Jíška je zahušťovací prostředek do polévek a omáček, vyráběný z tuku a mouky. Tak praví chytrá Wikipedie. A připravit si jíšku doma? Není nic snadnějšího. Proto nechápu, jak je možné, že se ve velkém prodávají instantní jíšky v krabičkách. Mouku a tuk má přece každý doma. Tak k čemu tyto náhražky?
Není jíška jako jíška
Pro naše vaření můžeme připravit více druhů jíšky. Nejčastěji se připravuje právě ze stejného podílu tuku a mouky. Jako tuk použijeme máslo, sádlo nebo olej. Druh tuku volíme podle druhu jídla, které chceme zahustit. Když se například rozhodneme zahustit guláš, použijeme sádlo. Pro jemnou smetanovou omáčku určitě máslo.
Mouku na jíšku používáme vždycky hladkou. Je to proto, že pouze s touto moukou dosáhnete té nejlepší jemnosti jíšky, takže nebude v zahušťovaném pokrmu rušit. Vyznavači zdravé stravy mohou použít i celozrnnou mouku, ale ta už je trochu hrubší a v jídle ji lehce ucítíte. Není to však na škodu.
Světlá, nebo tmavá?
Podle toho, jak dlouho jíšku necháme na zdroji tepla, tak tmavou nebo světlou ji budeme mít. Určitě to s opékáním mouky nepřehánějte, protože příliš tmavá jíška je hořká, a proto nepoužitelná.
Na světlou jíšku použijte máslo nebo rostlinný tuk, na tmavou sádlo, protože mu nevadí delší tepelná úprava, nepřepaluje se.
Světlá jíška
- smetanové omáčky
- světlé polévky (bramborová, květáková, pórková...)
- bešamel
Tmavá jíška
- guláše
- tmavé polévky (houbová, kmínová, gulášová...)
- tmavé omáčky
Při přípravě světlé jíšky vsypeme mouku do másla ihned po jeho rozpuštění, rozmícháme, necháme jen zpěnit a ihned odstavíme z plotny. U tmavých necháme na plotně až do požadované barvy, ale ještě jednou připomínám - nepřežeňte to, ať není jíška hořká.
Suchá jíška
Jíška bez tuku je dietnější a jídlo vám také výborně zahustí. Stačí jen na suché pánvičce opražit mouku, až velice lehce ztmavne.
Jak připravit jíšku
Pro přípravu jíšky si připravíme stejné množství tuku a hladké mouky. Jíška na fotkách je do zahuštěného masového vývaru, připravoval jsem ji z másla a nechala jsem ji lehce ztmavnout. Dodala polévce nezaměnitelnou, velice dobrou chuť.
Na pánvičce si rozpustíme máslo (rozehřejem olej, sádlo...)
Až je máslo úplně rozpuštěné, nebo jiný tuk rozehřátý, vsypeme do něj připravenou hladkou mouku.
Ihned důkladně rozmícháme vařečkou nebo metličkou. Tak, aby v jíšce nebyly žádné hrudky. Jíška bude lehce bublat.
Podle toho, jestli chceme jíšku tmavou, nebo světlou, přizpůsobíme dobu, kterou necháme pánvičku na plotně. Na světlou jíšku ihned po promíchání stáhneme.
Necháme ji vychladnout a vmícháme do zahušťovaného pokrmu. Když mícháme jíšku s jídlem, musí být jedno z toho vždycky studené. Buď studená jíška a teplý pokrm nebo studený pokrm mícháme s teplou jíškou.
Zabráníme tak vzniku hrudek.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Nemáte zkušenost i s nějakým zahušťovadlem, kde není součástí mouka ? :( Vyřadila jsem ji úplně z jídelníčku, takže se snažím najít nějakou adekvátní náhradu.
Pro mě velmi důležitý článek :-D je mi 19 a nemám moc zkušeností v kuchyni, ale snažím se!!
Vždycky se mi po přidání jíšky do polévky nadělaly žmolky, no teď už vím, že jedno z toho musí být vždy chladné, super :-D :-).
řinka — #53 Co jako? Že jím jíšku? No jasně
Někdo ji sní v omáčce, já si ji dám samotnou. Zase nepotřebuju mít čokoládu.
denkas — #57 No jo, Čochtan, na toho jsem nevzpomněla
Já jí kupuju a nestydím se za to.Časopis Dtest hodnotil několik hotových instantních jíšek a tak od Knorru skutečně neobsahuje nic škodlivého a byla ohodnocena dost vysoko.Nevím proč bych se s tím měla dělat doma,to mi za to nestojí.
řinka — #53 Ty neznáš Čochtana? Ty nemáš ráda jíšku? A řekla bych,že se dřív dávala malým dětem
ale nevim jak upravená ,ale myslim,že to máma řikala

Suzanne — #52 Tu máslovou taky vždy ochutnám
Jednoduchá věc, nechápu, jak to může někdo kupovat instantní!!!
Dělá od oka a zatím v pohodě.
prototype — #11 Já to samé.
Suzanne — #52 ježiši,to myslíš vážně?
No vida, tak jsem se dozvěděla, kolik se tam toho dává, díky, elly
Já to vždycky dělala podle oka, prostě jsem přidala jedno nebo druhé.
Jíšku jsem dělala vždycky dvoj až trojnásobné množství, abych měla co dojídat. Párkrát se mi stalo, že mě honila mlsná, tak jsem šla a umíchala jsem si jíšku
Je to dobrota
Já dělám jíšku máslovou, občas ji i ochutnám.
Přesto, že si dělám jíšku sama, dozvěděla jsem se v tomto článku další informace. Kupovanou neuznávám, ani nemám tušení jak chutná.
a to ještě nevíte, že z jíšky se dělá výborný krém do dortu! Á la Harlekýn.
secret — #46 však čím myslíš, že to udrží bez kazivosti, když to stojí spolu s moukou normálně v obchodě? Přečti si složení. Doma si dáš akorát máslo, sádlo mouku.
Tyyyy jooo!!!! Moc děkuju za podrobný návod!!! Každý řekl, že tu jíšku musím mít tak akorát a já furt nevěděla - dávala jsem tam více mouky a byla spíše taková suchá - žádná řídká kašička - děkuji moc - určitě vyzkouším! Já se právě jídlům kde je jíška vyhýbala, protože jsem nevěděla jak přesně ji zahustit aby byla ťip ťop
můj chlap když vaří, tak používá knorr. vždycky to poznám...má to takovou chemickou chuť.
Jíšku dělám doma, ale když do pokrmu neodhadnu správné množství, tak na přidání mám doma i jšku Knorr.
Udělat domácí jíšku je hračka.
Jíšku si dělám,kupovanou jsem vyzkoušela a domácí je lepší.
gerda — #41 taky dávám rovnou do něčeho.Většinou když jsem zalévala vodou tak se mi nadělaly hrudky. Takto prsknu do omáčky, zamíchám metlou a je to