V oblíbené restauraci U Labutě jsem si dala skvělou houbovou polévku s bramborami a mrkví. Byla zahuštěná krupicí a chutnala výborně. Proč si ji tedy neuvařit i doma?
Je velice snadná a pro ty, kdo chodili nebo stále chodí do lesa sbírat houby, nebude problém mít doma ty správné suroviny. Houby z lesa totiž v tomto případě ničím nenahradíte. Žampiony by nebyly tak voňavé.
Ty houbové žně, které jsme zažívali během prázdnin, už jsou bohužel za námi, ale ještě pořád rostou. My už na houby nestíháme chodit, protože se školním rokem k nám přišly také povinnosti a víkendů je tak málo. Naštěstí mám velkou zásobu jak nasušených hub, tak mražených. Stačí jen sáhnout do pytlíku a vylovit pár hrstí.
U dnešní polévky se mi moc líbilo, že byla zahuštěná krupicí. Bylo to chutné a k polévce se mi to hodilo více než klasické zahuštění moukou.
Suroviny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 6 brambor
- tři hrsti sušených hřibů (klidně i čerstvé nebo mražené)
- sůl a pepř
- trocha kmínu
- trocha majoránky
- zelená petrželová nať
- trocha dětské krupičky
- trocha sádla
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
V hrnci rozpustíme trochu sádla, na kterém osmahneme dozlatova cibulku.
Přidáme mrkev. Opékáme asi tři minuty.
Přidáme brambory. Ochutíme solí, pepřem, kmínem.
Zalijeme houbami s vodou, které jsme předem namočili (klidně přes noc) a potom ještě asi půl hodiny v té vodě, ve které jsme namáčeli, povaříme. Přidáme klidně ještě trochu vody, aby byly všechny suroviny ponořené.
Máme-li zeleninový vývar, použijeme raději místo vody ten.
Zasypeme trochou krupice, asi třemi lžícemi, a vaříme do změknutí brambor. Za tu dobu nabobtná i krupice a polévku krásně zahustí. Okořeníme ještě majoránkou. Ihned podáváme.
Jak děláte houbovou nebo bramborovou polévku vy? Máte nějaké speciální rady a vychytávky?
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Krupici jsem do houbové polévky nedávala, příště dám..
A co takhle zavařit tam místo krupice tarhoňu? To by taky šlo, že?
Ali, Pepino je nemocnej?
Vcera jsem si na tebe vzpomnela, nez jsme odjeli do prace, nahazela jsem suroviny na gulasovou polevku do pomalyho hrnce a odjeli jsme. Po prijezdu nas privitala bajecna gulasovka, to je tak uzasnej hrnec....

Pro me teda naprosto nepostradatelnej. Jeste dostanu ten multifunkcni a uz to mam komplet.
Já pro změnu někdy zahušťuji houbovou či zeleninovou polévku ovesnými vločkami.Dnes zrovna u nás byla na oběd.
gerda — #25 Nacházejí se těžko
Mnam
. Mimochodem líbí se mi nafocený postup při vaření, to je super.
včera byla bramboračka s houbama
enka1 — #21ty tady u nás moc nerostou, syrovinky jdou jíst i zasyrova! Taky bych si z nich dala minutku. Ryzec jsem tu jakživ nepotkala, ani ryzec syrovinku. To je jen někde.
enka1 — #23zkusím...děkuji :-)
elly — #22 Mně poradila doktorka trochu povařit mrkev s jablky, rozšmelcovat, vychladit a jíst po lžičkách
gerda — #20řízky z bedly mají taky rádi
enka1 — #21MŇAM!!!
Já dnes od rána vařím vývar. Mám doma malého maroda, střevní chřipka, včera hrůza, dnes už má hlad, tak ho potřebuji trochu posilnit...
gerda — #20 elly — #19 Mě naučil jíst houby taťka do chipsovita osmaženými syrovinkami a ryzci - na másle se solí a a kmínem
elly — #19A řízky z pýchavky, ty by si přidávali!!
Jenomže ta je dost vzácná a člověk buď musí znát místa, anebo mít velkou kliku.
gerda — #18už vím, že jim nevadí ve smaženici (proto ji dělám tak, aby tam převládaly vajíčka a ne houby), NĚKDY jim nevadí v polívce :-D Nevadí jim na těstovinách a v koláči...Tak to už skoro vedu :-)))
elly — #16Zkoušelas je propašovat do slaných lívanců - přímo do těsta? Nebo do kulatých knedlíků, taky do toho těsta (houby předem podušené), navrch smažená cibulka, příloha kysané zelí. Tam ty houby nejsou hned "na ráně". Babička dělávala i výbornou smetanovou omáčku nakyselo. Jenomže, když tak leje, komu by se chtělo máčet v lesním podrostu...
Ještěže mám ty sušené
enka1 — #15dneska nevařím, mám odvčera. Zeleninová polévka se strouháním a kvasnicovými knedlíčky, pečené kuřecí nohy na zeleninovém základu (á la svíčková) a k tomu rýže Basmati. A salát z červené řepy. Jak tak to menu čtu, vypadám jak reklama na zdravou výživu
Ale je to fakt dobrý, kvasnicové knedlíčky miluju.
enka1 — #10to naše děti mají na houby takový střídavý názor
Jednou je sní a jednou je odstrčí...nechápu :-D
gerda — #14 Abys měla čas uvařit bramboračku
proč je tak hnusně?

Od rána leje.
enka1 — #6taky strouhám, ale na hrubo. A dávám česnek, petržel