidejte tatarskou omáčku a hořčici. Přisypejte strouhanku. Dolaďte citronem.

bohynetatarka8

Nakonec přisypejte najemno nasekanou petrželku. Všechno dohromady důkladně promíchejte.

bohynetatarka9

Vytvarujte 4 karbanátky.

bohynetatarka10

Smažte v rozpáleném oleji, z obou stran dozlatova.

Podávejte se salátem, v housce, s bramborovou kaší… Jak máte zrovna chuť.

bohynetatarka11

Dobrou chuť přeje Elly.

Pro milovníky lososa máme připraveny další skvělé recepty

pečené brambory s lososem

bonduelle vapeur

omeleta

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama