Jana Florentýna Zatloukalová je má nejoblíbenější česká autorka kuchařských knih. Vydala jich už několik a každou z nich mám doma. Z police ji vytahuji určitě ze všech kuchařek nejčastěji. A nejen já, vaří podle ní i můj muž a děti...
Nejnovější kousek, který Florentýna vydala, je Snídaně u Florentýny. Vzhledově do posledního detailu vyladěná a vymazlená knížka obsahuje řadu dopoledních receptů do vaší kuchyně. O tom vám však napíšu někdy jindy. Dnes bych se s vámi chtěla rozdělit o první recept, který jsem podle této kuchařky vyzkoušela.
Donesla jsem si od rodičů ze zahrady padaná jablka. Nádherná, lahodně kyselkavá, Ontaria. A zatoužila jsem po dokonalém koláči. Ideální příležitost prolistovat novou kuchařku. Třeba v ní najdu nějaký nápad. Našla jsem. Recept ze strany 326, téměř na konci kuchařky. Poklad! Jablečný koláč jako z francouzské kavárny. Opravdu bude tak skvělý? Vyzkoušíme...
Suroviny
na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g velice dobře vychlazeného másla
- špetka soli
- 1 lžička cukru krupice
- 50 ml ledové vody
na náplň
- 1 kg středně velkých jablek
- 1 citron
- 120 g cukru
- špetka mleté skořice
- 1 vrchovatá lžíce meruňkového džemu
Postup
Připravíme si těsto. Ve velké míse smícháme mouku, špetku soli a cukr.
Přidáme máslo, nakrájené na malé kostičky.
Pomocí dvou nožů nebo v robotu máslo v mouce rozsekáme, až vznikne něco jako drobenka.
V tomto okamžiku začneme po trochách přidávat ledovou vodu. Až do té doby, než má těsto tu správnou „těstovou“ konzistenci. Přidávejte opravdu postupně, ať není těsto zbytečně mokré a nelepí se.
Z těsta vytvoříme placku, kterou zabalíme do folie a dáme do lednice. Minimálně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
Na druhý den vymažeme koláčovou formu máslem nebo sádlem. Těsto rozválíme na plát silný asi půl centimetru a přeneseme do formy. V knížce najdete parádní fígle, jak na to. Pro tento recept korpus nepředpékáme. Připravené těsto můžeme dát ještě ve formě do lednice.
Troubu si předehřejeme na 160 °C.
Připravíme si jablka. Oloupeme, zbavíme jadřinců. Tři z takto připravených jablek nakrájíme na co nejtenčí půlměsíčky, vložíme do misky a promícháme se šťávou z poloviny citronu. To proto, aby nezhnědly.
Zbylá jablka nakrájíme na malé kostičky a zakápneme šťávou z druhé poloviny citronu.
V kastrolu smícháme cukr se 100 ml vody a skořici. Přivedeme k varu, nasypeme kostičky jablek a zprudka, bez přikrytí vaříme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Trvá to asi 15 minut. Občas mícháme. Tato jablka necháme vychladnout a dáme na připravený koláčový korpus.
Na povrch rozložíme plátky jablek, tak aby byla vrstva pěkně ozdobná. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut. Okraj těsta bude krásně zlatavý.
V malé kastrůlku zahřejeme meruňkovou zavařeninu se lžící vody, aby se z ní stala středně hustá tekutina, kterou zatepla potřeme povrch koláče. Zdá se vám to zbytečné? Ani náhodou. Tenhle poslední krok dodá koláči ještě o stupeň lepší chuť.
Dobrou chuť přeje Elly a Florentýna.
Nový komentář
Komentáře
blanca — #18proto se musí rukama pracovat co nejméně a máslo na začátku rozsekáváme nožem. Zpracovat se musí rychle, co nejméně pohybů, mačkání a zahřívání. Fakt to má vliv na výsledek...
elly — #16 tak já chápu, že má vliv, když se pak celé hotové těsto dá lednice pořádně vychladit
. Jen mi právě přijde zbytečné při zadělávání používat ledovou vodu a vychlazené máslo, které stejně povolí a zahřeje, jak se těsto hněte, ne?
Teda posuzuji aspoň podle sebe, když tohle těsto budu zadělávat rukama, robota nemám
blanca — #9taky byl u nás hned pryč
blanca — #12 Myskamaus — #11 tetička25 — #10je to podobné jako u lineckého. Použití vychlazených surovin má vliv na výslednou chuť těsta. Když ho co nejméně zahřejete, tak je upečený koláč krásně křehký.
polla — #15jablka zase tolik vody nepustí a voda se neodpařuje pracně...při této tepelné úpravě chytnou lehce karamelovou chuť...
Mě zase není jasné, proč do náplně lijí tolik vody, když ji potom pracně odpařují. Když nakrájená jablka zasypu cukrem, pustí tolik tekutiny, že už tam nemusím žádnou vodu přidávat a mohu je rovnou uvařit.
náplň se mi velmi líbí, těsto bych udělala jiné křehké. Tohle těsto se mi jaksi nezdá...
Ale možná by to chtělo ochutnat a moje obavy jsou zbytečné.
V poslední době spíš dělávám hodně kynuté, s tím to vyjde spolehlivě.
určitě upeču, vypadá dobře
Myskamaus — #11 tetička25 — #10 to taky nějak nechápu
navíc, když bude máslo vychlazené = ztuhlé, z toho asi těsto jen tak neudělám, stejně musí máslo změknout. Navíc se pak dává do lednice.
tetička25 — #10Taky bych se to ráda dozvěděla.
proč má být máslo hodně vychlazené a voda ledová?
koláč vypadá moc dobře, jen bych ho u nás musela udělat na celý plech
Vypadá lákavě.
Jablek máme plnou zahradu, dobrá inspirace.
z jablek, ty překlepy
Pečeme teď z jablej pořád - podobný recept je na americký koláč - ten tu kromě štrůdlu taky ,,jede" ve velkém
Krásné, o víkendu vyzkouším
dala bych si
Tak to je bomba. Určitě o víkendu vyzkouším, taky jsem si přivezla z chalupy jablka.
Může být dobrý, jablka mám ráda.